Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Exprezidentovi Porošenkovi nepovolili vycestovať z Ukrajiny. Je to protiukrajinská sabotáž, tvrdí

01.12.2023, 20:47
Autor:
TASRTASRpebpeb

Vzhľadom na prebiehajúcu vojnu platí na Ukrajine stanné právo a ukrajinskí politici musia požiadať o špeciálne povolenie, ak chcú vycestovať do zahraničia.

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko v piatok vyhlásil, že mu nepovolili odísť z Ukrajiny do Poľska. Podľa neho ide o politicky motivovaný krok zameraný na narušenie jeho diplomatických snáh v prospech Ukrajiny, informovala agentúra Reuters.

Porošenko na sociálnej sieti zverejnil video z hraničného priechodu s Poľskom, kde mu podľa neho ukrajinské úrady odmietli umožniť prechod hraníc. Exprezident na videu držal v ruke dokumenty, ktoré podľa neho dokazovali, že mal oficiálne povolenie na cestovanie do zahraničia. 

Reuters vysvetľuje, že vzhľadom na prebiehajúcu vojnu platí na Ukrajine stanné právo a ukrajinskí politici musia požiadať o špeciálne povolenie, ak chcú vycestovať do zahraničia.

Chcel navštíviť Poľsko

Porošenko, ktorý zastával úrad prezidenta v rokoch 2014-2019 a v súčasnosti je opozičným poslancom, priblížil, že plánoval cestovať do Poľska, kde sa chcel pokúsiť sprostredkovať ukončenie protestov vodičov kamiónov, ktorí blokujú poľsko-ukrajinské hraničné priechody.

Následne mal namierené do Spojených štátov, kde mal v úmysle získavať podporu pre boj Ukrajiny voči ruskej vojenskej agresii. 

Podpredseda ukrajinského parlamentu Olexandr Kornijenko neskôr potvrdil, že zrušil Porošenkovo povolenie opustiť Ukrajinu. K zmene rozhodnutia ho viedol bližšie nešpecifikovaný list, ktorého obsah však podľa vlastných slov nemôže komentovať. 

"Toto je protiukrajinská sabotáž. Nielenže marí diplomatické úsilie celého môjho tímu, ale oslabuje aj obranné kapacity Ukrajiny," napísal Porošenko. 

Ide o politické hry, tvrdí

V tejto súvislosti obvinil vládu súčasného prezidenta Volodymyra Zelenského, že zrušila jeho povolenie na vycestovanie z krajiny v rámci politických hier pred prezidentskými voľbami, ktoré boli pôvodne plánované na marec budúceho roka.

Ich konanie však zakazuje stanné právo vyhlásené po vlaňajšom ruskom vpáde na Ukrajinu. Aj samotný Zelenskyj sa v novembri vyhlásil, že na voľby v čase vojny nie je vhodný čas. 

Na Ukrajine začína pomaly narastať napätie medzi vládou a opozíciou, predovšetkým vo vnútropolitických otázkach vrátane rozpočtu či funkcií. Podľa Reuters je táto situácia odlišná v porovnaním s obdobím na začiatku konfliktu, keď v ukrajinskej politike panovala takmer úplná jednota.  

Porošenko, ktorý vedie opozičnú stranu Európska solidarita, často kritizuje vládu súčasného prezidenta Zelenského. Obaja sa stretli v súboji o prezidentské kreslo vo voľbách v roku 2019, keď Zelenskyj s prehľadom porazil Porošenka ako vtedajšieho úradujúceho prezidenta.

01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 16:00