Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: TASR/Duna/MTI/Szilard Koszticsak  
StoryEditor

Maďarsko zopakovalo, že nepodporí začatie rokovaní s Ukrajinou o vstupe do Európskej únie

30.11.2023, 16:48
Autor:
ČTKČTK

Podľa poslanca maďarského parlamentu Gergelyho Gulyása ide o predčasný návrh.

Maďarsko nepodporí žiadny návrh týkajúci sa začatia rozhovorov s Ukrajinou o jej vstupe do Európskej únie, povedal dnes Gergely Gulyás, šéf kancelárie maďarského národnokonzervatívneho premiéra Viktora Orbána.

Budapešť viní Kyjev

Je to podľa neho "úplne predčasný návrh". Podľa agentúry AP Gulyás dodal, Maďarsko nebude súhlasiť, aby lídri EÚ o otvorení prístupových rokovaní s Kyjevom diskutovali, keď sa v polovici decembra zídu na summite v Bruseli.

Európska komisia tento mesiac odporučila členom dvadsaťsedmičky, aby začali prístupové rokovania s Ukrajinou za podmienky, že krajina, ktorá sa už dlhšie ako rok bráni ozbrojenej ruskej agresii, posilní boj proti korupcii alebo upraví politiku týkajúcu sa národnostných menšín.

image

Pellegrini odkázal Česku, aby sledovalo konkrétne kroky Slovenska pri konflikte na Ukrajine

Na západe Ukrajiny žije asi 100-tisíc etnických Maďarov a Budapešť obviňuje Kyjev, že potláča ich jazykové práva.

Začatie prístupových rozhovorov s Ukrajinou musia schváliť všetky členské krajiny a Maďarsko, ktorého vzťah s Ruskom sa od postoja ďalších krajín EÚ výrazne líši, opakovane dáva najavo, že bude proti.

Zadržiavanie financií

Gulyás tiež dnes povedal, že Budapešť nepodporí navrhované dodatky k únijnému rozpočtu, ktorých súčasťou je aj 50 miliárd eur na dlhodobú pomoc Ukrajine.

Uviedol, že Brusel "protiprávne" zadržiava peniaze určené Maďarsku a že vláda v Budapešti kvôli tomu nepodporí žiadnu úpravu únijného rozpočtu.

Európska komisia Maďarsku zmrazila výplatu peňazí na jeho národný plán obnovy a prostriedky z únijných fondov súdržnosti kvôli tomu, že porušuje základné hodnoty EÚ, ako je dodržiavanie princípov právneho štátu.

image

Spolupráca s Ruskom je v národnom záujme Maďarska, tvrdí Szijjártó

Agentúra Reuters píše, že nemenovaní únijní dnes povedali, že Maďarsko sa priblížilo uvoľneniu "určitého množstva peňazí" vďaka justičnej reforme, ktorú tento rok na jar schválil maďarský parlament a ktorá podľa Bruselu posilňuje nezávislosť súdnictva.

Zástupcovia Európskej komisie sú podľa nich v kontakte s maďarskými predstaviteľmi "kvôli posledným nevyriešeným bodom".

Maďarsko popiera, že by zmrazenie fondov nejako spájalo s blokovaním podpory Ukrajine, avšak mnohí v Bruseli vyhrážanie vetom zo strany Budapešti chápu ako snahu Orbánovej vlády európskych partnerov vydierať, píše AP.

01 - Modified: 2023-11-29 14:39:33 - Feat.: 1 - Title: Podporný program NATO pre Ukrajinu zohľadňuje maďarské aspekty, vyhlásil šéf diplomacie Szijjártó 02 - Modified: 2023-11-29 09:43:13 - Feat.: 1 - Title: Maďarská reforma justície a veto financovania Ukrajiny nesúvisia, hovorí podpredsedníčka Európskej komisii
01 - Modified: 2024-05-08 15:10:47 - Feat.: - Title: Ukrajinský parlament schválil zákon, ktorý umožňuje väzňom slúžiť v armáde 02 - Modified: 2024-05-08 13:10:43 - Feat.: - Title: Ukrajinský oligarcha Kolomojskij je podozrivý z prípravy pokusu o vraždu 03 - Modified: 2024-05-08 12:26:52 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že jeho sily dobyli ďalšie dve dediny na Ukrajine 04 - Modified: 2024-05-07 13:48:53 - Feat.: - Title: Ukrajina preveruje možnú účasť KĽDR na dodávkach balistických striel Rusku 05 - Modified: 2024-05-08 17:43:13 - Feat.: - Title: Prinieslo euro Slovákom lacnejšie hypotéky? Naši najbližší susedia riešia úplne iné úroky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 03:49