Ruskí vojaci. FOTO: Reuters
StoryEditor

"Všadeprítomná smrť, povolaných neberú ako ľudí". Uniknuté telefonáty ukazujú skutočný život ruských vojakov

26.11.2023, 12:24
Autor:
ČTKČTK

Nahrávky hovorov, ktoré AP získala, predstavujú pohľad na vojnu ruskými očami, ktorý sa len vzácne dostane do médií, pretože v Rusku z realistického líčenia vojny urobili trestný čin.

Ruskí vojaci v telefonátoch odpočúvaných na frontovej línii v skrátených kódoch hovoria o "dvojstovkách", teda o zabitých a "trojstovkách", teda zranených. Túžba utiecť z vojny sa s blížiacou sa druhou vojnovou zimou stala zjavne natoľko bežnou, že hovoria aj o "päťstovkách", teda o tých, ktorí odmietajú bojovať, napísala agentúra AP v reportáži z bojiska v Charkovskej, Luhanskej a Doneckej oblasti.

Kremeľ a ruské ministerstvo obrany ponechali žiadosti o vyjadrenie k informáciám z telefonátov bez vyjadrení.

"Tu nie sú žiadni zasr... ‘umierajúci smrťou hrdinov‘, tu zomrieš ako zasr... dážďovka," povedal jeden vojak svojmu bratovi.

Nahrávky hovorov, ktoré AP získala, predstavujú pohľad na vojnu ruskými očami, ktorý sa len vzácne dostane do médií, pretože v Rusku z realistického líčenia vojny urobili trestný čin.

Každá sociálna vrstva na fronte

Jasne tiež ukazujú, ako vojna pokročila: od profesionálnych vojakov od začiatku zapojených do invázie nariadenej ruským prezidentom Vladimirom Putinom až po mužov zo všetkých sociálnych vrstiev, ktorí boli mobilizáciou donútení slúžiť v ozbrojených silách za vyčerpávajúcich podmienok.

Stále hrozí nová vlna mobilizácie, aj keď sa Moskva snaží Rusov presvedčiť, aby podpísali dobrovoľne kontrakt s armádou. Každoročný jesenný odvod rozšíril vojsko o 130-tisíc mladých mužov. Moskva však tvrdí, že povolaní nepôjdu na Ukrajinu.

Po ročnej povinnej službe však odídu do zálohy a stanú sa ideálnymi kandidátmi na mobilizáciu, napísala AP. Nahrávky zachytávajú hlasy mužov, ktorí neušli či nemohli utiecť pred mobilizáciou, iní zase uverili, že ide o vlasteneckú povinnosť.

image

Švajčiarsky prezident na návšteve Kyjeva sľúbil ďalšiu pomoc Ukrajine, drží sa však neutrality

Jeden pracoval na bitúnku, ďalší v právnickej firme a tretí mal dlhy a neplatil účty. Ťažko povedať, o akú reprezentatívnu vzorku nálad v armáde ide, ale ich zúfalstvo zodpovedá nárastu počtu trestného stíhania vojakov, ktorí odmietajú bojovať, podotkla AP. Overovala totožnosť volajúcich a hovorila s ich príbuznými aj so samotnými vojakmi, z ktorých niektorí sú stále vo vojne.

To, čo sa deje na Ukrajine, je "jednoducho genocída", povedal jeden vojak svojmu bratovi. "Ak tie s..čky nezastavíme, čoskoro sami dovedieme Ukrajincov do Kremľa," povedal.

Znejú však aj hlasy mužov, ktorí sú naďalej odhodlaní bojovať. "Pokiaľ nás tu bude treba, budeme plniť svoje úlohy," povedal AP v máji Arťom, ktorý na východe Ukrajiny bol ôsmy mesiac bez prestávky. "Prestaň s hlúpymi otázkami," požiadal reportéra.

"Včera nás ostreľovali a my sme nevypálili ani jediný zasr... náboj," povedal po telefóne svojej žene ten istý muž v januári.

Psychické vyčerpanie

Arťom AP povedal, že bol "trochu psychicky vyčerpaný", keď hovoril so svojou ženou. "Musím chrániť chlapov, ktorí sú so mnou v zákopoch - a sám seba. To chcem robiť. A čo najrýchlejšie poraziť Ukrajincov a ísť domov," vyhlásil.

Roman po dvoch mesiacoch na fronte severne od Bachmutu radil svojim priateľom a kolegom v Rusku, nech sa vojne pokúsia vyhýbať, ako môžu: "Ak príde povolávací rozkaz, pridajte sa k (žoldnierskej) Wagnerovej skupine alebo podpíšte kontrakt. Nedaj bože, aby vás zmobilizovali. Zmobilizovaní sú na tom najhoršie. "

O vojakov s kontraktom je podľa Romana postarané: môžu ísť na dovolenku, vyperú im uniformu a okúpu sa, nemusia sa biť o vodu a jedlo. Ale zmobilizovaní ako on skončia v zákopoch s chlapmi, ktorí ani nevedia, ako držať zbraň. Nikdy nedostanú voľno, velitelia im nepomôžu, okuliare pre nočné videnie si musel kúpiť za vlastné peniaze. Nemajú dosť jedla ani pitnej vody. Schudol 30 kilogramov.

image

Svet musí odsúdiť zločiny minulosti a súčasnosti, vyhlásil Zelenskyj k ukrajinskému hladomoru

Keď dorazil na Ukrajinu vlani v novembri, v rote bola stovka mužov. Na začiatku januára tretina bola preč. Sám mal dvakrát z pekla šťastie: raz sa otrávil z jedla a musel zostať v tyle, zatiaľ čo skupina vojakov išla na prieskum. Už sa nikdy nevrátili. Inokedy niesol vodu, zakopol a spadol vo chvíli, keď dopadol granát a zabil všetkých okolo.

Dával črevo do brucha zraneného, ale aj tak mu nezachránil život. Inokedy išiel vykonať na pole potrebu, keď začali strieľať tanky, a musel čakať, kým neskončili. Po dvoch mesiacoch takéhoto života sa začali triasť aj tí najsilnejší: "Keď sme v službe, varujeme všetkých, že budeme strieľať po všetkom, čo sa hýbe. "

Brutálne vraždy

Roman povedal, že jeho bratranca zabil granát spolu s desiatimi ďalšími vojakmi. Jeho rodina dokázala, že dopravili jeho telo - aspoň jeho zachovalú polovičku - do Ruska, ale ostatných 11 vojakov pochovali na Ukrajine.

Jednu noc plnil Roman špeciálnu úlohu. Spolu s ďalšími vnikol do ukrajinskej zemľanky, muža tam rozsekali nožmi a zajali dôstojníka, aby ho vypočuli. Smrť bola všade. "Je mi viac ľúto zastreliť vtáčika ako človeka," povedal Roman kamarátovi v zachytenom telefonáte. AP ich kontaktovala, ale obaja odmietli hovoriť.

image

Rusko musí získať prevahu na poli umelej inteligencie a vyvarovať sa západných systémov, vyhlásil Putin

Po štyroch mesiacoch na Ukrajine si Andrej uvedomil, že jeho život pre Moskvu nič neznamená. Do armády ho povolali z malého mesta na Ďalekom východe a čoskoro sa ocitol južne od Bachmutu. Jednotka utrpela ťažké straty, a to Ukrajinci nestrieľali, vojakov zabila paľba z vlastných radov.

Mobilizovaní vojaci ako on boli nútení k podpisu kontraktov s armádou. "Mobilizovaných nepovažujú za ľudí. Nikomu na nás nezáleží. Myslia si, že za 200-tisíc (rubľov) by sme tu mali zomrieť," povedal matke. Jediný dôvod, prečo je stále nažive, je šťastie a ľutuje, že sa ocitol vo vojne: "To bola moja jediná chyba v živote. "

"Ak dá boh, vrátiš sa domov," odpovedala matka. V septembri povedala AP, že syn je doma.

01 - Modified: 2023-11-26 06:43:19 - Feat.: 1 - Title: Švajčiarsky prezident na návšteve Kyjeva sľúbil ďalšiu pomoc Ukrajine, drží sa však neutrality 02 - Modified: 2023-11-22 20:30:59 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ hasí peniazmi. Za každú cenu sa snaží umlčať protesty žien vojakov, uvádzajú nezávislé médiá 03 - Modified: 2023-11-20 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Obavy má aj NATO. V dôležitej oblasti boja majú Rusi jasne navrch, Ukrajina sa obrátila na expertov v USA
01 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 02 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie 05 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 18:21