Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva. FOTO: Reuters
StoryEditor

Summit Mercosuru ratifikuje vstup Bolívie a obchodnú dohodu so Singapurom, snaží sa o urovnanie konfliktov

07.12.2023, 20:51
Autor:
ČTKČTK

Brazílsky prezident tento rok v lete na summite EÚ-CELAC optimisticky tvrdil, že konečné znenie dohody medzi Európskou úniou a Mercosurom bude hotové do konca roka.

Lídri Argentíny, Brazílie, Paraguaja a Uruguaja dnes v Riu de Janeiro vyjadrili obavy ohľadom územného sporu Venezuely a Guyany a vyzvali Spoločenstvo štátov Latinskej Ameriky a Karibiku, v ktorom sú združené tri desiatky krajín tohto regiónu, aby spor pomohli urovnať.

V Riu de Janeiro sa koná summit juhoamerickej skupiny voľného obchodu Mercosur, ktorej novým členom sa stane Bolívia. Summit má tiež potvrdiť dohodu o voľnom obchode so Singapurom a rokovať o obchodnej dohode Mercosuru s Európskou úniou, informovali agentúry EFE a AFP.

Riešenie konfliktu

"Nechceme vojny ani konflikty," vyhlásil brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva, ktorého krajina dnes odovzdáva rotujúce predsedníctvo Mercosuru Paraguaj. Venezuela pred nedávnom rozvírila storočný spor s Guyanou, na ktorej si nárokuje región Esequibo, ktorý tvorí dve tretiny guyanského územia a je bohatý na ložiská ropy či plynu. V nedeľu o ňom vláda v Caracase usporiadala referendum.

image

Únia musí na samite ukázať jasné riešenia

Lula označil vrcholnú schôdzku v Riu za "summit rozlúčky a príchodov" aj s odvolaním sa na končiaci sa mandát svojho ľavicového kolegu z Argentíny Alberta Fernándeza, ktorého v úrade prezidenta v nedeľu vystrieda krajne pravicový ekonóm Javier Milei, ktorý s Lulou nemá dobré vzťahy. Striedanie prezidenta v Argentíne môže skomplikovať aj rokovania o dohode Mercosuru s Európskou úniou, ktorú Milei v kampani označil za zastaranú a hrozil, že z Mercosuru jeho krajina vystúpi.

Brazílsky prezident tento rok v lete na summite EÚ-CELAC optimisticky tvrdil, že konečné znenie dohody medzi Európskou úniou a Mercosurom bude hotové do konca roka.

Obchodná dohoda

Výhrady k dohode má z európskych krajín najmä Francúzsko, ktorého prezident Emmanuel Macron cez víkend rokoval s Lulou v Dubaji na klimatickej konferencii COP28. Macron potom oznámil, že v marci pôjde do Brazílie rokovať o dohode EÚ-Mercosur. Macron tiež podľa agentúry EFE uviedol, že dohoda neberie do úvahy biodiverzitu a klímu a je "zle záplatovanou dohodou", ktorá len odstraňuje clá. "Každá krajina má právo na svoj postoj.

S Francúzskom bolo vždy ťažké dosiahnuť dohodu, pretože je viac protekcionistická. Európska únia nezastáva rovnakú pozíciu, "oponoval Lula, pred ktorého januárovým nástupom do úradu Francúzsko kritizovala Brazíliu najmä za zlú ochranu amazonského dažďového pralesa.

Summit Mercosuru v Riu má tiež podpísať ratifikáciu vstupu Bolívie, ktorá bola doteraz krajinou pridruženou a teraz dostane štyri roky na to, aby svoju legislatívu upravila podľa pravidiel colnej únie Mercosuru, napísal server Deutsche Welle. Summit tiež potvrdí obchodnú dohodu so Singapurom, ktorá je prvou takouto dohodou uzatvorenou Mercosurom s ázijskou krajinou od vzniku juhoamerickej skupiny v roku 1991.

01 - Modified: 2023-12-07 19:00:00 - Feat.: 1 - Title: Únia musí na samite ukázať jasné riešenia 02 - Modified: 2023-11-23 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Slabá šanca na úspech pre Javiera Mileiho 03 - Modified: 2023-11-23 06:58:09 - Feat.: 1 - Title: Čína a Uruguaj posilnili vzťahy pri stretnutí svojich lídrov v Pekingu
01 - Modified: 2024-04-21 10:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Toto je najnebezpečnejšia cesta na svete. Ročne na nej zomrú stovky ľudí, stačí jeden zlý pohyb a je po tebe 02 - Modified: 2024-04-04 21:44:34 - Feat.: - Title: Zrážka nákladného vozidla s autobusom v Bolívii si vyžiadala 14 mŕtvych 03 - Modified: 2024-02-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Koniec singapurského sna. Tamojšie úrady riešia obrovskú kauzu prania špinavých peňazí 04 - Modified: 2024-01-30 17:20:04 - Feat.: - Title: Francúzsko je proti obchodnej dohode EÚ s juhoamerickým blokom Mercosur, vyhlásil Macron 05 - Modified: 2024-01-25 06:15:43 - Feat.: - Title: Pestovatelia koky v Bolívii už tri dni protestujú pre zákaz kandidatúry exprezidenta Moralesa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 18:45