Amsterdamská štvrť Red Light. FOTO: Reuters
StoryEditor

Amsterdam chce presťahovať známy Red Light District, predstavil novú lokalitu

19.12.2023, 10:18
Autor:
TASRTASR

Primátorka Femke Halsemová chce zbaviť Amsterdam nálepky mesta hriechu a zároveň znížiť počet turistov a obmedziť drobnú kriminalitu v centre metropoly.

Vedenie holandskej metropoly Amsterdam predstavilo lokalitu na juhu mesta. kam by sa mal presunúť známy Red Light District, teda štvrť, kde sa legálne prevádzkuje prostitúcia. Informuje o tom agentúra AFP.

V rámci kontroverzne prijímaného plánu amsterdamskej radnice sa má "štvrť červených svetiel" premiestniť z historického centra do nového "erotického centra", ktoré sa má vybudovať v južnej časti mesta.

Primátorka Amsterdamu Femke Halsemová chce týmto spôsobom zbaviť Amsterdam nálepky "mesta hriechu" a zároveň znížiť počet turistov a obmedziť drobnú kriminalitu v centre metropoly.

image

Wilders má obmedzené možnosti zakročiť voči migrantom. Víťaz holandských volieb musí dodržať zákony Únie

"(Mesto) považuje za najlepšiu vhodnú lokalitu na stavbu nového erotického centra ulicu Europaboulevard v južnej časti mesta," uviedla Halsemová. "Vybranú alternatívu začiatkom budúceho roka predostriem mestskej rade," dodala.

V prípade schválenia projektu by nové erotické centrum mohli otvoriť pre verejnosť o sedem rokov.

Halsemová dlhodobo vystupuje proti "štvrti červených svetiel", ktorá v amsterdamskej mestskej časti De Wallen existuje už niekoľko stáročí. Štvrť je známa výkladmi lemovanými červenými neónovými svetlami a prostitútkami čakajúcimi na zákazníkov.

Ulica Europaboulevard na okraji hlavnej obchodnej štvrti Amsterdamu bola jedným z troch zvažovaných miest na výstavbu erotického centra, v ktorom by mali mať sexuálne pracovníčky k dispozícii približne 100 miestností.

image

Holandsko vrátilo Srí Lanke pamiatky odvezené počas koloniálneho obdobia

Iniciatíva však vyvolala širokú vlnu odporu u miestnych obyvateľov, u prostitútok samotných, ale aj u Európskej liekovej agentúry (EMA), v blízkosti ktorej by malo byť centrum situované. Vedenie agentúry sa obáva, že by existencia takéhoto objektu mohla ohroziť bezpečnosť jej zamestnancov, ktorí zvyknú pracovať v kanceláriách aj vo večerných hodinách.

Petície proti primátorkinmu plánu podpísali už desaťtisíce ľudí. Kritici namiesto toho požadujú posilnenie bezpečnostných opatrení a policajných hliadok priamo v De Wallene, a to obzvlášť v nočných hodinách.

01 - Modified: 2024-04-20 14:34:11 - Feat.: - Title: Holandské gangy útočiace výbušninami na bankomaty sa zameriavajú na Nemecko 02 - Modified: 2024-04-19 18:25:20 - Feat.: - Title: V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny 03 - Modified: 2024-04-19 14:59:06 - Feat.: - Title: Holandská provincia končí s ťažbou zemného plynu a v zemi zostanú milióny kubíkov, obyvatelia protestovali 04 - Modified: 2024-04-17 21:57:41 - Feat.: - Title: Amsterdam zníži počet výletných lodí a obmedzí výstavbu hotelov 05 - Modified: 2024-04-14 14:34:05 - Feat.: - Title: Francúzsko odporúča opustiť Irán, Holandsko varuje pred cestami do Izraela
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 22:34