Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Slovensko má pri riešení migrácie a azylu v Európskej únii svoje červené čiary, vyhlásil Šutaj Eštok v Bruseli

05.12.2023, 18:11
Autor:
TASRTASR

Španielske predsedníctvo v Rade EÚ informovalo ministrov vnútra o výsledku rokovaní medzi euroinštitúciami o migračnej a azylovej agende. Šutaj Etok spresnil, že závery k tomu neboli prijaté žiadne.

Slovensko v oblasti migračnej a azylovej politiky EÚ trvá na svojej pozícii. Uviedol to v utorok minister vnútra Matúš Šutaj Eštok po zasadnutí Rady EÚ pre vnútorné veci v Bruseli.

Španielske predsedníctvo v Rade EÚ informovalo ministrov vnútra o výsledku rokovaní medzi euroinštitúciami o migračnej a azylovej agende. Šutaj Etok spresnil, že závery k tomu neboli prijaté žiadne a za Slovensko pripomenul, že vláda trvá na svojich červených čiarach. To znamená žiadne kvóty a relokácie a ani finančné kompenzácie za odmietnutých azylantov.

"Je tu jasný postoj našej vlády, cez toto nepôjdeme," odkázal minister. Španielske predsedníctvo sa netají zámerom túto citlivú agendu uzavrieť do konca tohto roka, podľa Šutaja Eštoka to ešte budú náročné rokovania.

Ďalšie témy sa týkali schengenského barometra, čo bolo spojené s témou nelegálnej migrácie a návratovej politiky.

"Zjednotenú návratovú politiku na Slovensku plne podporujeme a vítame snahu o jednotný európsky postup," vysvetlil.

image

Pre vojnu v Gaze hrozí v Únii veľké riziko teroristických útokov, varuje eurokomisárka

Rada ministrov zanalyzovala aj súčasnú bezpečnostnú situáciu v Európe a vo svete v kontexte migrácie, vojny na Ukrajine a konfliktu na Blízkom východe.

"Naša pozícia je, že nelegálna migrácia sa musí riešiť mimo krajín EÚ. Ak sa rieši až potom, tak už je neskoro," uviedol  Šutaj Eštok a dodal, že Slovensko víta snahy Únie o spoluprácu s tretími krajinami.

Podľa jeho slov Rada ministrov vyjadrila podporu Rumunsku a Bulharsku pre vstup do Schengenu, upozornil však, že iný názor majú ďalšie členské krajiny najmä v kontexte ochrany vonkajších schengenských hraníc.

"Dnes to rozhodnutie nebolo prijaté. Verím, že k tomu dôjde čo najskôr. Jasne som vyjadril presvedčenie, že z nášho pohľadu obe krajiny spĺňajú aj technické aj právne podmienky aby mohli bezodkladne vstúpiť do Schengenu," uviedol.

image

Bez európskeho riešenia nelegálnej migrácie si neporadíme, vyhlásil Fiala

Pred rokovaniami ministrov vnútra eurokomisárka Ylva Johanssonová upozornila, že po konflikte medzi Izraelom a Hamasom hrozia Európe možné teroristické útoky. Šutaj Eštok skonštatoval, že Únia nikdy za posledných päť rokov nebola v takom zlom bezpečnostnom stave ako teraz. Podľa neho migračná vlna môže viesť k rizikám ohrozenia krajín EÚ.

"Hovorili sme o tom, že sú snahy rôznych teroristických skupín prostredníctvom migračných vĺn prepašovať sem určité spiace bunky, ktoré potom budú predstavovať bezpečnostné riziko pre Európu," povedal. Poukázal na to, že v Európe sú silné antisemitské a aj protimoslimské nálady a situáciu neuľahčujú ani sociálne médiá, kde dochádza k silnej radikalizácii spoločnosti.

"Slovensko bude preto silno pristupovať k ochrane svojich hraníc pred nelegálnou migráciou, ktorá môže spôsobovať to, že sa na územie  krajiny nekontrolovateľne dostanú skupiny ľudí, ktorí môžu predstavovať bezpečnostné riziko," povedal minister vnútra.

01 - Modified: 2023-12-04 11:40:26 - Feat.: 1 - Title: Nemecko predlžuje hraničné kontroly s Českom, Poľskom a Švajčiarskom 02 - Modified: 2023-12-03 22:24:33 - Feat.: 1 - Title: Krajne pravicové strany chcú vo voľbách posilniť svoju pozíciu v europarlamente 03 - Modified: 2023-11-30 15:57:44 - Feat.: 1 - Title: Estónsko varuje občanov pred cestou do Ruska, chce uzavrieť hranice pre obavy z prílevu migrantov 04 - Modified: 2023-11-30 14:59:37 - Feat.: 1 - Title: Len niekoľko metrov od španielskeho pobrežia sa utopili štyria migranti, prevádzači ich prinútili vyskočiť z člna
01 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 02 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 03 - Modified: 2024-04-25 22:12:07 - Feat.: - Title: Migrácia naopak: Američania sa sťahujú za lacnejším životom do Mexika, tvoria nový problém 04 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 05 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 05:55