Palestínčania sedia na zničenej budove, ktorá patrila rodine Al-Nadi po izraelskom bombardovaní pásma Gazy v utečeneckom tábore v meste Nusseirat. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Bezpečnostná rada OSN je "spoluvinníkom zabíjania" v Pásme Gazy, tvrdia Lekári bez hraníc

08.12.2023, 21:22
Autor:
TASRTASR

Organizácia uviedla, že Bezpečnostná rada musí žiadať okamžité a udržateľné prímerie na tomto palestínskom území a zaistiť tam neobmedzené prúdenie pomoci.

Bezpečnostná rada OSN je "spoluvinníkom v prebiehajúcom zabíjaní" v palestínskom Pásme Gazy a v piatok musí hlasovať za "zrušenie obliehania" tohto územia, vyhlásila humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF). Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Generálny tajomník OSN António Guterres zvolal mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady po dvoch mesiacoch bojov, pri ktorých prišlo v Pásme Gazy o život vyše 17-tisíc ľudí. Tieto údaje uviedlo ministerstvo zdravotníctva v Gaze, riadené militantným hnutím Hamas.

MSF uviedla, že Bezpečnostná rada musí žiadať okamžité a udržateľné prímerie na tomto palestínskom území a zaistiť tam neobmedzené prúdenie pomoci.

image

Brutalita Hamasu nemôže byť dôvodom na kolektívny trest Palestínčanov, vyhlásil Guterres

"Nečinnosť Bezpečnostnej rady OSN a vetá členských krajín, predovšetkým Spojených štátov, k dnešnému dátumu z nich robia spoluvinníkov prebiehajúceho zabíjania; táto nečinnosť dáva voľnosť masovému vraždeniu mužov, žien a detí," napísala MSF vo vyhlásení.

Guterres si pri zvolaní mimoriadneho zasadnutia pomohol zriedkavo využívaným článkom 99 Charty OSN, na základe ktorého môže upozorniť Bezpečnostnú radu OSN "na akúkoľvek záležitosť, ktorá podľa jeho názoru ohrozuje medzinárodný mier a bezpečnosť".

"Dejiny budú súdiť odklad skončenia tohto zabíjania; elementárna ľudskosť káže konať," dodali MSF.

Vojna v palestínskom Pásme Gazy vypukla po tom, čo militanti z Hamasu 7. októbra zaútočili na južný Izrael, zabili približne 1200 ľudí a vzali do zajatia rukojemníkov, z ktorých 138 je stále v zajatí. Uvádzajú to izraelskí predstavitelia.

Odvetné vzdušné a pozemné útoky Izraela na Pásmo Gazy pripravili o život 17 487 ľudí, väčšinou žien a detí, hlási Hamasom riadené ministerstvo zdravotníctva v obliehanej palestínskej enkláve.

image

Európska únia v budúcom roku poskytne Palestínčanom humanitárnu pomoc za 125 miliónov eur

"Dočasné prímeria, humanitárne prestávky a pramienky pomoci, ktoré doteraz vpustili do Pásma Gazy, boli urážlivo nedostatočné," dodali MSF so sídlom v Ženeve.

"Škody, ktoré boli dosiaľ napáchané, si budú vyžadovať roky humanitárnej pomoci, aby sa zmiernili; ale rozsah strát a sprevádzajúci žiaľ sa možno nikdy nezmierni," dodala humanitárna organizácia lekárov.

MSF informovali, že len nemocnica al-Aksá v Pásme Gazy prijala od 1. do 7. decembra na pohotovosť 1149 pacientov, z ktorých 350 bolo už pri privezení mŕtvych.

V stredu "prijala nemocnica viac mŕtvych pacientov než zranených", doplnili MSF. Upozornili aj na to, že ľudia v palestínskej enkláve hladujú a zúfalo zháňajú jedlo, ale tiež palivo, vodu a lieky.

"Nekonanie, nezavedenie okamžitého úplného prímeria a neukončenie obliehania bude neodpustiteľné," povedal generálny tajomník MSF International Christopher Lockyear.

01 - Modified: 2024-06-25 19:56:09 - Feat.: - Title: V Gaze prichádza o jednu alebo obe nohy v priemere desať detí denne, hlási agentúra OSN 02 - Modified: 2024-06-25 09:40:21 - Feat.: - Title: Izraelský najvyšší súd rozhodol o povinnej vojenskej službe ultraortodoxných 03 - Modified: 2024-06-25 09:29:14 - Feat.: - Title: Počas izraelských náletov na Gazu prišlo o život najmenej 24 ľudí 04 - Modified: 2024-06-25 08:46:05 - Feat.: - Title: Od začiatku konfliktu v Pásme Gazy prišlo o život najmenej 108 novinárov, uviedol Výbor na ochranu novinárov 05 - Modified: 2024-06-25 06:47:30 - Feat.: - Title: Izraelská armáda zabila v Gaze sestru šéfa hnutia Hamas Ismáíla Haníju
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. jún 2024 11:20