Privítanie ruského prezidenta Vladimira Putina na letisku v Abú Zabí. FOTO: Sputnik/Reuters
StoryEditor

Putina privítali v Emirátoch. Jeho pozícia vo svete sa zlepšuje, nahrávajú mu viaceré udalosti, píše Bloomberg

06.12.2023, 13:35
Autor:
ČTKČTK
  • Ruský prezident Vladimír Putin začal svoju návštevu Spojených arabských emirátov.
  • V stredu má navštíviť Saudskú Arábiu.
  • Jeho cesta dokladá vôľu týchto dvoch popredných hráčov na trhu s energiami a spojencov USA utužiť vzťahy s Moskvou, uviedla agentúra Bloomberg.

Po začatí invázie na Ukrajine obmedzil Vladimir Putin svoje cesty do zahraničia, okrem iného kvôli zatykaču, ktorý naňho v súvislosti so zavlečením ukrajinských detí do Ruska vydal Medzinárodný trestný súd (ICC).

Spojené arabské emiráty ani Saudská Arábia však jurisdikciu súdu na svojom území neuznávajú, takže ruskému prezidentovi by počas návštevy na Blízkom východe nemalo hroziť zadržanie, pripomenula agentúra AP.

Putin navštívi hlavné mesto SAE Abú Zabí, kde s ním bude rokovať prezident Muhammad bin Zajd Nahaján. V Saudskej Arábii ho prijme korunný princ Muhammad bin Salmán.

VIDEO: Privítanie Vladimira Putina na letiku v Abú Zabí:

Podľa agentúry AP sa neočakáva, že by Putin navštívil Dubaj, kde sa počas týchto dní koná klimatická konferencia OSN, na ktorej sa Rusko zúčastňuje. Nie je jasné, či by návšteva konferencie, ktorá prebieha na území so špeciálnou jurisdikciou OSN, mohla pre Putina znamenať riziko zadržania kvôli zatykaču, ktorý vydal ICC.

Ešte v lete sa Putin nezúčastnil osobne na summite BRICS v Juhoafrickej republike kvôli možnému zatknutiu na základe zatykača Medzinárodného trestného súdu (ICC). Putinova pozícia sa podľa Bloombergu odvtedy vo viacerých ohľadoch zlepšila.

„Ešte pred niekoľkými mesiacmi sa Vladimir Putin držal bokom od summitu BRICS... A teraz zažije privítanie s červeným kobercom v dvoch najväčších veľmociach Perzského zálivu,“ uviedol Bloomberg s odkazom na Putinovu návštevu Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov.

Putin sa v lete nezúčastnil na summite rýchlo rastúcich ekonomík v Johannesburgu. Juhoafrická republika totiž patrí medzi 120 štátov, ktoré majú povinnosť Putina na základe zatykača vydaného ICC zadržať.

Udalosti sa však v poslednej dobe v niekoľkých ohľadoch vyvíjajú spôsobom, ktorý je pre Putina výhodný, myslí si Bloomberg.

Ruská ekonomika sa nehľadiac na protiruské sankcie uplatňované západnými krajinami spamätáva a ťaží aj z nebývalej úrody pšenice. Ukrajinská armáda má naproti tomu problém vybojovať späť svoje územia okupované Ruskom a americkí republikáni zatiaľ blokujú ďalšiu pomoc amerického Kongresu Ukrajine. V Európe je cítiť únava zo zdanlivo nekonečných bojov na Ukrajine.

Rusku nahráva aj skutočnosť, že svet v poslednej dobe presmeroval pozornosť od ruskej vojenskej agresie na Ukrajine ku konfliktu medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, podotýka Bloomberg.

Symbolom meniacich sa časov je podľa agentúry aj skutočnosť, že ruský minister zahraničia Sergej Lavrov sa mohol zúčastniť konferencie Organizácie pre spoluprácu a bezpečnosť v Európe (OBSE), ktorá sa uskutočnila minulý týždeň v Severnom Macedónsku. V predchádzajúcom roku mu bola účasť znemožnená.

01 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu 02 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-21 11:49:04 - Feat.: - Title: Navaľná: Putin je nevypočítateľný, môže použiť jadrové zbrane 05 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 09:57