Podporovateľ Jimmyho Laia máva britskou vlajkou pred magistrátnym súdom v Hongkongu. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Hongkongu sa začal tretí proces s prodemokratickým aktivistom Jimmym Laiom

18.12.2023, 08:14
Autor:
TASRTASR

Jimmy Lai je jedným z najznámejších aktivistov hongkonského prodemokratického hnutia, ktoré miestne úrady de facto potlačili.

V bývalej britskej kolónii Hongkong sa v pondelok začal proces so 76-ročným mediálnym magnátom a prodemokratickým aktivistom Jimmym Laiom. Na základe kontroverzného zákona o národnej bezpečnosti, ktorý Peking prijal v roku 2020 po masívnych prodemokratických protestoch, je Lai obvinený z niekoľkých prípadov „spolupráce so zahraničnými silami“, informovali agentúry AFP a DPA.

Ako informoval redaktor AFP, Lai sa pri príchode na súd v mestskej časti West Kowloon usmieval a zamával čakajúcim novinárom a zvedavcom.

Podporoval masové protesty

Lai je jedným z najznámejších aktivistov hongkonského prodemokratického hnutia, ktoré miestne úrady de facto potlačili.

V júni 1995 založil bulvárne noviny Apple Daily, ktoré podporovali masové prodemokratické protesty v roku 2019. Ich vydávanie bol nútený ukončiť v júni 2021 po tom, čo údajne porušili spomínaný zákon o národnej bezpečnosti.

Lai už bol predtým odsúdený na dva tresty odňatia slobody (naposledy v decembri 2022) a vo väzení je už tri roky. V prípade uznania za vinného v treťom, viackrát odloženom procese mu hrozí doživotné väzenie.

USA a Veľká Británia vyzvali bezprostredne pred začiatkom procesu na okamžité prepustenie Jimmyho Laia. Britský minister zahraničných vecí David Cameron označil proces za pokus obmedziť slobodu prejavu a zhromažďovania. "Vyzývam úrady v Hongkongu, aby zastavili trestné stíhanie a prepustili Jimmyho Laia," povedal Cameron.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller uviedol, že zásahy proti slobode tlače podkopali demokratické inštitúcie v Hongkongu a poškodili jeho povesť ako medzinárodného obchodného a finančného centra. Zároveň vyzval tamojšie úrady, aby prepustili Laia a všetkých tých, ktorí boli zadržaní, „pretože bránili svoje práva“.

Zákon proti prodemokratickej opozícii

Zákon o národnej bezpečnosti je zameraný na prodemokratickú opozíciu a aktivity, ktoré Čína považuje za podvratné, separatistické, teroristické alebo konšpiračné. Za posledné tri roky ho úrady spolu s ďalšími zákonmi využili ako zámienku na trestné stíhanie najmenej 28 novinárov a obhajcov slobody médií v Hongkongu.

Od 1. júla 1997 je Hongkong opäť súčasťou Číny a riadi sa podľa princípu „jedna krajina, dva systémy“, ktorý mal zaručovať jeho obyvateľom vysoký stupeň autonómie a mnohé slobody po dobu 50 rokov. Od prijatia bezpečnostného zákona však mnohí hovoria o „jednej krajine, jednom systéme“, konštatuje agentúra DPA.

01 - Modified: 2024-04-27 09:41:02 - Feat.: - Title: Taiwan hlási obnovenú aktivitu čínskej armády v blízkosti ostrova. 12 lietadiel prekročilo hranicu 02 - Modified: 2024-04-27 07:53:37 - Feat.: - Title: Je to súčasť čínskej propagandy. Filipíny popreli existenciu dohody s Čínou o spornom atole v Juhočínskom mori 03 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 04 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 05 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 12:47