Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Sabotáže ruských vlakov: Došlo k ďalšiemu výbuchu, podľa médií sú za tým Ukrajinci

01.12.2023, 16:07
Autor:
ČTKČTK

Po prvej explózii nákladného vlaku v Severomujskom tuneli na východnej Sibíri začali Rusi používať obchádzku cez takzvaný Čertov most.

Nákladný vlak, ktorý v stredu sa začal horieť v tuneli na ruskej Bajkalsko-amurskej magistrále, niekto podľa ruských vyšetrovateľov odpálil, informoval dnes ruský denník Kommersant s odvolaním sa na svoje zdroje.

O deň skôr ukrajinské portály napísali, že za výbuchom a ochromením dopravy na tejto trati, ktorá predstavuje dôležité spojenie Ruska s Čínou, stojí ukrajinská tajná služba SBU. Agentúra AFP a Ukrajinska pravda dnes informujú o druhej explózii vlaku s pohonnými hmotami na trati, za ktorým je podľa nich opäť SBU.

Dôležité spojenie

Ďalšia explózia bola druhou etapou špeciálnej operácie SBU, ktorá má vyradiť z prevádzky túto dôležitú železničnú trať, povedal podľa Ukrajinskej pravdy nemenovaný zdroj zo silových štruktúr. Rusi spojenie podľa neho využívajú tiež na vojenské dodávky.

Po prvej explózii nákladného vlaku v Severomujskom tuneli na východnej Sibíri začali Rusi používať obchádzku cez takzvaný Čertov most, píše Ukrajinska pravda.

image

Hlavná trať medzi Ruskom a Čínou je paralyzovaná. Ukrajinskí tajní mali udrieť v tuneli na Ďalekom východe

SBU to podľa informácií serveru predpokladala a keď vlak po mostnej konštrukcii prechádzal, aktivovala v ňom nástražné výbušné zariadenie. Podľa ruských telegramových kanálov začalo horieť šesť cisterien s palivom a na uhasenie bolo potrebné zásahu hasičského vlaku, tvrdí ukrajinský spravodajský web.

Výbušné zariadenie

Kommersant medzitým informoval, že ruské bezpečnostné zložky vyšetrujú stredajší incident v Severomujskom tuneli v Burjatsku. "Predbežne bolo zistené, že požiar cisterny bol dôsledkom detonácie neidentifikovaného výbušného zariadenia, ktoré sa pravdepodobne nachádzalo pod vozidlom," uviedol zdroj k tomuto prípadu, ktorý Rusi vyšetrujú ako teroristický čin.

Ruská železničná spoločnosť predtým oznámila, že vlak zastavil, keď rušňovodiči zbadali dym vychádzajúci z nádrže s naftou a železničná doprava bola potom presmerovaná.

image

Ruská armáda postupuje na Ukrajine vo všetkých smeroch, tvrdí Šojgu. Analytici majú iný názor

Severomujský tunel je najdlhším železničným tunelom v Rusku, meria 15.343 metrov. Bajkalsko-amurská magistrála je trať v ázijskej časti Ruska a meria 4234 kilometrov.

"Je to jediné seriózne železničné spojenie medzi Ruskou federáciou a Čínou. A v súčasnosti je táto trasa, ktorú Rusko využíva aj pre vojenské dodávky, paralyzovaná, "povedal serveru Politico nemenovaný ukrajinský činiteľ. O explózii v železničnom tuneli na Sibíri informuje tiež agentúra Reuters s odvolaním sa na svoj ukrajinský zdroj, podľa ktorého bolo dôvodom útoku práve to, že Rusko trasu využíva pre vojenské dodávky.

SBU oficiálne správy nepotvrdila, neurobili tak ani ruské úrady.

01 - Modified: 2023-12-01 11:38:16 - Feat.: 1 - Title: Rusko zadržalo muža podozrivého zo sabotáže, mal vykoľajiť vozne nákladného vlaku 02 - Modified: 2023-11-30 13:07:40 - Feat.: 1 - Title: Hlavná trať medzi Ruskom a Čínou je paralyzovaná. Ukrajinskí tajní mali udrieť v tuneli na Ďalekom východe 03 - Modified: 2023-11-28 14:16:08 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ aktivoval spiacich špiónov. Putin chce medzi nás vraziť klin, tvrdí Kyjev
01 - Modified: 2024-05-03 07:24:08 - Feat.: - Title: Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily 02 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla 03 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 04 - Modified: 2024-05-02 16:43:28 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal osem zranených detí, zasiahol športový komplex 05 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 11:44