Ruský minister zahraničia Lavrov. FOTO: Reuters
StoryEditor

Lavrov na zasadnutí OBSE obvinil Západ, že vedie hybridnú vojnu proti Rusku

30.11.2023, 14:43
Autor:
ČTKČTK

Ruský minister zahraničia označil Európsku úniu za "agresívny geopolitický projekt".

Ruský minister zahraničia dnes vo svojom prejave na zasadnutí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) obvinil Západ, že vedie hybridnú vojnu proti Rusku, a povedal, že jej ďalšou obeťou sa môže stať Moldavsko. Európsku úniu podľa agentúry Reuters označil za "agresívny geopolitický projekt".

Ďalšia obeť

Český minister zahraničia Ján Lipavský pri Lavrovom prejave v Skopji opustil sálu, spolu s ním odišli aj ďalší.

"Spojené štáty a ich európske satelity v snahe zraziť ruskú ekonomiku uvalili na Rusko tisíce sankcií, čím ukončili širokú praktickú spoluprácu medzi Východom a Západom v našom kedysi spoločnom regióne," vyhlásil podľa ruskej štátnej agentúry TASS minister zahraničných vecí krajina, ktorá vlani vo februári vojensky napadla Ukrajinu, a Západ preto prijal rad sankcií proti Rusku.

image

Ruská vojna je urážkou hodnôt OBSE, znie zo Skopje

Lavrov vyhlásil, že Moldavsko je odsúdené na to, aby sa stalo ďalšou obeťou hybridnej vojny proti Rusku, ktorú podľa neho rozpútal Západ.

Moldavsko sa od začiatku ruskej vojny na Ukrajine dostalo pod enormný tlak zosilnený obavami, že by Moskva mohla rozšíriť inváziu aj na moldavské územie, aby k Ruskom ovládaným územiam pripojilo proruský separatistický región Podnesterska.

Kišiňov sa snaží nadviazať bližšie vzťahy so svojimi západnými partnermi a vlani v júni priznala EÚ Moldavsku, rovnako ako aj Ukrajine, štatút kandidátskej krajiny.

Politici pri prejave odchádzali

Samotná OBSE je podľa vrcholného ruského diplomata v "žalostnom stave" a jej vyhliadky sú nejasné.

„Neexistujú žiadne zvláštne dôvody na optimizmus. OBSE sa v podstate mení na prívesok NATO a EÚ,“ tvrdil Lavrov o organizácii, ktorá vznikla v roku 1975 v čase vrcholiacej studenej vojny, aby podporovala dialóg medzi Západom a Východom.

image

Bulharsko odmietlo povoliť prelet lietadla s Lavrovom, podľa Kremľa ide o hlúpy a absurdný počin

Cieľom organizácie je posilnenie európskej bezpečnosti, upevnenie ľudských práv, demokracie a zásad právneho štátu. V súčasnosti ide o jedinú európsku bezpečnostnú platformu, ktorá združuje európske krajiny vrátane Ruska a Ukrajiny so Spojenými štátmi a Kanadou.

Účasť Lavrova na zasadnutí prinútila niektoré členské krajiny k bojkotu, a do Severnej Macedónie preto vôbec nedorazili ministri z Ukrajiny, Poľska a pobaltských štátov. Miernejšiu formu protestu zvolili niektorí prítomní politici, ktorí pri prejave ruského ministra opustili sálu. Bol medzi nimi aj český minister Lipavský.

"Česká delegácia prejav ruského ministra zahraničia počúvala v zastúpení referenta, ktorý má na starosti dezinformácie," uviedlo neskôr české ministerstvo zahraničných vecí.

"Prejav ruského ministra zahraničia som si v Skopje neposlúchol. Považoval som za prínosnejší, aby bol v tej chvíli v sále náš kolega, ktorý má na starosti monitoring dezinformácií," napísal Lipavský na sieti X.

Ministri dnes vo svojich prejavoch väčšinou Rusko tvrdo kritizovali a poukázali na to, že Moskva útočnou vojnou proti susednej krajine porušila princípy, na ktorých OBSE stojí.

Iný tón zvolil podľa očakávania napríklad maďarský minister Péter Szijjártó, ktorý s Lavrovom rokoval aj bilaterálne. Podľa neho je jediným riešením konfliktu rokovania o mieri a dodávky zbraní Ukrajine ho len odďaľujú.

01 - Modified: 2023-11-28 14:07:31 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina a pobaltské krajiny pre účasť Lavrova neprídu na schôdzku OBSE 02 - Modified: 2023-11-27 19:53:00 - Feat.: 1 - Title: OBSE bude budúci rok predsedať Malta, súhlasí aj Rusko 03 - Modified: 2023-11-30 13:07:40 - Feat.: 1 - Title: Hlavná trať medzi Ruskom a Čínou je paralyzovaná. Ukrajinskí tajní mali udrieť v tuneli na Ďalekom východe 04 - Modified: 2023-11-30 12:24:46 - Feat.: 1 - Title: Pre Ukrajinu bude jednoduchšie získať späť Krym ako Donbas, vyhlásil Zelenskyj
01 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 02 - Modified: 2024-04-28 13:27:06 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 03 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril 04 - Modified: 2024-04-28 10:47:48 - Feat.: - Title: V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali v Rusku dvoch novinárov 05 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 16:22