Hlavný policajný inšpektor a operačný šéf PET Flemming Drejer a hlavný policajný inšpektor a vedúci pohotovostných služieb v kodanskej polícii Peter Dahl poskytujú tlačovú správu o koordinovanej policajnej akcii. FOTO: Reuters
StoryEditor

Osoby zadržané kvôli terorizmu v Európe sú agenti konajúci v mene Hamasu, tvrdí Mosad a Šin Bet

14.12.2023, 20:48
Autor:
TASRTASR

Dánske bezpečnostné zložky vo štvrtok oznámili, že zabránili teroristickému útoku a zadržali troch podozrivých z jeho prípravy. Ďalšia osoba bola zadržaná Holandsku.

Izraelské spravodajské služby Mosad a Šin Bet v spoločnom vyhlásení označili osoby zadržané vo štvrtok vo viacerých európskych štátoch za "agentov konajúcich v mene (palestínskej) teroristickej organizácie Hamas", ktorí plánovali  "útok zameraný na zabitie nevinných občanov na európskej pôde".  

Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení oboch tajných služieb zverejnenom úradom predsedu izraelskej vlády Benjamina Netanjahua, o ktorom informoval web The Times of Israel.

Teroristický útok

Dánske bezpečnostné zložky vo štvrtok oznámili, že zabránili teroristickému útoku a zadržali troch podozrivých z jeho prípravy. Ďalšia osoba bola zadržaná Holandsku.

Prokuratúra v Berlíne zasa informovala, že nemecká polícia vo štvrtok zatkla troch podozrivých členov Hamasu podozrivých z prípravy útoku na židovské ciele v Európe.

image

Zastavenie americkej podpory Izraelu by viedlo k prímeriu, povedal Erdogan Bidenovi

Nemecká spolková prokuratúra vo svojom vyhlásení spresnila, že muži zadržaní v Dánsku a Holandsku údajne začali v Berlíne pripravovať sklad zbraní, kde mali byť zbrane "udržiavané v stave pripravenosti vzhľadom na potenciálne teroristické útoky proti židovským inštitúciám v Európe".

Dánska polícia však odmietla komentovať, či existuje nejaká súvislosť medzi zatknutiami hlásenými v Dánsku a Nemecku. Neuviedla ani podrobnosti o podozrivých a ani žiadne informácie o možnom cieli údajného sprisahania.

Zvýšené ohrozenie

"Bola to skupina, ktorá plánovala teroristický čin," povedal na tlačovej konferencii šéf operácií dánskej spravodajskej služby PET Flemming Drejer. Dodal, že do sprisahania sú zrejme zapletení aj ďalší podozriví, ktorí sú v súčasnosti v zahraničí.

Dánske spravodajské služby v súvislosti s najnovším vývojom zvýšili stupeň ohrozenia krajiny teroristickým útokom na štvrtý z piatich stupňov.

Dánska polícia avizovala, že posilní svoju prítomnosť v uliciach Kodane, pričom súčasne dodala, že hlavné mesto Dánska zostáva "v bezpečí". Tamojšia židovská komunita napriek tomu zrušila verejnú oslavu sviatku chanuka naplánovanú na štvrtok večer, informovali dánske médiá.

image

V Pásme Gazy prestali fungovať telefóny a tiež internet, tvrdia firmy

Vo vyhlásení Mosadu a Šin Bet sa píše, že "v posledných rokoch, a ešte viac po vražednom útoku zo 7. októbra (voči Izraelu), sa Hamas snaží rozšíriť svoje operačné kapacity po celom svete a najmä v Európe, aby mohol realizovať svoje ambície zasiahnuť izraelské, židovské a západné ciele za každú cenu".

Aj komisárka Európskej únie pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová začiatkom decembra varovala, že v dôsledku vojny Európa čelí "obrovskému riziku teroristických útokov" počas vianočných sviatkov.

"Je to mimoriadne vážne," povedala vo štvrtok aj dánska premiérka Mette Frederiksenová, ktorá procestovala na summit Európskej únie v Bruseli. "Ukazuje to situáciu, v ktorej sa v Dánsku nachádzame. Bohužiaľ," dodala. Zdôraznila, že "v súvislosti s Izraelom a Gazou je samozrejme úplne neprijateľné, že existuje niekto, kto do dánskej spoločnosti prenáša konflikt (odohrávajúci sa) niekde inde vo svete."

01 - Modified: 2023-12-14 19:36:37 - Feat.: 1 - Title: Zastavenie americkej podpory Izraelu by viedlo k prímeriu, povedal Erdogan Bidenovi 02 - Modified: 2023-12-14 16:33:52 - Feat.: 1 - Title: V Pásme Gazy prestali fungovať telefóny a tiež internet, tvrdia firmy 03 - Modified: 2023-12-14 15:40:44 - Feat.: 1 - Title: Izrael potrebuje na porážku Hamasu v Gaze niekoľko mesiacov, vraví minister obrany
01 - Modified: 2024-04-27 16:49:47 - Feat.: - Title: Hamas zverejnil ďalšie video, zachytáva rukojemníkov odvlečených z Izraela 02 - Modified: 2024-04-27 05:17:45 - Feat.: - Title: Hamas zvažuje izraelský návrh na prímerie, Egypt je pripravený na neho zatlačiť 03 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 04 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 05 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 03:15