Švajčiarsky minister zahraničných vecí Ignazio Cassis s ministrom zahraničných vecí Severného Macedónska Bujarom Osmanim. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruská vojna je urážkou hodnôt OBSE, znie zo Skopje

30.11.2023, 14:31
30.11.2023, 15:14
Autor:
ČTKČTK

Inváziu jednoznačne odsúdili aj ďalší ministri, ktorí hovorili v prítomnosti svojho ruského kolegu Sergeja Lavrova.

Ministri zahraničia krajín Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes na zasadnutí v Severnej Macedónsku za prítomnosti svojho ruského kolegu Sergeja Lavrova odsúdili ruskú útočnú vojnu proti Ukrajine a vyzvali Moskvu, aby ju ihneď ukončila.

Pošliapanie hodnôt OBSE

Lavrov vinu za konflikt opäť zvaľoval na Západ a snažil sa očierniť vládu v Kyjeve, ktorá na protest proti jeho účasti nevyslala do Skopje svojho zástupcu.

Úvodnú reč začal zástupca predsedajúcej krajiny OBSE, šéf severomacedónskej diplomacie Bujar Osmani, podľa ktorého je ruský vpád na Ukrajinu urážkou princípov, na ktorých organizácia stojí.

Podľa Osmaniho Moskva nevyprovokovanou inváziou na území susednej krajiny uštedrila "facku do tváre OBSE a všetkému, čo je pre ňu cenné" a podkopala "dôveru, dialóg a akcieschopnosť" vo vnútri organizácie.

image

Ukrajinský front zamrzol, Kyjev mení stratégiu odvodov. Na čo teraz vo vojne cielia Rusi?

Slová o bezprecedentnom pošliapaní hodnôt organizácie, bezpečnostného poriadku v Európe a Charty OSN potom padla aj v prejavoch fínskej ministerky zahraničia Eliny Valtonenovej, jej švédskeho kolegu Tobiasa Billströma či nemeckej ministerky Annaleny Baerbockovej.

Luxemburský minister Xavier Bettel hovoril o svojich skorších kontaktoch s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a vyzval ho, aby vojnu ukončil.

"Ešte nie je neskoro na to pochopiť, že to (začatie invázie) bola chyba. Sila nie je ukázať, že ste silnejší, ale ukončiť utrpenie miliónov ľudí," povedal.

Opustil sálu

Lavrov na plenárne zasadnutie dorazil bez toho, aby prehovoril s novinármi, jeho prítomnosť v Skopje medzi členskými krajinami OBSE vyvolala rozpory a napätie.

Na zasadnutí kvôli tomu odmietli prísť ministri z Ukrajiny, Poľska a pobaltských krajín. Estónsky minister zahraničia Margus Tsahkna bojkot zasadnutí odprevadil vyhlásením, podľa ktorého "je Lavrovovo miesto pred osobitným tribunálom, nie za stolom v OBSE".

Riešením je mier

Vo svojom prejave Lavrov hovoril o "vláde neonacistov v Kyjeve", Európsku úniu označil za "agresívny projekt" a OBSE varoval, že stojí na pokraji priepasti. Vzápätí opustil sálu a nevypočul si ďalších účastníkov rokovania, ktorí na jeho slová reagovali.

"Ruské pokusy zviesť na ostatnú vinu za svoje vlastné rozhodnutia sú úplne zjavné. Nezľavíme z hlavných princípov európskeho bezpečnostného poriadku a nedovolíme Rusku, aby Ukrajine upieralo právo prijímať vlastné rozhodnutia ohľadom zahraničnej a bezpečnostnej politiky," povedal dánsky minister zahraničia Lars Lökke Rasmussen.

Vyznením svojho vystúpenia sa výrazne vymykal maďarský minister Péter Szijjártó, ktorý Rusko vo svojom prejave vôbec nezmienil a niekoľkokrát zdôraznil, že vojna na Ukrajine "nie je naša vojna".

image

Bulharsko odmietlo povoliť prelet lietadla s Lavrovom, podľa Kremľa ide o hlúpy a absurdný počin

"Riešením je mier. Na bojovom poli riešenie nájsť nemožno," povedal a kritizoval dodávky zbraní Kyjevu, ktoré podľa neho riešenie konfliktu odďaľujú, pretože "neslúži mieru".

Na predchádzajúce ministerské zasadnutie OBSE, ktoré bolo vlani v Poľsku, Lavrov nedorazil. Zástupcovia Ukrajiny kvôli účasti ruskej delegácie vo februári tohto roku bojkotovali aj zasadnutie Parlamentného zhromaždenia OBSE vo Viedni.​

01 - Modified: 2023-11-28 14:07:31 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina a pobaltské krajiny pre účasť Lavrova neprídu na schôdzku OBSE 02 - Modified: 2023-11-30 12:24:46 - Feat.: 1 - Title: Pre Ukrajinu bude jednoduchšie získať späť Krym ako Donbas, vyhlásil Zelenskyj 03 - Modified: 2023-11-29 13:10:28 - Feat.: 1 - Title: Musíme a budeme naďalej podporovať Ukrajinu, vyjadril sa Blinken 04 - Modified: 2023-11-29 12:15:57 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina dostala od Európskej únie tretinu z milióna sľúbených kusov delostreleckej munície 05 - Modified: 2023-11-29 10:51:10 - Feat.: 1 - Title: Nemecko chce, aby spojenci vytvorili nad Ukrajinou „zimný štít“
01 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:47