Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Žiadne jedlo, voda a preplnené nemocnice. Humanitárna situácia v Gaze je katastrofálna, tvrdí OSN

07.12.2023, 17:38
Autor:
ČTKČTK

V niektorých oblastiach Pásma Gazy sú ľudia celý deň bez jedla, nemajú dostatok pitnej vody a nemocnice, ktoré ešte fungujú, sú preplnené.

Humanitárna situácia v Pásme Gazy je katastrofálna, uviedli v stredu v spoločnom vyhlásení takmer tri desiatky organizácií, vrátane viacerých úradov OSN, a vyzvali na okamžité zastavenie bojov.

V niektorých oblastiach Pásma Gazy sú ľudia celý deň bez jedla, nemajú dostatok pitnej vody a nemocnice, ktoré ešte fungujú, sú preplnené. Mnohí sa sťahujú už po niekoľkýkrát z miesta na miesto, aby unikli bombám.

Bomby namiesto jedla

"Žiadna voda, žiadna hygiena, žiadne jedlo, len bomby," zhrnul situáciu v Pásme Gazy hovorca Detského fondu OSN James Elder, ktorý oblasť pred niekoľkými dňami navštívil.

"Takmer nikto nemá v Gaze dosť jedla, v niektorých oblastiach je deväť z desiatich ľudí bez jedla celý deň," uviedol zástupca organizácie OSN Svetový potravinový program pre palestínske územia Sámir Abdal Džábir.

image

Svoje domovy v Pásme Gazy opustilo už vyše 80 percent obyvateľov, tvrdí OSN

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí uviedol, že kvôli intenzívnym bojom sa od nedele humanitárna pomoc v Pásme Gazy nedostáva inam ako do oblasti Rafáhu pri egyptských hraniciach. Podľa OCHA sa z veľkej časti zastavila aj pomoc pre mesto Chán Júnis, kde sú pritom stovky tisíc vysídlených ľudí.

Desaťtisíce ľudí sa kvôli bojom v Chán Júnise presunuli v niekoľkých posledných dňoch do Rafáhu, ktorý už je ale tiež preplnený. Mnohí ľudia spia na uliciach, nemajú jedlo, vodu, elektrinu ani internet, ktorý pritom majú podľa izraelskej armády využívať na to, aby zistili, kde je v Pásme Gazy bezpečné. Podľa humanitárnych organizácií takmer nikde.

Prenasledovanie

"Premiestňovali sme sa už šesťkrát, snažím sa ochrániť svoje deti pred smrťou, ktorá nás prenasleduje všade," citovala medzinárodná organizácia ActionAid obyvateľku Gazy Jaru, ktorá je zároveň humanitárnou pracovníčkou. "Ušli sme na juh, pretože nám po výzve izraelskej okupačnej jednotky povedali, že tu bude bezpečné. Ale aj cestou sem padali okolo nás bomby, "opísala.

"Už niekoľkokrát sme to povedali a hovoríme to znova. V Pásme Gazy nie je nikde bezpečné, ani na juhu, ani v Rafáhu ani v žiadnej takzvanej bezpečnej zóne, "uviedol šéf úradu OSN pre palestínskych utečencov UNRWA Philippe Lazzarini.

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že zdravotnícky sytém v Gaze je pred kolapsom. Podľa WHO teraz funguje, aspoň čiastočne, len 14 z 36 nemocníc v Pásme Gazy. 

image

Izrael pálil na školy na severe Gazy, pri útoku prišlo o život najmenej 50 Palestínčanov

Ghebreyesus tiež podporil stredajšiu výzvu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa adresovanú Bezpečnostnej rade OSN, aby vyzvala na okamžité humanitárne prímerie medzi Izraelom a Hamásom, pretože v Pásme Gazy hrozí kolaps humanitárnej pomoci.

Guterres využil zriedkapoužívaný článok 99 Charty OSN, ktorý mu umožňuje upozorniť Bezpečnostnú radu na čokoľvek, čo môže ohroziť svetový mier. V liste spomenul katastrofálnu situáciu v Pásme Gazy aj útok hnutia Hamasu na Izrael, ktorý 7. októbra tútú vojnu spustil.

"Je to tragédia. Desaťtisíce vysídlených ľudí nemajú nič, ani jedlo ani vodu. Nemajú nič, čím by sa prikryli v noci, keď je chladno... Takže keď ich nezabijú bomby, zabije ich zima, hlad, smäd alebo jednoducho len tá hrozná realita, ktorú zažívame," povedal televíznej stanici Al-arabíja mladý dobrovoľník organizácie ActionAid Palestíne.

01 - Modified: 2024-04-14 15:16:25 - Feat.: 0 - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Západu trvalo dlho, kým prehliadol zámery Hitlera. Podobné je to dnes s Hamasom 02 - Modified: 2023-12-04 19:37:36 - Feat.: 1 - Title: Svoje domovy v Pásme Gazy opustilo už vyše 80 percent obyvateľov, tvrdí OSN 03 - Modified: 2023-12-04 16:58:14 - Feat.: 1 - Title: Izrael pálil na školy na severe Gazy, pri útoku prišlo o život najmenej 50 Palestínčanov ​
01 - Modified: 2024-04-28 12:40:39 - Feat.: - Title: Izrael a USA sa snažia zabrániť vydaniu zatykača na Netanjahua. Hrozí horšie medzinárodné postavenie 02 - Modified: 2024-04-28 09:39:08 - Feat.: - Title: Útoku Izraela na Rafáh môžu zabrániť len Spojené štáty, myslí si predseda palestínskej samosprávy 03 - Modified: 2024-04-28 09:11:04 - Feat.: - Title: Izraelská armáda oznámila zásahy desiatok cieľov v Pásme Gazy. Zasiahli vojenskú infraštruktúry 04 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael 05 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 17:16