Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Trojica rukojemníkov zabitá izraelskými vojakmi mávala bielou vlajkou. Vojak si myslel, že je to pasca

16.12.2023, 15:36
Autor:
ČTKČTK

Izraelský vojak sa domnieval, že ide o pokus Hamasu nalákať izraelskú jednotku do pasce, a tak okamžite začal paľbu a zakričal: "Teroristi! ".

Traja izraelskí rukojemníki zabití v Pásme Gazy vojakov svojej krajiny podľa predbežného vyšetrovania armády mávali bielou vlajkou, píšu portál Times of Israel a agentúra Reuters. Dvojica izraelských vojakov sa domnievala, že ide o lest, a muža, ktorých mala za členov hnutia Hamas, zastrelila.

Tragický incident vo štvrti Šudžája mesta Gaza začal po tom, ako izraelský vojak zbadal tri "neoznačené podozrivé osoby" opúšťať budovu niekoľko desiatok metrov ďaleko. Všetci boli oblečení len do pol tela a jeden z nich triemal improvizovanou bielou vlajkou na tyči alebo klacku, píše ToI s odvolaním sa na nemenovaného armádneho predstaviteľa oboznámeného s vyšetrovaním.

Myslel si, že ide o pascu

Izraelský vojak sa domnieval, že ide o pokus Hamasu nalákať izraelskú jednotku do pasce, a tak okamžite začal paľbu a zakričal: "Teroristi! ".

Vojak zabil dvoch z troch mužov, zatiaľ čo sa tretiemu podarilo utiecť späť do budovy, z ktorej trojica vyšla. Veliteľ izraelského práporu nariadil zastaviť paľbu a vyšiel von na ulicu z domu, kde jednotka držala pozíciu. "Medzitým jednotky v oblasti počuli hlas, ako hebrejsky kričí ‘pomoc‘," píše ToI.

image

Izraelskí a katarskí predstavitelia sa stretnú pre dohodu o rukojemníkoch, ktorých drží Hamas

Portál nespresňuje, či volanie o pomoc v hebrejčine počula dotyčná jednotka, alebo iní izraelskí vojaci v oblasti, s ktorými mohli vyšetrovatelia tiež hovoriť. Tretí muž o niekoľko momentov neskôr z budovy opäť vyšiel von a iný izraelský vojak ho okamžite zastrelil.

Veliteľovi práporu po incidente prišlo podozrivé vzhliadnutie tretieho muža a neskôr vyšlo najavo, že išlo o izraelského rukojemníka. Armáda trojicu tiel vyzbierala a nechala odviezť do Izraela na identifikáciu.

"Vojak, ktorý začal páliť vo chvíli, keď si trojica všimol, konal proti pravidlám, rovnako ako druhý vojak, ktorý zabil tretieho muža," cituje ToI armádneho zástupcu. Izraelská armáda vraj napriek tomu chápe, čo vojakov viedlo k takémuto konaniu - armáda vo štvrti Šudžája v posledných dňoch nezaznamenala žiadny pohyb palestínskych civilistov, a naopak tam za posledné dni zabila 38 príslušníkov Hamasu.

Stratégia Hamasu

"Jediní ľudia v civilnom oblečení v tej oblasti boli pracovníci Hamasu, často neozbrojení, ktorí zbierajú zbrane zabudnuté v nejakých budovách, z ktorých strieľajú na izraelských vojakov, a potom opäť neozbrojení utekajú do inej budovy," píše ToI.

Zabitými rukojemníkmi sú podľa armádneho hovorcu Daniela Hagariho Jotam Haim, ktorého Hamas uniesol z kibucu Kfar Aza, a Samar Talalka unesený z kibucu Nir Am. Tretím zastreleným rukojemníkom bol študent a syn iránskych rodičov Alon Lulu Šamriz z kibucu Kfar Aza, uviedli miestne úrady.

image

V Tel Avive vyšli do ulíc demonštranti po oznámení, že armáda omylom zabila troch rukojemníkov

Hagari povedal, že ide o "tragický incident", za ktorý nesú izraelské ozbrojené sily zodpovednosť. Premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení vyjadril hlboký smútok zo smrti troch rukojemníkov a kondoloval pozostalým.

Izrael začal vojnu proti hnutiu Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy, po tom, ako táto skupina 7. októbra zaútočila na Izrael, zabila asi 1200 ľudí a ďalších viac ako 200 ich uniesla do Pásma Gazy. Časť rukojemníkov bola prepustená výmenou za palestínskych väzňov v rámci týždňového prímeria na konci novembra. 

Denník The Wall Street Journal dnes informoval, že vyjednávači z Izraela a Kataru by sa dnes mali v Nórsku stretnúť k rozhovorom, ktoré by mohli obnoviť ďalšie rokovania o pokoji zbraní a prepustení rukojemníkov. Izraelský server Walla naopak uvádza, že rokovanie už sa konalo.

Od začiatku izraelskej vojnovej kampane v Pásme Gazy zomrelo podľa palestínskych úradov bezmála 19-tisíc ľudí.

01 - Modified: 2023-12-16 13:36:17 - Feat.: 1 - Title: Izraelskí a katarskí predstavitelia sa stretnú pre dohodu o rukojemníkoch, ktorých drží Hamas 02 - Modified: 2023-12-16 11:16:08 - Feat.: 1 - Title: Po neúmyselnom zabití zajatcov majú byť izraelskí vojaci mimoriadne ostražití, akcia vyvolala protesty 03 - Modified: 2023-12-16 07:56:00 - Feat.: 1 - Title: V Tel Avive vyšli do ulíc demonštranti po oznámení, že armáda omylom zabila troch rukojemníkov
01 - Modified: 2024-05-10 07:40:21 - Feat.: - Title: Izrael a Hamas musia byť flexibilní, ak chcú prímerie, tvrdí Egypt 02 - Modified: 2024-05-10 06:58:34 - Feat.: - Title: Poznáme sa 40 rokov. Verím, že s Bidenom prekonáme nezhody, vyhlásil Netanjahu v americkej televízii 03 - Modified: 2024-05-10 05:21:33 - Feat.: - Title: Vývoj rokovaní o prímerí v Pásme Gazy má v rukách Izrael, tvrdí Hamas 04 - Modified: 2024-05-10 04:39:32 - Feat.: - Title: Izrael sa kvalifikoval do finále piesňovej súťaže Veľká cena Eurovízie 05 - Modified: 2024-05-09 18:15:24 - Feat.: - Title: Izrael zostane v boji proti Hamasu sám, ak bude musieť, reaguje Netanjahu na varovania z USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 12:34