Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozpráva počas jeho koncoročnej tlačovej konferencie v Kyjeve. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zvolenie Trumpa môže výrazne ovplyvniť priebeh vojny na Ukrajine, upozorňuje Zelenskyj

19.12.2023, 20:22
Autor:
TASRTASR

Ukrajinský prezident súčasne odmietol myšlienku rokovaní s Moskvou - napriek tomu, že jeho krajina čelí ťažkým bojom v teréne a usiluje sa odvrátiť únavu svojich spojencov z vojny.

Ak sa v roku 2024 stane americkým prezidentom Donald Trump, mohlo by to výrazne zmeniť priebeh vojny na Ukrajine, uviedol v utorok na koncoročnej tlačovej konferencii ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje agentúra AFP a denník The Guardian.

"Ak bude politika budúceho prezidenta (USA), nech je ním ktokoľvek, k Ukrajine iná, chladnejšia alebo ekonomickejšia, myslím si, že to bude mať veľmi silný vplyv na kurz vojny," povedal Zelenskyj s odvolaním sa na Trumpa, ktorý bude mať podľa neho "určite inú politiku".

Zelenskyj ďalej dodal, že chce rokovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorý tento mesiac zablokoval balík pomoci Európskej únie pre Ukrajinu v hodnote 50 miliárd eur.

"Sme susedia a snažíme sa nájsť riešenia na naše otázky, ale na to musíme zorganizovať stretnutie," povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii v angličtine.

image

Prístupový proces Európskej únie s Ukrajinou uviazne ako v prípade Turecka, tvrdí Erdogan

Vojenské ciele Ruska sa podľa neho nezmenili, čo ukazuje, že Moskva nechce mier, píše The Guardian.

Zelenskyj súčasne odmietol myšlienku rokovaní s Moskvou - napriek tomu, že jeho krajina čelí ťažkým bojom v teréne a usiluje sa odvrátiť únavu svojich spojencov z vojny.

"Nevidím požiadavku zo strany Ruska. Nevidím to v ich činoch. V ich rétorike vidím len aroganciu a vraždenie," podotkol Zelenskyj v súvislosti s potenciálnymi rokovaniami.

Ukrajinský prezident okrem iného pripustil, že proces dohody na bezpečnostných zárukách s partnermi Kyjeva pokračuje pomalšie, než sa očakávalo. Zároveň však odmietol myšlienku čiastočného členstva Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii (NATO). Ako dodal, Ukrajina na budúci rok plánuje vyrobiť jeden milión dronov.

Na otázku, či sa obáva rozkolu medzi Ukrajincami ako spoločnosťou v otázke podpory vojny a podpory jeho samotného ako prezidenta, Zelenskyj odpovedal: "Môžem vám povedať len toľko, že bolo pre mňa cťou byť prezidentom".

image

Európska únia schválila ďalšie sankcie proti Rusku, zakazuje dovoz ruských diamantov

"Ľudia sa na mňa pozerajú, na moju prácu, na moju službu Ukrajine, a keď sa im to nepáči, je to ich voľba, je to voľba Ukrajincov, to je normálne," dodal.

Zelenskyj tiež trval na tom, že pracuje na svojich vzťahoch s hlavným veliteľom ukrajinskej armády Valerijom Zalužným, v súvislosti s ktorým sa objavili špekulácie o možnom rozkole. Podľa Zelenského to nie je o osobnom vzťahu, ale o zodpovednosti a stratégii, cituje Guardian.

"Mám za úlohu brániť našu krajinu v súlade s našou ústavou," čo zahŕňa Donbas i anektovaný Krym, odpovedal prezident Ukrajiny na otázku, čo podľa neho znamená víťazstvo. Čím viac bude Rusko ustupovať, tým bude slabšie, a to aj na medzinárodnej scéne, podotkol.

"Ukrajina uspeje," dodal a na záver tlačovej konferencie poďakoval svojej manželke Olene Zelenskej za jej prácu, ktorú vykonala v oblasti duševného zdravia, uzatvára Guardian.

01 - Modified: 2023-12-18 16:44:10 - Feat.: 1 - Title: Česi najmenej dôverujú Putinovi, Čaputová v rebríčku vedie, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2023-12-15 07:23:43 - Feat.: 1 - Title: Historický krok. USA ocenili rozhodnutie Únie otvoriť prístupové rozhovory s Ukrajinou 03 - Modified: 2023-12-14 18:29:33 - Feat.: 1 - Title: "Víťazstvo Ukrajiny. Víťazstvo celej Európy." Zelenskyj privítal rozhodnutie Únie otvoriť prístupové rokovania 04 - Modified: 2023-12-14 16:26:18 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinský prezident Zelenskyj nečakane priletel do Frankfurtu nad Mohanom
01 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 04 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 05 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:16