Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pri brehoch Jemenu čelila útoku ďalšia nákladná loď, USA presadzujú námornú koalíciu

14.12.2023, 22:05
Autor:
ČTKČTK

Obchodný tanker v stredu pri brehoch Jemenu čelil streľbe z motorových člnov a raketám odpáleným z jemenského územia pod kontrolou Húsíovcov.

Nákladná loď spoločnosti Maersk sa počas svojej dnešnej plavby pozdĺž jemenského pobrežia stala terčom raketového útoku, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie dánskej lodnej spoločnosti.

K útoku sa neskôr prihlásili jemenskí povstalci Húsíovci. Podľa Reuters išlo o ďalší z radu útokov, ktoré v posledných dňoch výrazne ohrozujú lodnú prepravu v Červenom a Arabskom mori a ktoré prinútili Spojené štáty, aby presadzovali vznik širokej námornej koalície v oblasti.

Podobný incident

Podľa Reuters nebolo bezprostredne jasné, či bol incident s loďou spoločnosti Maersk rovnaký ako ten, ktorý v rovnakej oblasti nahlásili britské námorné bezpečnostné agentúry.

Pri tejto udalosti sa bližšie neurčené plavidlo stalo terčom útoku po tom, ako odmietlo uposlúchnuť príkaz skupiny vydávajúcej sa za jemenské námorníctvo, aby zmenilo kurz a zamierilo ku brehom Jemenu. Podľa britskej služby Maritime Trade Operations potom iba 50 metrov od boku lode explodovala navádzaná strela.

Okrem toho potom britská spoločnosť Ambrey, ktorá sa tiež zaoberá námornou bezpečnosťou, oznámila, že v blízkosti jemenského ostrova Sokotra v Arabskom mori bola údajne prepadnutá nákladná loď bulharského majiteľa plaviaca sa pod maltskou vlajkou.

image

Vojna by sa mohla skončiť dnes, ak by Hamas ustúpil, tvrdí Kirby. Izrael však stráca globálnu podporu

Táto loď podľa Ambrey zjavne vykonávala úhybné manévre a ešte predtým v jej blízkosti vyplo svoj transpondér rybárske plavidlo plaviace sa pod iránskou vlajkou.

Spoločnosť Maersk uviedla, že jej loď Maersk Gibraltár plávala z ománskeho prístavu Salálah do saudskoarabskej Džiddy, keď sa stala terčom útoku v blízkosti prielivu Báb al-Mandab, ktorý spája Adenský záliv s Červeným morom. "Vyzývame na politické kroky, ktoré by zabezpečili rýchlu deeskaláciu" nedávnych útokov v regióne, uviedla Maersk a upozornila, že "súčasná situácia ohrozuje životy námorníkov a je neudržateľná pre svetový obchod".

Dronová operácia

Vojenský hovorca Húsíov neskôr vo vyhlásení uviedol, že skupina pomocou dronu podnikla vojenskú operáciu proti nákladnej lodi spoločnosti Maersk, ktorá smerovala do Izraela, a priamo ju zasiahla. Loď sa stala terčom útoku až po tom, ako jej posádka odmietla reagovať na varovanie "jemenských námorných síl", dodal.

Šiitskí povstalci Húsíovci, ktorých v Jemene podporuje Irán a ktorí od roku 2014 ovládajú hlavné mesto Saná a veľkú časť jemenského pobrežia Červeného mora, už od vypuknutia vojny v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, rovnako financovaným Iránom, pred viac ako dvoma mesiacmi napádajú lode v blízkosti kľúčového prielivu Báb al-Mandab. Niekoľkokrát vyslali rakety a drony na juh Izraela. V posledných dňoch však nebezpečných udalostí výrazne pribudlo.

Obchodný tanker v stredu pri brehoch Jemenu čelil streľbe z motorových člnov a raketám odpáleným z jemenského územia pod kontrolou Húsíovcov.

Americký torpédoborec počas incidentu zostrelil tiež bezpilotné lietadlo vypustené z tohto územia. V pondelok riadená strela vypálená z Jemenu zasiahla nórsky tanker Strinda, ktorý začal horieť, nikto z posádky však nebol zranený. K tomuto útoku sa Húsíovci v utorok prihlásili s tým, že posádka lode nereagovala na ich varovanie.

Osobitný vyslanec Spojených štátov pre Jemen Tim Lenderking dnes agentúre Reuters povedal, že Washington usiluje o vytvorenie "čo najširšej" námornej koalície, ktorá by lode v Červenom mori chránila a dala Húsíom jasne na zrozumenú, že ich útoky nebudú tolerované. Iránsky minister obrany Mohammad Rezá Aštíání však varoval, že takéto mnohonárodné námorné sily by čelili "mimoriadnym problémom" a že nikto "nemôže urobiť krok v regióne, kde máme prevahu".

01 - Modified: 2023-12-14 19:57:54 - Feat.: 1 - Title: Vojna by sa mohla skončiť dnes, ak by Hamas ustúpil, tvrdí Kirby. Izrael však stráca globálnu podporu 02 - Modified: 2023-12-11 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Os štyroch pokúša nadvládu USA. Hádky v Kongrese ohrozujú svetový poriadok 03 - Modified: 2023-12-10 18:14:02 - Feat.: 1 - Title: Svetová zdravotnícka organizácia naliehavo žiada okamžitú humanitárnu pomoc pre Gazu
01 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 02 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 03 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 04 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 05 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:56