Niekoľko demonštrantov za práva na potrat zostáva v dave po hodinách verejných komentárov a diskusií v Dentone v Texase. FOTO: Reuters
StoryEditor

Prelomový verdikt. Texaská sudkyňa povolila potrat napriek miestnym zákazom

08.12.2023, 12:18
Autor:
ČTKČTK

V Texase aktuálne platia hneď tri zákony, ktoré zakazujú interrupcie počas celého tehotenstva a umožňujú aj súkromným osobám hnať ľudí na súd za to, že pomohli niekomu potratiť.

Sudkyňa v americkom štáte Texas napriek miestnym tvrdým reštrikciám povolila potrat, o ktorý požiadala žena, ktorej plod má podľa lekárov mizivú šancu na prežitie. Štvrtkové rozhodnutie americké médiá označujú za prelomový moment.

Ide zrejme o jeden z prvých prípadov, keď tehotná požiadala o súdom povolenú interrupciu kvôli zákazom, ktoré umožnilo zavádzať vlaňajšie rozhodnutie najvyššieho súdu Spojených štátov.

VIDEO: Texaská sudkyňa sa postavila na stranu ženy žiadajúcej o núdzový potrat

Pokračovanie tehotenstva by mohlo ohroziť zdravie ženy

Na texaský súd sa v utorok obrátila 31-ročná Kate Coxová, ktorá je v druhom trimestri tehotenstva. V žalobe uviedla, že so svojím manželom veľmi túžili po dieťati, avšak lekári dospeli k záveru, že jej plod by pravdepodobne bol mŕtvy už pri narodení, prípadne by bábätko po pôrode prežilo maximálne niekoľko dní. 

Zároveň žena dostala informáciu, že pokračovanie tehotenstva by mohlo ohroziť jej zdravie a schopnosť mať ďalšie dieťa, cituje zo žaloby denník The Texas Tribune.

image

Voliči v americkom Ohiu rozhodil, právo na interrupcie bude zakotvené v ústave

"Pomyslenie, že pani Coxová zúfalo chce byť rodičom a tento zákon by ju v skutočnosti mohol o túto možnosť pripraviť, je šokujúce. Išlo by o skutočný justičný omyl," povedala sudkyňa Maya Gambleová. Podľa jej príkazu, ktorý platí 14 dní, Texas v prípade Coxovej nemôže vymáhať svoje protipotratové zákony, uvádza agentúra AP.

Dočasné nariadenie sa vzťahuje len na Coxovú, ktorej lekári podľa žaloby povedali, že potrat aj napriek jej zdravotným problémom nemožno pre miestne reštrikcie uskutočniť.

Úrady sudkyňu vyzvali, aby žiadosť zamietla

V Texase aktuálne platia hneď tri zákony, ktoré zakazujú interrupcie počas celého tehotenstva a umožňujú aj súkromným osobám hnať ľudí na súd za to, že pomohli niekomu potratiť, vysvetľuje denník The New York Times.

Tehotné ženy za ukončenie tehotenstva nemôžu byť trestne stíhané, lekárom ale v druhom najľudnatejšom americkom štáte hrozí za vykonanie zákroku pokuta a až doživotné väzenie.

Miestne zákazy obsahujú veľmi obmedzené výnimky pre prípady, keď je ohrozený život matky. Podľa obhajcov práva na potrat sú však tieto ustanovenia nejasné, čo stavia lekárov do neľahkej pozície a vystavuje rizikám ženy, ktorých tehotenstvo sprevádza komplikácie.

image

Top lekár v gynekológii a pôrodníctve: Gynekológia? Je rýchla, akčná a náročná

Texaské úrady sudkyňu Gambleovú vyzvali, aby žiadosť Coxovej zamietla, keďže žena podľa štátu nemala na výnimku nárok. Štátny minister spravodlivosti Ken Paxton v reakcii na štvrtkové rozhodnutie neuviedol, či sa jeho úrad odvolá, píše AP.

Vo vyhlásení však varoval, že súdny príkaz neochráni "nemocnice, lekárov ani kohokoľvek iného pred občianskoprávnou a trestnou zodpovednosťou za porušenie texaských zákonov o potratoch".

Dočasné rozšírenie zákonných výnimiek

Právnici Coxovej neuviedli, ako žena mieni ďalej postupovať. Súdneho pojednávania sa zúčastnila prostredníctvom videohovoru a The Texas Tribune uvádza, že po vydaní súdneho príkazu sa rozplakala. V komentári publikovanom denníkom v Dallase, kde žena žije, predtým uviedla, že nechce svoje dieťa priviesť na svet, aby potom mohla len prihliadať na jeho utrpenie.

Takéto príbehy už nová éra obmedzovania potratov v USA priniesla. Ženy, ktoré sa napriek komplikáciám v tehotenstve nedomohli vykonania interrupcie, medzitým súdne napadli reštriktívne zákony najmenej v štyroch amerických štátoch vrátane Texasu.

Tu sťažnosť viac ako desiatok žien viedla k dočasnému rozšíreniu zákonných výnimiek, prípadom sa teraz zaoberá štátny najvyšší súd, na ktorého verdikt sa možno bude čakať niekoľko mesiacov.

image

Web o potratoch, ktorý ponižoval lekárov, rieši aj polícia. Po upozornení HN je už zablokovaný

Do vlaňajšieho leta mali ženy po celých USA právo na potrat približne do 22. týždňa tehotenstva vďaka precedenčnému verdiktu najvyššieho súdu z roku 1973. Nová konzervatívna väčšina na najvyššej súdnej inštancii však vlani v júni zmenila výklad ústavy a umožnila jednotlivým štátom prístup k tomuto typu starostlivosti obmedzovať. 

Politici Republikánskej strany potom vo viac ako desiatke štátov zaviedli úplné zákazy.

Nový verdikt z Texasu podľa právnikov Coxovej nebude mať na súčasnú prax významnejší dopad. "Toto nemôže byť nový normál," citovala AP Marka Hearrona pôsobiaceho v skupine Center for Reproductive Rights bojujúcej proti texaským zákazom.

"Nemyslím si, že by ste teraz mohli očakávať podávanie stoviek žalôb v mene pacientov. To jednoducho nie je realistické," povedal právnik.

01 - Modified: 2023-07-12 08:51:03 - Feat.: 1 - Title: Debata trvala viac než 14 hodín, americký štát Iowa schválil takmer úplný zákaz interrupcií 02 - Modified: 2023-09-03 20:56:16 - Feat.: 1 - Title: Poľská polícia ponižuje ženy kvôli podozreniu, že podstúpili potrat. Zastrašujú aj lekárov 03 - Modified: 2023-10-13 08:47:04 - Feat.: 1 - Title: Rozhodnutie o zavedení chemickej interrupcie je na novej vláde, znie z rezortu zdravotníctva. KDH je proti 04 - Modified: 2023-05-02 14:42:07 - Feat.: 1 - Title: Expert: USA sú ako divoký západ, strieľa sa tam už aj pri bežných situáciách. Téma volieb však bude iná 05 - Modified: 2023-03-08 20:12:08 - Feat.: 1 - Title: Macron sľubuje predloženie návrhu o ústavnom práve na interrupciu. Rozhodnutie bude nezvratné
01 - Modified: 2024-04-27 18:18:43 - Feat.: - Title: Stredozápad Spojených štátov postihlo ničivé tornádo. K obetiam na životoch nedošlo 02 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 03 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 04 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 05 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:55