Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (druhý vpravo), veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskij (vpravo) a zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Roman Mašovec (vľavo). FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rozkol v ukrajinskom velení. Zelenskyj obchádza Zalužného, tvrdia zdroje

04.12.2023, 11:16
Autor:
ČTKČTK

O napätí medzi politickým a vojenským velením sa špekuluje už minimálne niekoľko týždňov na pozadí nenaplnených očakávaní ukrajinskej protiofenzívy, ktorá sa začala na začiatku leta.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri komunikácii s niektorými veliteľmi ozbrojených síl obchádza náčelníka generálneho štábu Valerija Zalužného. To Zalužnému sťažuje riadenie celej armády, napísal dnes na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na nemenované zdroje.

O napätí medzi politickým vedením a vojenským velením krajiny, ktorá 649. deň čelí ruskej agresii, sa špekuluje už minimálne niekoľko týždňov, na pozadí nenaplnených očakávaní ukrajinskej protiofenzívy, ktorá sa začala na začiatku leta.

VIDEO: Zelenskyj hovorí, že s blížiacou sa zimou je vojna s Ruskom v novej fáze

Dobrí a zlí 

"Občas vzniká dojem, že Zelenskyj má dva druhy ozbrojených síl: ‘dobré‘, ktorým velí (veliteľ pozemných síl generál Oleksandr) Syrskyj a ďalší favoriti, a ‘zlé‘, podriadení Zalužnému. To je pre hlavného veliteľa (Zalužného) veľmi demotivujúce a hlavne to prekáža veleniu celej armáde," citoval denník svoj zdroj" z blízkeho okolia Zalužného ".

image

Ukrajina je v kritickej situácii. Pripravme sa na zlé správy z bojiska, hovorí šéf NATO Stoltenberg

Zelenskyj, ktorý je z titulu funkcie šéfa štátu súčasne vrchným veliteľom ozbrojených síl, podľa zdrojov denníka vytvoril paralelné cesty pre rokovania s veliteľmi rôznych druhov ozbrojených síl, ktoré obchádzajú náčelníka generálneho štábu. Týka sa to podľa denníka napríklad komunikácie s veliteľom pozemných síl Sýrskym či veliteľom letectva Mykolom Oleščukom.

"Priamy kontakt s veliteľmi urýchľuje prezidentovi prácu, ale destabilizuje prácu hlavného veliteľa ozbrojených síl (Zalužného), ktorý sa dozvie časť informácií od svojich podriadených na poradách vrchného velenia, ak sa ich vôbec dozvie," píše Ukrajinska pravda.

Rýchle rozhodnutie so zlými dôsledkami 

Ďalším príkladom správania Zelenského sa podľa denníka stala mediálne známa historka s prepustením komisárov oblastných vojenských správ. Po tom, ako Ukrajinská pravda odhalila neslýchané obohacovanie komisára odoskej správy za vojny, prezident požadoval prepustiť všetkých náčelníkov oblastných mobilizačných centier a preveriť stav ich majetku.

Na poradu vrchného velenia náčelník vyšetrovateľov Oleksij Suchačov podľa anonymného zdroja, účastníka porady, podal hlásenie, ako vyhodili veliteľa vojenských správ. A potom odovzdali slovo Zalužnému, ktorý poznamenal, že blahoželá strážcom zákona a že problém korupcie je dôležitý.

image

Kličko v rozhovore kritizoval Zelenského. Platí za chyby, ktorých sa dopustil, tvrdí

Ale tiež chce poukázať na najnovšie údaje o stave mobilizácie, keď nábor nových vojakov vo všetkých oblastiach prudko klesol. Čiže to, čo sa z politického hľadiska javilo rýchlym a rozhodným naplnením dopytu verejnosti, malo z vojenského hľadiska zlé dôsledky.

Podobný efekt majú podľa denníka aj kádrové zmeny v ozbrojených silách, ktoré postihujú Zalužného spolupracovníkov a destabilizujú velenie. Osobitnú kapitolu predstavuje vyšetrovanie zlyhania južného zoskupenia síl na začiatku vojny, ktoré sa zdá byť zamerané proti Zalužnému.

Zalužného popularita rastie 

Zelenského nevôľu môže tiež vzbudzovať rastúca Zalužného popularita v prieskumoch verejnej mienky, naznačujúc, že súčasný prezident by nemusel uspieť v prípade, ak by sa uchádzal o znovuzvolenie a za súpera by mal Zalužného.

Napätie medzi oboma kľúčovými mužmi sa podľa denníka ešte zvýšilo počas ukrajinskej protiofenzívy. Minulý mesiac Zalužnyj v interview pripustil, že sa situácia na bojisku dostala do slepej uličky.

image

Boj verzus prímerie: Zalužného vízia je utopická. Čaká Ukrajinu tvrdé precitnutie?

Zelenskyj v reakcii na to v médiách vyhlásil, že nepovažuje situáciu za patovú a že vojaci, ktorí sa chystajú vstúpiť do politiky, by nemali súčasne viesť vojnu. Magazín The Economist koncom novembra napísal, že Zelenskyj vidí v Zalužnom súpera a že politické hašterenie škodí Ukrajine.

01 - Modified: 2023-12-02 18:15:30 - Feat.: 1 - Title: Bývalému ukrajinskému prezidentovi nedovolili odísť z krajiny, plánoval sa stretnúť s Orbánom 02 - Modified: 2023-12-02 16:38:58 - Feat.: 1 - Title: Olena Zelenská nechce, aby jej manžel znovu kandidoval na prezidenta 03 - Modified: 2023-12-02 15:23:45 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská protiofenzíva nepriniesla vytúžené výsledky, pripustil Zelenskyj 04 - Modified: 2023-12-02 07:44:57 - Feat.: 1 - Title: Každý druhý Ukrajinec si žiadne plány do budúcnosti nerobí, vyplýva z prieskumu 05 - Modified: 2023-12-01 20:45:41 - Feat.: 1 - Title: Putin posilňuje armádu, počet vojakov sa výrazne navýši 06 - Modified: 2023-12-01 14:35:01 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina počas protioenzívy prišla o 125-tisíc vojakov, tvrdí ruský minister
01 - Modified: 2024-05-03 09:16:48 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo použiť naše zbrane v Rusku, povedal britský minister zahraničia 02 - Modified: 2024-05-03 08:44:06 - Feat.: - Title: Nedovolíme, aby Maďarov tretíkrát vtiahli do vojny, vyhlásil Orbán 03 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva 04 - Modified: 2024-05-02 12:00:46 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Berdyči 05 - Modified: 2024-05-02 12:56:43 - Feat.: - Title: Ako blízko bol v skutočnosti mier? Experti preskúmali prvé rokovania Moskvy s Kyjevom hneď zo začiatku vojny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 14:00