Jaffa Adarová, ktorú ozbrojenci palestínskeho radikálneho hnutia Hamas uniesli 7. októbra z kibucu Nir Oz a prepustili 24. novembra. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Izraelčanku, ktorá sa stala symbolom vzdoru proti Hamasu, prepustili z nemocnice

28.11.2023, 21:11
Autor:
TASRTASR

Jeden z jej vnukov, Tamir Adar, je momentálne rukojemníkom v Gaze. Predpokladá sa, že tohto 38-ročného muža palestínski radikáli zajali, keď bránil kibuc Nir Oz.

Z nemocnice v izraelskom meste Cholon bola v utorok prepustená 85-ročná Jaffa Adarová, ktorú ozbrojenci palestínskeho radikálneho hnutia Hamas uniesli 7. októbra z kibucu Nir Oz a prepustili 24. novembra.

Ako napísal denník The Times of Israel (TOI), ide o ženu, ktorá sa stala symbolom dôstojnosti a tichého vzdoru po tom, čo sa na sociálnych sieťach a v médiách objavili zábery zo 7. októbra, ako ju palestínski ozbrojenci najprv na skútri pre menej mobilných ľudí a neskôr autom prevážajú z jej kibucu do Pásma Gazy.

Jeden z jej vnukov, Tamir Adar, je momentálne rukojemníkom v Gaze. Predpokladá sa, že tohto 38-ročného muža palestínski radikáli zajali, keď bránil kibuc Nir Oz.

TOI vo svojom spravodajstve v utorok informoval aj o zlepšení zdravotného stavu 84-ročnej Elmy Avrahamovej, ktorá sa zo zajatia dostala v nedeľu, ale v kritickom stave.

Táto obyvateľka kibucu Nahal Oz užívala niekoľko liekov na svoje chronické ochorenia, z ktorých niektoré lekári nemocnice v meste Beerševa označili za život zachraňujúce. Počas zajatia v Gaze však táto seniorka nemala prístup k svojim liekom, čo viedlo k ohrozeniu jej života. Jej zdravotný stav sa zlepšil, ale ešte zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti, aby pokračovala v liečbe.

image

Dvanásť rukojemníkov Hamasu je na ceste do Izraela, oznámila armáda

Okrem takýchto prípadov sa v izraelských médiách objavujú aj správy o zdravotnom stave detí prepustených palestínskymi radikálmi.

Ronit Lubecká, ktorá je primárkou v detskej nemocnici v Tel Avive v rozhovore pre TOI uviedla, že deväť detí a dve matky, ktoré boli prepustené zo zajatia v pondelok večer, sú v stabilizovanom zdravotnom stave.

Spresnila, že deti monitorujú najmä v súvislosti so syndrómom, pri ktorom môže podvyživená osoba vážne ochorieť, ak počas svojho zotavovania dostane príliš rýchlo príliš veľa jedla a pitia.

Lekárka informovala, že jedno z dievčat po prijatí do nemocnice na otázky, ako sa cíti a čo by si dala na jedenie, odpovedalo, že chce pečené pirôžky s plnkou - empanadas. V prípade iných dvoch detí ich matka v rozhovore s lekármi a zdravotníkmi tipovala, že si určite budú pýtať jogurt s granolou a hrozienkami. "Čo sa aj stalo", ako dodala primárka Lubecká.

Okrem prebiehajúcich fyziologických testov a monitorovania deti a ich rodiny podstupujú aj psychosociálnu terapiu a začalo sa aj s koordinovaním následnej starostlivosti o bývalých rukojemníkov po ich prepustení z nemocníc.

01 - Modified: 2024-05-11 21:40:36 - Feat.: - Title: Evakuačné rozkazy Izraela sú neprijateľné, vyhlásil šéf Európskej rady Michel 02 - Modified: 2024-05-11 20:25:07 - Feat.: - Title: V Madride a Amsterdame demonštrovali tisíce ľudí na podporu Palestíny 03 - Modified: 2024-05-11 15:24:18 - Feat.: - Title: Z Rafahu podľa mimovládnej organizácie ušlo od pondelka 150-tisíc ľudí. Izrael hovorí o dvojnásobku 04 - Modified: 2024-05-11 09:52:09 - Feat.: - Title: Operácia pokračuje. Izraelská armáda vyzvala na evakuáciu v ďalších oblastiach mesta Rafah 05 - Modified: 2024-05-11 08:59:03 - Feat.: - Title: Spojené štáty hlásia možné porušenia práv pri použití amerických zbraní Izraelom. Dodávky však nezastavili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 06:18