Peter Pellegrini a šéf českého Senátu Parlamentu Českej republiky Miloš Vystrčil. FOTO: TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Pellegrini sa zhodol so šéfom českého Senátu na potrebe spolupráce v energetike, hovorili aj o pomoci Ukrajine

30.11.2023, 10:38
Autor:
TASRTASR

Partnerstvo by podľa politických predstaviteľov mohlo priniesť stabilnejšie a nižšie ceny energie.

Česká republika a Slovensko by mohli spolupracovať v oblasti energetiky v rámci projektu zdieľania rezervných kapacít.

Mohlo by to priniesť stabilnejšie a nižšie ceny energií, zhodli sa predseda Senátu Parlamentu Českej republiky Miloš Vystrčil a predseda Národnej rady Slovenskej republiky Peter Pellegrini.

Nižšie a stabilnejšie ceny

Na pôde parlamentov by sa mohla od budúceho roka začať diskusia o špeciálnej legislatíve v tejto oblasti. Témou ich stretnutia bola aj forma podpory Ukrajiny a vnútroštátna situácia v oboch krajinách.

Pellegrini ocenil, že Vystrčil intenzívne hovorí o spolupráci v oblasti energetiky.

"Prichádza aj s konceptom snahy ušetriť zdroje v rámci distribúcie a hovorí o projekte možnej budúcej forme zdieľania si rezervných kapacít, ktoré sú značné drahé na vyrovnávanie jednotlivých sietí na Slovensku a v Čechách," skonštatoval na spoločnej tlačovej konferencii šéf Národnej rady Slovenskej republiky.

image

Pellegrini musí hasiť vyjadrenie svojej hovorkyne: Občas jej v súkromí "uletí" jazyk

Tým by sa mohli znížiť poplatky a docieliť nižšie a stabilnejšie ceny energií.

Pellegrini hovoril s Vystrčilom aj o potrebe predĺženia výnimky pre ropné produkty, ktoré ešte Slovnaft vyrába sčasti z ruskej ropy.

"V prípade že by táto výnimka nebola udelená, mohlo by dôjsť k destabilizácii dodávok ropných produktov a pohonných hmôt nielen v Čechách, ale aj v celom regióne," priblížil Pellegrini s tým, že Slovnaft už investoval do zmeny technológie na spracovanie iného typu ropy, ale na celkový prechod potrebuje ešte čas. "Preto je pre nás predĺženie výnimky kľúčové," povedal.

Obaja politici hovorili aj o ďalšej podpore Ukrajiny. Pellegrini potvrdil, že Slovensko už vyčerpalo možnosti darovania zbraňových systémov Ukrajine.

Pripravení pomôcť vojnou zmietanej krajine

Vystrčil podľa svojich slov prijal "s potešením správu", že Slovensko je pripravené podporovať Ukrajinu všetkými ostatnými spôsobmi. V Česku podľa neho platí dlhodobá koncepcia podpory Ukrajiny.

Pre Česko je podľa neho zásadná obrana Ukrajiny v zmysle zachovania územnej celistvosti a nezávislosti, pretože ide aj o otázku českej bezpečnosti.

Šéf českého Senátu ocenil, že Pellegrini prišiel na prvú zahraničnú návštevu práve do Prahy. Potvrdil, že vo väčšine tém majú obe republiky rovnaké záujmy. "Sme pripravení navzájom ako parlamenty spolupracovať," dodal.

image

Predseda Európskej rady sa stretol s Orbánom, ktorý sa vyhrážal, že zablokuje pomoc Ukrajine

Témou stretnutia bola aj Vyšehradská štvorka a jej fungovanie. Pellegrini zdôraznil, že na parlamentnej úrovni majú naše krajiny spolupracovať v mnohých oblastiach a nemôže ísť len o spoluprácu vlád a exekutívnych orgánov.

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky pozval vedenie Senátu na stretnutie vedení parlamentov do Bratislavy na jar budúceho roka.

 

01 - Modified: 2023-11-26 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Cena, ktorú Fico účtuje Pellegrinimu 02 - Modified: 2023-11-21 12:59:23 - Feat.: 1 - Title: Trináste dôchodky: Pellegrini dostal ku kandidatúre darček od Tomáša, ten vyrába rukojemníkov, tvrdí PS 03 - Modified: 2023-11-29 14:51:02 - Feat.: 1 - Title: Európa bez ruského tovaru stratí konkurencieschopnosť, reagoval Kremeľ na vyjadrenia českého politika 04 - Modified: 2023-11-28 11:35:46 - Feat.: 1 - Title: Slovensko ako Dánsko? Taraba chce nové spaľovne, rozhodnutie o jednej novej je už na spadnutie
01 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 02 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 04 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu 05 - Modified: 2024-04-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Palivo budúcnosti: Viac energie vložíte, ako získate. No Slovensko má s ním aj tak veľké plány (Brífing HN)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 18:53