Ploštica. FOTO: Reuters
StoryEditor

Máte doma ploštice, tvrdili seniorom vo Francúzsku. Za "dezinfekciu" si účtovali tisíce

08.12.2023, 10:46
Autor:
ČTKČTK

V posledných mesiacoch sa v celom Francúzsku zvýšil počet prípadov uhryznutí plošticami. Tento problém vyvolal znepokojenie v celej krajine a vysoko postavení vládni úradníci pracujú na opatreniach na jeho riešenie.

Vo Francúzsku zatkli dvoch mužov, ktorí zo seniorov vylákali tisíce eur za likvidáciu ploštíc, zákrok pritom nebol potrebný. Polícia v Štrasburgu uviedla, že muži chodili do domov svojich obetí, vykonávali falošné kontroly a potom si účtovali prehnané sumy za likvidáciu parazitov, ktorí tam v skutočnosti neboli. 

Celkovo bolo podvedených 48 osôb, z ktorých mnohé boli ženy staršie ako 90 rokov, napísal portál BBC News.

V posledných mesiacoch sa v celom Francúzsku zvýšil počet prípadov uhryznutí plošticami. Tento problém vyvolal znepokojenie v celej krajine a vysoko postavení vládni úradníci pracujú na opatreniach na jeho riešenie. Entomológovia a zdravotnícki odborníci varovali, že epidémia viedla tiež k nárastu falošných pozorovaní a neopodstatnenej hystérie.

image

Paríž trápi invázia ploštíc. Vždy skontroluj matrace či podušky, kufor si daj ďaleko od postele, radí aj Ema Müller

Podvodníci telefonovali svojim obetiam a oznamovali im, že v ich okolí došlo k zamoreniu plošticami. Potom navštívili dom dotknutej osoby a vydávali sa za zdravotníkov a pomocou aerosólových sprejov predstierali, že priestor dezinfikujú.

Pred odchodom ponúkali masť, ktorá údajne chrobáky od ľudskej kože odradí. V skutočnosti išlo o obyčajný krém s vôňou eukalyptu, uviedli francúzske úrady.

Podvodníci si svoju prácu účtovali od 300 do 2100 eur.

Polícia uviedla, že dostala celkovo deväť oficiálnych sťažností pre podozrenie z podvodu. Podozriví boli sledovaní a zatknutí, keď opúšťali dom jednej zo svojich obetí v Štrasburgu.

image

Ploštice vyvolávajú paniku tiež v Kórei, vyskytli sa na univerzite aj v saune

Stanica BBC uviedla, že rastúci počet ploštíc v Paríži vyvolal obavy, že by sa problém mohol rozšíriť cez Lamanšský prieliv do Londýna.

Londýnsky starosta Sadiq Khan v októbri uviedol, že hrozba pre systém verejnej dopravy v hlavnom meste je "skutočným zdrojom obáv". Uviedol, že bol v kontakte s kolegami v Paríži aj s predstaviteľmi prevádzkovateľa hromadnej dopravy v Londýne Transport for London, aby "zabezpečil, že tento problém mať nebudeme".

01 - Modified: 2024-09-17 09:05:00 - Feat.: - Title: Čudák, ktorým pohŕdali. Paul Cézanne získal uznanie až ku koncu života, dnes jeho obrazy patria k najdrahším 02 - Modified: 2024-09-16 14:29:03 - Feat.: - Title: Údajný zahraničný agent z Francúzska sa priznal, čaká ho miernejší trest 03 - Modified: 2024-09-16 07:22:24 - Feat.: - Title: Francúzsky eurokomisár rezignoval, stiahol aj svoju kandidatúru do novej Európskej komisie 04 - Modified: 2024-09-15 07:39:29 - Feat.: - Title: Paríž sa oficiálne rozlúčil s tohtoročnými hrami, Macron počas ceremoniálu udeľoval vyznamenania 05 - Modified: 2024-09-14 22:08:39 - Feat.: - Title: Le Penová vyzvala na budúcoročné voľby. Politická situácia vo Francúzsku je neudržateľná, tvrdí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. september 2024 10:56