Kamera, ktorá dohliada na dodržiavanie pravidiel vjazdu do nízkoemisnej zóny v Londýne. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Londýne vyhodili do vzduchu kameru v nízkoemisnej zóne, útoky sa množia

08.12.2023, 15:10
Autor:
TASRTASR

Londýnska radnica rozšírila v auguste nízkoemisnú zónu prakticky na celé širšie centrum metropoly. Vjazd do nej je zaťažený denným poplatkom 12,50 libier pre vozidlá, ktoré nespĺňajú prísne emisné požiadavky.

Londýnska polícia vyšetruje bombový útok na jednu z kamier, ktoré dohliadajú na dodržiavanie pravidiel vjazdu do nízkoemisnej zóny v britskej metropole. Starosta mesta Sadiq Khan označil výbuch, ktorý poškodil niekoľko áut, za nezodpovedný čin, ktorý mohol viesť k obetiam na životoch.

Explózia je ďalším v rade činov, ktorými sa odporcovia zavedenia čistej zóny snažia vyradiť z prevádzky kamerový systém, napísala dnes agentúra Reuters.

image

Belgicko vyšetruje tisíce pokút svojich vodičov, Londýn podľa neho porušil pravidlá Únie

Nálož explodovala v stredu večer na predmestí Sidcup na juhovýchode Londýna. Vyšetrovania sa chopilo protiteroristického policajného oddelenia, ktoré vylúčilo teroristický motív, hovorí však o veľmi nebezpečnom čine.

"Toto groteskne nezodpovedné správanie ohrozilo životy aj majetok (Londýnčanov)," uviedol starostov hovorca.

Podľa polície išlo o amatérsky vyrobenú výbušninu. Pri kamere vybuchla v ten istý deň, keď bolo zariadenie inštalované. Už približne 90 minút pred explóziou však bola kamera odstrihnutá, uviedla polícia.

Londýnska radnica rozšírila v auguste nízkoemisnú zónu prakticky na celé širšie centrum metropoly. Vjazd do nej je zaťažený denným poplatkom 12,50 libier pre vozidlá, ktoré nespĺňajú prísne emisné požiadavky. Podľa Khana sú striktné požiadavky potrebné v záujme ochrany zdravia obyvateľov Londýna a boja proti globálnemu otepľovaniu.

image

Poznáme európsku krajinu, ktorá najviac znečisťuje ovzdušie súkromnými letmi. Z krajín V 4 je na tom Slovensko najlepšie

Odporcovia zóny tvrdia, že je v ekonomicky zložitej dobe neúnosné platiť za vjazd do Londýna také vysoké sumy. Podľa Reuters už od leta ľudia poškodili či vyradili z prevádzky stovky kamier.

Radnica odhaduje, že 90 percent automobilov v dotknutých častiach britskej metropoly už spĺňa požiadavky nízkoemisnej zóny, odporcovia plánu tento údaj spochybňujú. Khan tiež ponúkol ľuďom so staršími vozidlami šrotovné 2000 libier, ak sa auta zbavia a zaobstarajú si vyhovujúce.

01 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 02 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 03 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 04 - Modified: 2024-04-27 08:30:00 - Feat.: - Title: Vo Švédsku miznú staré lesy rýchlejšie ako v Amazónii. Zo vzácnych stromov máš možno doma nočný stolík aj ty 05 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:20