Nemecký kancelár Olaf Scholz a maďarský premiér Viktor Orbán na summite lídrov Európskej únie v Bruseli. FOTO: Reuters
StoryEditor

Scholz použil na Orbána starý trik: Pred diskusiou o Ukrajine mu ponúkol, aby išiel na kávu, píše Politico

15.12.2023, 11:11
Autor:
ČTKČTK
  • Stratégia nemeckého kancelára vzbudila údiv nielen v Bruseli.
  • Novinky privítal aj ukrajinský prezident, ktorý na sociálnej sieti X poďakoval Scholzovi za jeho úsilie.
  • Podľa nemenovaného činiteľa na summite Scholz použil starý trik z čias, keď bol podpredsedom Mladých socialistov.

Európska únia bude môcť otvoriť prístupové rokovania o členstve s Ukrajinou vďaka "finte" nemeckého kancelára Olafa Scholza, napísal dnes portál Politico.

Odchodom otvoril cestu k historickému rozhodnutiu

Maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý pred vrcholnou schôdzkou hrozil vetom tohto rozhodnutia, totiž presvedčil, aby z rokovacej sály v kľúčový moment odišiel. Vraj mu navrhol, aby si skočil von pre kávu, uvádza rešpektovaný bruselský portál.

Scholz Orbánovi pred ďalšími šéfmi štátov a vlád krajín naznačil, že pokiaľ nie je ochotný súhlasiť s otvorením prístupových rozhovorov s Kyjevom, mal by zvážiť, či zo sály na chvíľku neodíde.

VIDEO: Európska únia začne prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom:

Povedal mu, že tak by zástupcovia ostatných 26 krajín mohli urobiť rozhodnutie, ktoré podľa únijných pravidiel vyžadovalo jednomyseľnosť.

image

Maďarsko môže zablokovať vstup Ukrajiny do Európskej únie aj neskôr, odkázal Orbán

Orbán vďaka Scholzovmu návrhu môže aj ďalej hovoriť, že nebol pre to, aby únia prístupové rokovania s Ukrajinou začala. Potom, čo nemecký kancelár s maďarským premiérom hovorili v ústraní, odišiel Orbán z miestnosti – tým otvoril cestu k historickému rozhodnutiu.

Neobvyklý nápad

Politico píše, že Scholzova stratégia vzbudila údiv nielen v Bruseli. Jeho výkon na európskej scéne doteraz považovali skôr za sklamanie a jeho kritici tvrdili, že mu v porovnaní s jeho predchodkyňou v kancelárskej funkcii Angelou Merkelovou chýbajú taktické vyjednávacie a komunikačné schopnosti.

Nápad, aby zástupca niektorého z členských štátov odišiel z miestnosti kvôli dosiahnutiu jednomyseľnosti, je vysoko neobvyklý. Predstavitelia EÚ a diplomati podľa Politica nedokázali vo štvrtok povedať, či tento ťah bol už niekedy v minulosti využitý.

"Použil starý trik z čias, keď bol u Mladých socialistov," povedal nemenovaný predstaviteľ na summite s odkazom na mládežnícku organizáciu Scholzovej sociálnej demokracie (SPD). Kancelár bol v 80. rokoch podpredsedom jej Mladých socialistov (Jusos).

image

Maďarsko zablokovalo 50 miliárd pre Ukrajinu, Orbána lídri nepresvedčili

Iný predstaviteľ, ktorý s Politicom o štvrtkových rokovaniach hovoril pod podmienkou zachovania anonymity, povedal, že Orbánova pozícia sa začala otriasať už pri spoločných raňajkách, keď debatoval so Scholzom, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, šéfom Európskej rady Charlesom Michelom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

Orbán vraj mal problémy obhájiť si svoje tvrdenie, že Ukrajina má nedostatky ohľadom dodržiavania princípov právneho štátu, kvôli ktorým nie je zrelá na prístupové rokovania s európskym blokom.

Výsmech vystriedali slová chvály

O niekoľko hodín neskôr už priamo na summite účastníci maďarského premiéra naďalej "grilovali" kvôli jeho odmietavému postoju voči otvoreniu prístupových rokovaní s Kyjevom.

"Po niekoľkých hodinách, keď ostatných 26 lídrov vyvrátilo všetky Orbánove argumenty, prišiel Scholz v ten pravý čas so svojím návrhom," popísal istý diplomat EÚ. "Prišlo to vhod," poznamenal.

Keď EÚ oznámila, že schválila štart prístupových rozhovorov s Ukrajinou, Orbán vo videu na svojom facebookovom profile povedal, že "Maďarsko nechce byť súčasťou tohto zlého rozhodnutia".

image

Historický krok. USA ocenili rozhodnutie Únie otvoriť prístupové rozhovory s Ukrajinou

Novinky z Bruselu naopak privítal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý na sociálnej sieti X poďakoval Scholzovi za jeho úsilie.

Politico píše, že proukrajinské účty na sieti X, ktoré sa v minulosti vysmievali Scholzovi kvôli jeho pôvodne váhavému postoju k vojenskej pomoci Ukrajine, ho teraz chválili.

"Olaf, prepáč nám tie časy, kedy sme si z teba robili žarty," napísal jeden z nich. "Si skutočný priateľ," odkázal nemeckému kancelárovi.

01 - Modified: 2023-12-14 20:07:24 - Feat.: 1 - Title: Možnosť jednomyseľnosti bez Orbána zmiatla novinárov v Bruseli 02 - Modified: 2023-12-14 19:05:50 - Feat.: 1 - Title: Orbán opustil sálu, summit Európskej únie tak mohol schváliť prístupový proces s Ukrajinou 03 - Modified: 2023-12-14 18:29:33 - Feat.: 1 - Title: "Víťazstvo Ukrajiny. Víťazstvo celej Európy." Zelenskyj privítal rozhodnutie Únie otvoriť prístupové rokovania 04 - Modified: 2023-12-14 17:51:03 - Feat.: 1 - Title: Orbán vyhrážky nenaplnil. Únia začne prístupové rokovania s Ukrajinou, rozhodli lídri 05 - Modified: 2023-12-14 17:35:15 - Feat.: 1 - Title: Únia zníži národné príspevky do eurorozpočtu, Ukrajina miliardové granty a pôžičky dostane
01 - Modified: 2024-05-02 18:50:31 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko 02 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 03 - Modified: 2024-05-03 10:03:43 - Feat.: - Title: Ukrajincom sa s obilím darí. Rusi sú na nich prikrátki aj vďaka dvom krajinám z Únie 04 - Modified: 2024-05-02 13:10:13 - Feat.: - Title: Ak by Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov, vyhlásil Macron 05 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 12:21