Helikoptéra letí blízko sopky chrliacej lávu a dym pri jej erupcii neďaleko Grindaviku na Islande. FOTO: Reuters
StoryEditor

Erupcia na Islande zoslabla, podľa ministra by však mohla trvať týždne až mesiace

20.12.2023, 10:46
Autor:
ČTKČTK

Zatiaľ nie sú informácie, že by prúd lávy stekajúcej zo sopky obytné domy či infraštruktúru ohrozoval.

Sopečná erupcia, ktorá sa začala na juhozápade Islandu v pondelok, by mohla trvať týždne až mesiace. Podľa agentúry DPA to v utorok večer uviedol islandský minister zahraničia Bjarni Benediktsson.

Podľa neho ale v súčasnosti nie sú ohrozené ľudské životy a medzinárodné letisko neďaleko metropoly Reykjavíku zostáva otvorené. Intenzita erupcie, ktorá začala v pondelok v noci aj vďaka priaznivému vetru, tiež zatiaľ nie je nebezpečie, že by hlavné mesto zahalil oblak sopečných plynov, pred čím varovali v utorok na tlačovej konferencii meteorológovia.

VIDEO: Letecké zábery ukazujú islandskú sopku chrliacu lávu

Sopka vybuchla v pondelok neskoro večer na polostrove Reykjanes. Stalo sa tak po týždňoch otrasov pôdy v regióne, ktoré viedli v novembri k evakuácii viac ako tritisíc obyvateľov rybárskeho mesta Grindavík. Podľa miestnych úradov je erupcia výrazne väčšia ako minulé prípady v tejto vulkanicky aktívnej oblasti.

image

Na Islande vybuchla sopka, láva sa valí k opustenému mestu. Erupcia je výrazne väčšia ako v minulosti

Eurpcia môže pokračovať týždne až mesiace 

V roku 2010 výbuch islandskej sopky Eyjafjallajökull na týždeň paralyzoval leteckú dopravu nad polovicou európskeho kontinentu, zrušených bolo vyše 100-tisíc letov. Podľa expertov takáto kríza teraz nehrozí.

Problémy podľa Benediktssona nepôsobia zatiaľ ani sopečné plyny. "Situáciu ale pozorne sledujeme. Tieto veci sú nepredvídateľné. Nie som vedec, ale odborníci nám hovorili, že erupcia by mohla pokračovať týždne, možno aj mesiace," povedal šéf islandskej diplomacie v rozhovore s televíznym kanálom Sky News.

Sopka vybuchla zhruba štyri kilometre severovýchodne od Grindavíku v oblasti, kde sa nachádzajú tiež geotermálne kúpele Modrá lagúna, patriace medzi najväčšie turistické atrakcie krajiny, a geotermálna elektráreň Svartsengi, okolo ktorej bola v minulých týždňoch preventívne vystavaná ochranná bariéra.

"Prvýkrát, čo som sa naozaj bála"

Zatiaľ nie sú informácie, že by prúd lávy stekajúcej zo sopky obytné domy či infraštruktúru ohrozoval.

Pri erupcii sa vytvorila dlhá puklina, z ktorej tryskalo 100 až 200 metrov kubických lávy za sekundu. Intenzita teraz zoslabla, podľa islandského meteorologického ústavu by sa ale mohli v pukline otvoriť ďalšie magmatické komíny, napísala agentúra DPA.

Adalheidur Halldórsdóttirová, ktorá žije v obci Sandgerdi asi 20 kilometrov od Grindavíku, uviedla, že erupciu pozorovala v noci na utorok zo svojho domova.

"Mali sme tu vulkanické erupcie už v minulosti, toto je ale prvýkrát, čo som sa naozaj bála," povedala BBC. Podľa Halldórsdóttirovej nastala v pondelok večer ľahká panika a ona sa vydala nakúpiť zásoby pitnej vody, v utorok sa ale život v oblasti vrátil k normálu. "Som teraz v práci a stále vidím žiaru na oblohe," uviedla v utorok.

Hans Vera patrí k ľuďom, ktorí boli minulý mesiac evakuovaní z Grindavíku. Pred pondelkovou erupciou dúfal, že by mu úrady mohli dovoliť vrátiť sa do mesta na Vianoce. "Teraz som presvedčený, že úrady ľuďom nedovolia sa v skorej budúcnosti ku Grindavíku priblížiť," uviedol podľa BBC.

01 - Modified: 2024-04-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Osamelá hora z Hobita skutočne existuje. Najvyššia sopka Antarktídy doslova chrlí zlato, denne ho vypľuje za tisíce eur 02 - Modified: 2024-04-09 15:51:08 - Feat.: - Title: Island bude mať nového premiéra. Stane sa ním Bjarni Benediktsson 03 - Modified: 2024-03-24 11:30:00 - Feat.: - Title: Jedna z najväčších erupcií v histórii Zeme mohla úplne vyhladiť ľudstvo. Teraz poznáme odpoveď, ako sa nám podarilo prežiť 04 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Pivo stálo aj 18 eur, pri top atrakcii čakalo nemilé prekvapenie. Ako dopadla cesta za erupciou? 05 - Modified: 2024-03-17 11:30:00 - Feat.: - Title: Miesta, kde si plníme svoje cestovateľské sny. Tieto destinácie sú bez turistov, autentické a plné tradícií
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 10:11