Generálmajor Vladimir Vasilievič Zavadskij. FOTO: X/@PStyle0ne1
StoryEditor

Na Ukrajine prišiel o život siedmy ruský generál. Nezabili ho boje, ale mína

29.11.2023, 18:17
Autor:
ČTKČTK

V čase smrti bol Vladimir Zavadskyj zástupcom veliteľa 14. armádneho zboru, ktorý v mierových časoch býval dislokovaný v Murmanskej oblasti na severe európskeho Ruska.

Na Ukrajine prišiel o život ďalší ruský generál, a to pravdepodobne už siedmy, uviedla dnes na svojom ruskojazyčnom webe stanica BBC.

Podľa nej hneď niekoľko ruských zdrojov podporujúcich vojnu Ruska proti Ukrajine informovalo o smrti generálmajora Vladimira Zavadského, slúžiaceho ako zástupca veliteľa 14. armádneho zboru.

Smrť na Ukrajine

Prvé správy o Zavadského smrti sa podľa BBC objavili už v utorok večer na verejne neprístupnom chate moskovskej školy vojenských veliteľov. Podľa záznamu, s ktorým sa zoznámila ruská redakcia BBC, jeden z absolventov písal, že generál sa stal obeťou výbuchu míny v oblasti bojov.

O tom, že generál zahynul pri meste Izjum v Charkovskej oblasti, informovala dnes agentúra Novorossija, zriadená skupinou Cargrad Media pravoslávneho oligarchu Konštantína Malafejeva.

image

Pre nás neexistuje patová situácia na bojiskách, vyjadril sa šéf ukrajinskej diplomacie

Podľa iných zdrojov mohol Zavadskij prísť o život pri dedine Krynky v Chersonskej oblasti, kde ruská armáda v posledných týždňoch bojuje s ukrajinskými jednotkami, ktoré tu vytvorili predmostie na ľavom, východnom brehu rieky Dnepr.

Správy o smrti generála Zavadského sa objavili tiež na sociálnej sieti VKontakte.

Moskovskú školu pre veliteľa Zavadskyj absolvoval v roku 2000. V rokoch 2018 až 2020 velil elitnej jednotke v Moskovskej oblasti, Kantemirovskej tankovej divízii.

Mína v tyle

V čase smrti bol zástupcom veliteľa 14. armádneho zboru, ktorý v mierových časoch býval dislokovaný v Murmanskej oblasti na severe európskeho Ruska a bol podriadený veleniu Severnej flotily ruského vojenského námorníctva.

V súčasnosti je "arktická" 80. motostrelecká brigáda 14. armádneho zboru podľa ukrajinského vojenského analytika Konštantína Mašovca súčasťou ruského zoskupenia Dnepr a je nasadená v Chersonskej oblasti. Taktiež kanál VČK-OGPU na sociálnej sieti Telegram tvrdí, že generál zahynul v oblasti pôsobnosti zoskupenia Dnepr, a to "v dôsledku výbuchu míny v tyle, a nie v boji s nepriateľom".

image

Ukrajina má podozrenie, že za otravou manželky šéfa vojenskej rozviedky je Rusko

Ruské ministerstvo obrany doteraz o generálovej smrti nič neoznámilo, podobne ako v prípade smrti iných vysokopostavených dôstojníkov, a to ani po tom, ako o ich smrti verejne hovorili ich známi.

Ak sa správy o Zavadského smrti potvrdia, stane sa siedmym ruským generálom zabitým od začiatku ruského vpádu do susednej krajiny.

Zvláštnosti ruskej armády

Štyria ruskí generáli, Andrej Suchoveckij, Vladimir Frolov, Kanamat Botašev a Roman Kutuzov, zahynuli počas prvých štyroch mesiacov vojny. Nasledoval presne rok bez potvrdených strát vysokých ruských dôstojníkov.

O ďalších generálov začalo Rusko prichádzať od tohtoročného júna, keď sa začala ukrajinská protiofenzíva. Od leta do konca novembra zahynuli ďalší dvaja ruskí generáli, náčelník štábu 35. vševojskovej armády generálmajor Sergej Gorjačev a zástupca veliteľa Južného vojenského okruhu generálporučík Oleg Cokov.

image

Rusko extrémne krváca. Straty Putinovej armády sa tento mesiac javia najhoršie za celú vojnu, tvrdí Londýn

Ukrajinské zdroje od začiatku vojny informovali o smrti ďalších siedmich ruských generálov, avšak minimálne v prípade troch z nich sa ukázalo, že sú nažive, a ani v prípade štyroch ďalších nebola ich smrť doteraz potvrdená.

Každopádne ide o pomerne výrazné straty najvyššieho dôstojníckeho zboru. Podľa expertov smrť generálov môže súvisieť so zvláštnosťami ruskej armády.

Napríklad na začiatku invázie pre problémy so spojením a logistikou sa generáli museli osobne pohybovať v blízkosti prvej línie a svojimi rozkazmi operatívne reagovať na zmeny situácie, čo zvyšovalo riziko, že budú zabití. Neskôr generáli zomierali kvôli presným zásahom ďalekonosných zbraní, ktoré Ukrajine dodali západní spojenci, napísala BBC.

01 - Modified: 2023-11-29 12:27:42 - Feat.: 1 - Title: Šéf slovenskej diplomacie v NATO vysvetlil svojmu ukrajinskému náprotivku, ako chce Slovensko pomáhať Ukrajine 02 - Modified: 2023-11-29 12:15:57 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina dostala od Európskej únie tretinu z milióna sľúbených kusov delostreleckej munície 03 - Modified: 2023-11-29 10:51:10 - Feat.: 1 - Title: Nemecko chce, aby spojenci vytvorili nad Ukrajinou „zimný štít“ 04 - Modified: 2023-11-29 09:36:14 - Feat.: 1 - Title: Pre nás neexistuje patová situácia na bojiskách, vyjadril sa šéf ukrajinskej diplomacie
01 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN 02 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval 03 - Modified: 2024-05-01 09:57:12 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal najmenej dve obete 04 - Modified: 2024-04-30 20:22:59 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin vyzval štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-30 19:57:42 - Feat.: - Title: Ukrajina výrazne zvýšila rozpočet na nákup dronov, vyhlásil Šmyhaľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 19:37