Palestínčania sa pozerajú na deštrukciu po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Hamas odmietol návrh na týždňové prímerie v Gaze výmenou za prepustenie 40 rukojemníkov

20.12.2023, 23:50
Autor:
ČTKČTK

Na rokovanie do Egypta dnes pricestoval líder Hamasu Ismáíl Haníja, ktorý zrejme býva v Katare. Práve Káhira a Dauha zohrali kľúčovú úlohu pri sprostredkovaní minulých rokovaní.

Palestínske hnutie Hamas dnes odmietlo návrh Izraela na týždňovú prestávku v bojoch v Pásme Gazy výmenou za prepustenie asi 40 rukojemníkov vrátane všetkých zvyšných žien a detí, ktoré zostávajú v zajatí tejto radikálnej skupiny.

Informoval o tom denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na egyptských predstaviteľov, ktorí sa podieľajú na sprostredkovaní týchto rokovaní v Káhire a podľa ktorých si Hamas kladie ako podmienku na akékoľvek vyjednávanie, aby najprv utíšili zbrane.

Pokoj zbraní

Na rokovanie do Egypta dnes pricestoval líder Hamasu Ismáíl Haníja, ktorý zrejme býva v Katare. Práve Káhira a Dauha zohrali kľúčovú úlohu pri sprostredkovaní minulých rokovaní medzi Hamasom a Izraelom, ktoré viedli k týždennému pokoju zbraní na konci novembra.

Haníja na rokovaní so zástupcami egyptskej spravodajskej služby podľa zdrojov WSJ povedal, že do Káhiry prišiel, aby dosiahol prímerie a väčšiu humanitárnu pomoc pre Pásmo Gazy, ale že Izrael musí pred akýmkoľvek rokovaním o prepustení rukojemníkov najskôr zastaviť svoje bojové operácie.

image

Izraelskí vojaci objavili rozsiahlu sieť tunelov pod mestom Gaza. Je v nich veliace stredisko Hamasu

Izrael hovorí, že svoju vojenskú kampaň nepreruší a že táto podmienka Hamasu nie je východiskom na rokovania. Jeho armáda v týchto dňoch stupňuje operácie v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, kde sa podľa nej pravdepodobne skrýva vojenské vedenie Hamasu, poznamenal WSJ.

Izrael vedie proti Hamasu, ktorý v Pásme Gazy vládne, vojnu v odvete za krvavé útoky zo 7. októbra s cieľom toto islamistické hnutie úplne zničiť.

Prepustenie väzňov

Rokovania o rukojemníkoch sa mali prvýkrát zúčastniť aj zástupcovia skupiny Palestínsky Islamský džihád, spojenca Hamasu, ktorá tiež vyhlásila, že Izrael musí pred začiatkom rokovaní najskôr vyhlásiť prímerie. Islamský džihád navyše požaduje, abyIzrael výmenou za viac ako 100 rukojemníkov, ktorí zostávajú v Gaze, prepustil všetkých jeho palestínskych väzňov, ktorých sú tisíce. 

image

Hamas zverejnil video s rukojemníkmi. Tvrdia, že žijú v drsných podmienkach

Bojovníci Islamského džihádu, ktorý Spojené štáty rovnako ako Hamas označili za teroristickú organizáciu, sa 7. októbra zúčastnili na útokoch na Izrael a vzali vlastných rukojemníkov.

Podľa egyptských predstaviteľov odmietnutie ponuky zo strany Hamasu neznamená neúspech v rokovaniach, ale skôr snahu vyvinúť tlak na Izrael, aby ponúkol ďalšie ústupky. Podľa skorších informácií zo zdrojov WSJ Hamás požadoval prerušenie bojov na dva týždne. Vojenské krídlo Hamasu na žiadosť listu o komentár nereagovalo, hovorca izraelskej vlády sa k veci odmietol vyjadriť.

01 - Modified: 2023-12-20 20:40:15 - Feat.: 1 - Title: Izraelskí vojaci objavili rozsiahlu sieť tunelov pod mestom Gaza. Je v nich veliace stredisko Hamasu 02 - Modified: 2023-12-18 19:30:25 - Feat.: 1 - Title: Spojené štáty budú ďalej poskytovať zbrane Izraelu, vyhlásil šéf Pentagonu 03 - Modified: 2023-12-18 19:00:02 - Feat.: 1 - Title: Hamas zverejnil video s rukojemníkmi. Tvrdia, že žijú v drsných podmienkach
01 - Modified: 2024-05-11 09:52:09 - Feat.: - Title: Operácia pokračuje. Izraelská armáda vyzvala na evakuáciu v ďalších oblastiach mesta Rafah 02 - Modified: 2024-05-10 19:32:03 - Feat.: - Title: Rokovania o prímerí v Pásme Gazy sú podľa Hamasu opäť na začiatku. Vedenie hnutia prehodnotí stratégiu 03 - Modified: 2024-05-10 07:40:21 - Feat.: - Title: Izrael a Hamas musia byť flexibilní, ak chcú prímerie, tvrdí Egypt 04 - Modified: 2024-05-10 06:58:34 - Feat.: - Title: Poznáme sa 40 rokov. Verím, že s Bidenom prekonáme nezhody, vyhlásil Netanjahu v americkej televízii 05 - Modified: 2024-05-10 05:21:33 - Feat.: - Title: Vývoj rokovaní o prímerí v Pásme Gazy má v rukách Izrael, tvrdí Hamas
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 06:39