Bývalý šéf americkej diplomacie Henry Kissinger. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Vojnový zločinec milovaný vládnucou triedou, píše magazín o zosnulom Kissingerovi

30.11.2023, 09:19
30.11.2023, 10:08
Autor:
ČTKČTK

Smútok vyjadrilo okrem iného čínske zastúpenie v Spojených štátoch, magazín Rolling Stone zasa už v titulku vyzdvihol podiel bývalého šéfa americkej diplomacie na bombardovaní Kambodže.

Úmrtie Henryho Kissingera vyvolalo zmiešané reakcie. Niekdajší prezident USA George Bush mladší ocenil Kissingerovo odhodlanie, keď ako chlapec utiekol pred nemeckými nacistami, potom proti nim bojoval na americkej strane a ako bývalý utečenec sa stal ministrom zahraničia.

Obdiv striedala kritika

Smútok vyjadrilo okrem iného čínske zastúpenie v Spojených štátoch, píše agentúra AP. Naopak magazín Rolling Stone už v titulku vyzdvihol Kissingerov podiel na bombardovaní Kambodže: "Vojnový zločinec milovaný vládnucou triedou nakoniec zomrel".

image

Zomrel bývalý americký minister zahraničných vecí Henry Kissinger

"Amerika stratila jeden zo svojich najspoľahlivejších a najviac osobitých hlasov," napísal Bush vo vyhlásení k úmrtiu niekdajšieho amerického ministra zahraničia, poradcu dvoch prezidentov a diplomata, ktorý sa vo verejnom priestore nestrácal ani desiatky rokov po svojom pôsobení v oficiálnych funkciách.

"Dlho som obdivoval muža, ktorý ako chlapec zo židovskej rodiny utiekol pred nacistami a bojoval s nimi v americkej armáde. Keď sa neskôr stal ministrom zahraničia, jeho vymenovanie bolo dôkazom jeho veľkosti, rovnako ako veľkosti Spojených štátov," napísal Bush.

Kondolenčný list súčasnému prezidentovi Joeovi Bidenovi podľa agentúry Reuters zaslal jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching.

Hovorca čínskej diplomacie povedal, že zosnulý diplomat sa zapísal do pamäti za svoju "úprimnú oddanosť čínsko-americkým vzťahom".​

Čínsky veľvyslanec v USA Sie Feng povedal, že správa o Kissingerovom úmrtí ho "hlboko šokovala a skľúčila".

Slová vďaky

"V srdciach Číňanov vždy zostane ako vážený priateľ," uviedol Sie. Kissinger naposledy ešte tento rok v máji, kedy boli súčasné americko-čínske vzťahy na najnižšom bode, priletel do Pekingu na návštevu, pri ktorej sa stretol s prezidentom Si Ťin-pchingom.

Ďalší z bývalých ministrov zahraničia USA Mike Pompeo napísal, že Kissinger "zanechal nezmazateľnú stopu v histórii Amerika aj sveta".

"Navždy mu budem vďačiť za láskavé rady v čase, keď som úrad zastával ja. Vždy bol ochotný a informovaný," napísal Pompeo na sieti X.

Na Kissingerovo kontroverzné zahranično-politické pôsobenie poukázali niektoré americké médiá a mnoho ľudí na sociálnych sieťach. Skôr ľavicovo orientovaný kultúrny magazín Rolling Stone zosnulého označil už v titulku za "vojnového zločinca", rovnako tak spravodajský server The Huffington Post.

image

Exprezident Bush vzdal hold zosnulému šéfovi diplomacie USA Kissingerovi

"Verím, že Kissinger bol jeden z najničivejších ministrov zahraničia v modernej histórii krajiny. Som pyšný, že môžem povedať, že nie je môj priateľ a nebudem si od neho brať rady," cituje denník The New York Times senátora a bývalého prezidentského kandidáta Bernieho Sandersa, ktorý slová použil v debate so svojou vtedajšou oponentkou Hillary Clintonovou.

Vyjadril sa aj Putin

Z druhej strany oceánu odkázal „hlbokú sústrasť Američanom“ predseda Európskej rady Charles Michel. „Mal som tú česť stretnúť sa s Henrym hneď niekoľkokrát. Bol vrelým človekom s geniálnym mozgom,“ uviedol.

Kissinger podľa neho utváral niektoré z najdôležitejších udalostí posledného storočia. "Bol stratégom s citom pre najmenší detail," dodal.

Scholz na sieti X napísal, že "svet stratil veľkého diplomata" odhodlaného rozvíjať priateľstvo medzi USA a Nemeckom naprieč Atlantikom. "Kissinger mal k svojej nemeckej rodnej krajine vždy blízko," uviedol Scholz.

Ruský prezident Vladimír Putin podľa Reuters vyjadril sústrasť Kissingerovej žene, teraz 89-ročnej Nancy Kissingerovej. Kissinger bol podľa Putina "múdry a prezieravý štátnik".

Pozostalým po Kissingerovi podľa svojho vyhlásenia vyjadril v liste sústrasť aj fínsky prezident Sauli Niinistö. Dosluhujúci holandský predseda vlády Mark Rutte spomenul na "vplyvného diplomata a múdreho radcu" a lotyšský prezident Edgars Rinkévičs napísal, že s Kissingerom "človek mohol, alebo nemusel súhlasiť, ale vždy stálo za to ho počúvať".

01 - Modified: 2023-11-10 20:42:02 - Feat.: 1 - Title: Stoltenberg si v Berlíne prevzal cenu Henryho Kissingera 02 - Modified: 2023-05-26 06:47:53 - Feat.: 1 - Title: HN24: 100-ročný Kissinger 03 - Modified: 2023-05-20 19:02:40 - Feat.: 1 - Title: Ako odvrátiť tretiu svetovú vojnu? Storočný Kissinger má návod i na mier na Ukrajine, kritizuje Západ 04 - Modified: 2023-01-18 13:53:01 - Feat.: 1 - Title: Po vypuknutí vojny pobúril svojimi vyjadreniami, teraz Kissinger otočil: Ukrajina by mala vstúpiť do NATO
01 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 02 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 03 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 04 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 05 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:39