Pápež František. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Pápež ľutuje koniec prímeria medzi Izraelom a Hamásom, dúfa v novú dohodu

03.12.2023, 15:35
Autor:
ČTKČTK

V piatok ráno sa skončilo sedemdňové prímerie medzi izraelskou armádou a ozbrojencami Hamasu, ktoré umožnilo výmenu izraelských rukojemníkov za palestínskych väzňov.

Pápež František dnes povedal, že je "bolestné" sledovať koniec prímeria medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, a vyjadril nádej, že všetky zúčastnené strany sa dokážu čo najskôr dohodnúť na novom pokoji zbraní.

Pápež to podľa agentúry Reuters uviedol vo svojom tradičnom nedeľnom posolstve, ktoré s ohľadom na jeho zdravotný stav predniesol jeho spolupracovník.

"Drahí bratia a sestry, dobré ráno. Ani dnes nebudem schopný prečítať všetko. Už sa mi darí lepšie, ale môj hlas stále nie je dosť silný," povedal František vo svojej rezidencii v úvode posolstva a modlitby, ako odovzdal mikrofón kňazovi, ktorý potom prečítal jeho vopred pripravené poznámky.

"Je bolestné, že bolo prímerie porušené. Znamená to smrť, skazu a biedu, "uviedla hlava katolíckej cirkvi v posolstve. "Mnoho rukojemníkov bolo oslobodených, ale mnoho ďalších zostáva v Gaze. Myslíme na nich, na ich rodiny, ktoré uzreli svetlo, nádej, že znovu obsadia svojich blízkych. "

V piatok ráno sa skončilo sedemdňové prímerie medzi izraelskou armádou a ozbrojencami Hamasu, ktoré umožnilo výmenu izraelských rukojemníkov za palestínskych väzňov.

V noci na dnes Izrael zintenzívnil bombardovanie Pásma Gazy vrátane jeho južnej oblasti. Podľa úradov ovládaných Hamásom si konflikt doteraz vyžiadal viac ako 15 400 palestínskych životov.

Vojnu rozpútal 7. októbra Hamas vpádom do južného Izraela, pri ktorom islamisti povraždili na 1 200 ľudí, väčšinou civilistov, a okolo 240 uniesli ako rukojemníkov.

"V Gaze je veľa utrpenia a nedostatok základných potrieb," pokračoval František vo svojom posolstve. "Verím, že sa všetkým zúčastneným podarí čo najskôr dosiahnuť novú dohodu o prímerí" a nájsť iné riešenia ako použitie zbraní, dodal.

Agentúra Reuters pripomína, že týmto slovám nedávno predchádzalo zverejnenie správy, že pápež koncom októbra v súkromnom telefonáte, o ktorom médiá dovtedy neinformovali, izraelskému prezidentovi Jicchakovi Herzogovi povedal, že je "zakázané na terorizmus odpovedať terorizmom".

S odvolaním sa na nemenovaného vysokopostaveného izraelského činiteľa, ktorý bol s obsahom telefonátu oboznámený, to vo štvrtok napísal spravodajský list The Washington Post (WP).

01 - Modified: 2024-04-27 05:17:45 - Feat.: - Title: Hamas zvažuje izraelský návrh na prímerie, Egypt je pripravený na neho zatlačiť 02 - Modified: 2024-04-26 19:54:12 - Feat.: - Title: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, odhaduje OSN 03 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 04 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 05 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 14:27