Záplavy spôsobené silnými dažďami v Cairns, Queensland, Austrália. FOTO: Reuters/Brent Paterson
StoryEditor

Záplavy v Austrálii si vyžiadali evakuáciu tristo ľudí, do ulíc vyplavilo krokodíly

18.12.2023, 10:09
Autor:
TASRTASR

Riziko ďalších záplav pritom stále pretrváva a queenslandský minister financií Cameron Dick varoval, že táto prírodná katastrofa spôsobí miliónové škody.

Austrálske úrady v pondelok nariadili evakuáciu viac než tristo ľudí v štáte Queensland na severovýchode krajiny pre záplavy, ktoré spôsobila tropická cyklóna Jasper. Do ulíc vyplavilo aj krokodíly, informuje agentúra AFP.

Takmer úplne zaplavilo prístavné mesto Cairns s približne 150-tisíc obyvateľmi, pričom voda zatopila príjazdové cesty aj miestne letisko.

VIDEO: Zvieratá v Queenslande bojujú s veľkými záplavami

"V Cairnse sme nasadili všetky dostupné lode na evakuáciu tých, ktorí sa nedokázali bezpečne evakuovať sami," uviedol queenslandský premiér Steven Miles. V postihnutých oblastiach dochádza pitná voda a preto apeloval na ľudí, aby ňou čo najviac šetrili. Austrálska armáda vyslala do postihnutých miest dva vrtuľníky so zásobami.

Šéfka miestnej aborigénskej samosprávy Kiley Hanslowová uviedla, že centrum obce Wujal Wujal sa premenilo na "more špinavej vody a bahna", v ktorom plávajú krokodíly. V tomto meste, kde žijú prevažne pôvodní obyvatelia Austrálie, uviazlo na streche miestnej nemocnice deväť pacientov vrátane 7-ročného dieťaťa.

Komisárka queenslandskej polície Katarina Carrollová pripomenula, že v minulosti počas záplav vyplavilo do obývaných oblastí nielen krokodíly, ale aj žraloky. Dodala, že úrady počas súčasných povodní nezaznamenali žiadne úmrtia ani vážne zranenia.

Riziko ďalších záplav pritom stále pretrváva a queenslandský minister financií Cameron Dick varoval, že táto prírodná katastrofa spôsobí miliónové škody. Celkovo sú hlásené škody pozdĺž severného pobrežia Queenslandu v dĺžke približne 400 kilometrov.

Vedci opakovane upozorňujú, že v dôsledku klimatickej zmeny sa zvyšuje riziko prírodných katastrof, ako sú napríklad lesné požiare, záplavy či cyklóny, uvádza AFP.

01 - Modified: 2024-04-27 09:56:02 - Feat.: - Title: Žiadne ospravedlnenie pre zneužívanie. V Austrálii sa konali protesty proti násiliu páchanom na ženách 02 - Modified: 2024-04-26 13:09:12 - Feat.: - Title: Na východnú časť Afriky udreli silné dažde a záplavy. V Tanzánii už zomrelo vyše 155 ľudí 03 - Modified: 2024-04-25 13:08:20 - Feat.: - Title: V dôsledku rozsiahlych záplav v Tanzánii zahynulo vyše sto ľudí 04 - Modified: 2024-04-25 09:03:29 - Feat.: - Title: Takmer polovica veľkých čínskych miest sa potápa, tvrdí štúdia 05 - Modified: 2024-04-24 09:19:46 - Feat.: - Title: Austrálsky súd predĺžil platnosť zákazu videí z útoku na biskupa na platforme X
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 14:58