Bývalý pakistanský premiér Naváz Šaríf máva svojim priaznivcom počas odchodu z budovy súdu v Islamabade. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Najvyšší súd v Pakistane oslobodil expremiéra Šarífa, teraz môže kandidovať vo voľbách

12.12.2023, 18:11
Autor:
TASRTASR

Šarífom vedená strana Pakistanská moslimská liga-Naváz utorňajší verdikt privítala a uviedla, že trojnásobný bývalý predseda vlády teraz môže kandidovať v nadchádzajúcich voľbách.

Pakistanský najvyšší súd zrušil v utorok rozsudok nad bývalým premiérom Navázom Šarífom v prípade úplatkárstva z roku 2018. Expremiérovi tým uvoľnil cestu ku kandidatúre v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, ktoré sa budú konať vo februári, informuje agentúra AP.

Šaríf sa voči predošlému verdiktu odvolal len v októbri. AP vzhľadom na rozhodnutie najvyššieho súdu v tejto kauze upozorňuje, že pakistanským súdom zvyčajne trvá oveľa dlhšie, kým vynesú verdikt. Dodáva, že rovnaký súd Šarífa už nedávno, a síce 29. novembra, taktiež oslobodil aj v inom prípade úplatkárstva.

Šarífom vedená strana Pakistanská moslimská liga-Naváz utorňajší verdikt privítala a uviedla, že trojnásobný bývalý predseda vlády teraz môže kandidovať v nadchádzajúcich voľbách.

image

Kašmír príde o autonómiu. Najvyšší súd v Indii nariadil regionálne voľby

"Dnes bola pred očami verejnosti odhalená skutočná povaha týchto falošných a nepravdivých prípadov," zareagovala na margo verdiktu expremiérova hovorkyňa.

Šarífa, zástancu civilnej vlády v krajine ovládanej desaťročia generálmi, odvolali v roku 2017 z premiérskeho úradu na základe obvinení z korupcie v súvislosti so škandálom Panama Papers z roku 2016. Najvyšší súd mu vtedy zakázal doživotne pôsobiť v politike. O rok neskôr ho v neprítomnosti odsúdili na sedem a desať rokov odňatia slobody, v dvoch prípadoch korupcie.

Do Pakistanu sa expremiér vrátil teraz v októbri po štyroch rokoch dobrovoľného exilu v zahraničí.

Podľa AP sa momentálne zdá, že Šarífova politická budúcnosť v krajine je istejšia než v prípade jeho politického rivala a taktiež expremiéra Imrana Chána, ktorý si momentálne odpykáva trojročný trest za korupciu a čelí aj mnohým ďalším obvineniam.

01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 02 - Modified: 2024-04-26 12:52:58 - Feat.: - Title: Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde 03 - Modified: 2024-04-26 09:24:07 - Feat.: - Title: Obnovený proces v korupčnej kauze Slotu prerušili, čaká sa na verdikt Ústavného súdu 04 - Modified: 2024-04-25 12:05:00 - Feat.: - Title: Rezort spravolivosti nežiadal Najvyšší súd o konkrétne spisy. Len záznamy o prerozdeľovaní, vraví Susko 05 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 12:01