Bývalý guvernér New Jersey Chris Christie sa rozpráva s bývalou veľvyslankyňou OSN Nikki Haleyovou počas reklamnej prestávky na debate republikánov. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Kandidátka Haleyová čelila útokom v debate republikánov po náraste preferencií

07.12.2023, 08:11
Autor:
TASRTASR

Vietor z plachiet sa Haleyovej po náraste preferencií snažil vziať pred prvým hlasovaním delegátov o nominantovi Republikánskej strany predovšetkým guvernér Floridy Ron DeSantis.

Bývalá veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová čelila v stredu počas televíznej debaty republikánov opakovaným útokom, píše agentúra Reuters.

Vietor z plachiet sa Haleyovej po náraste preferencií snažil vziať pred prvým hlasovaním delegátov o nominantovi Republikánskej strany, ktoré sa uskutoční 15. januára v štáte Iowa, predovšetkým guvernér Floridy Ron DeSantis.

Haleyová a DeSantis totiž súperia o to, kto z nich sa stane hlavnou alternatívou republikánov voči bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý si drží vedúcu pozíciu medzi uchádzačmi republikánsku nomináciu. Trump pritom debatu opäť vynechal a namiesto nej sa zúčastnil na benefičnom podujatí vo svojom domovskom štáte Florida.

Na debate v meste Tuscaloosa v americkom štáte Alabama sa zúčastnil aj podnikateľ Vivek Ramaswamy a guvernér New Jersey Chris Christie. Súčasťou debaty boli okrem slovných urážok aj diskusie o vojne na Ukrajine, o konflikte Izraela s palestínskymi militantným hnutím Hamas či o južných hraniciach USA.

image

Americký Senát zablokoval pomoc pre Ukrajinu a Izrael pre spor ohľadom migrácie

Avšak okrem Christieho, ktorý postavil svoju kampaň na kritike Trumpa, sa žiaden z účastníkov debaty nesnažil ísť priamo proti tomuto niekdajšiemu amerického prezidentov, všíma si Reuters. Podľa agentúry pritom ide o znak pretrvávajúcej popularity exprezidenta medzi republikánmi.

DeSantis sa niekoľkokrát vyhol priamej kritike Trumpa (77), pričom spomenul iba jeho vek, keď uviedol, že prezidentom by mal byť niekto mladší. Haleyová sa taktiež vyhla tvrdej kritike Trumpa, ktorého obvinila z navýšenia štátneho dlhu o niekoľko miliárd dolárov.

DeSantis a Ramaswamy však strávili podľa Reuters väčšinu svojho času útokmi na Haleyovú, ktorej v posledných prieskumoch narástli preferencie a začala pútať pozornosť darcov po výkonoch v predchádzajúcich debatách.

V súčasnosti nie sú naplánované nijaké ďalšie diskusie. Trump pritom svojou neúčasťou pripravil svojich rivalov o možnosť priamo ho konfrontovať s tým, či považuje svojich vyzývateľov za nehodných pozornosti, píše Reuters.

01 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 02 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 03 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 04 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 05 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:24