Ukrajinské kamikadze drony AQ 400 Scythe. FOTO: Terminal Autonomy
StoryEditor

Kosa na Rusov: Ukrajinské „lietajúce mopedy“ z preglejky doletia až do Moskvy

21.12.2023, 18:00
  • Primárnym účelom dronov majú byť nálety na vopred naprogramované ciele, ako sú veľké centrá, batérie protilietadlovej obrany, muničné sklady alebo letecké základne.
  • Ich výhodou je nízka cena, ktorá začína na 15-tich tisícoch dolárov.
  • Ak by sa trup strojov vyrábal na 3D tlačiarňach, bola by masová produkcia zložitejšia a drahšia.

Ukrajinci našli odpoveď na iránske drony Šáhed, ktorými pravidelne útočia Rusi. Výhodami nového bezpilotného stroja AQ-400 Scythe sú predovšetkým nízka cena a dlhý dolet. Výrobca si sľubuje, že ukrajinská armáda vďaka nim zahltí a prekoná ruskú protivzdušnú obranu.

Výhodou je nízka cena

Nový typ kamikadze dronov dlhého doletu predstavila spoločnosť Terminal Autonomy. Stroje AQ-400 Scythe (slovensky „kosa“) sa už údajne zapojili do útokov na ruskom území, detaily však neboli zverejnené.

VIDEO: Ukrajinské kamikadze drony AQ 400 Scythe.

V súčasnosti sa vyrába päťdesiat kusov mesačne, v druhom štvrťroku budúceho roka by to už malo byť desaťkrát viac.

„Naším cieľom je tisíc kusov za mesiac. No navýšiť výrobu tak rýchlo počas jediného štvrťroka nie je realistické,“ uviedol pre magazín Forbes austrálsky dizajnér a spoluzakladateľ spoločnosti Terminal Autonomy Francisco Serra-Martins.

image

Stačí dvakrát vdýchnuť a rozožerie to pľúca. Rusi nasadili na Ukrajine plyn

Hlavnou výhodou nového dronu je nízka cena, ktorá začína na 15-tich tisícoch dolárov. Žiadna sofistikovaná technika, žiadne drahé materiály.

Má iba jediný cieľ: doručiť štyridsaťkilovú bojovú hlavicu na miesto určenia. Trup je z preglejky, čo vďaka prísunu materiálu od spriaznených výrobcov nábytku dovoľuje ľahko navýšiť produkciu. Ak by sa vyrábal na 3D tlačiarňach, bola by masová produkcia zložitejšia a drahšia.

Explózia tesne pred cieľom

Dolet v závislosti od použitého motora je 750 až 900 kilometrov, letová rýchlosť sa pohybuje okolo 140 kilometrov za hodinu. V dosahu nových dronov sú tak aj okupovaný Krym alebo Moskva, čo je zo severnej Ukrajiny len necelých päťsto kilometrov.

AQ-400 Scythe je vybavený laserovým výškomerom, takže môže lietať vo veľmi malých výškach okolo tridsať metrov nad zemou.

Podľa výrobcu to však nemá zmysel. „Rozhodli sme sa lietať tristo metrov nad zemou, pretože akákoľvek raketa protivzdušnej obrany je drahšia ako náš systém,“ vysvetľuje Serra-Martins.

image

Ukrajina môže do leta padnúť. Západ už kreslí čierne scenáre vojny

„Dron do nižších polôh klesne až pri strmhlavom páde na cieľ. Výškomer používame len na vyhýbanie sa terénu a airburstingu,“ poznamenáva dizajnér a poukazuje na taktiku, pri ktorej raketa či kamikaze dron explodujú tesne nad cieľom, čím črepiny spôsobia ďaleko väčšiu škodu.

AQ-400 Scythe môže byť vybavený aj videolinkom, takže v dosahu rádiového signálu môže poslúžiť ako FPV dron pre navádzaný útok. To už však predstavuje peniaze navyše.

Jeho primárnym účelom majú byť nálety na vopred naprogramované ciele, ako sú veľké centrá, batérie protilietadlovej obrany, muničné sklady alebo letecké základne.

Ukrajinská obdoba iránskych bezpilotných lietadiel

Podľa analytikov sa AQ-400 Scythe dá považovať za ukrajinskú obdobu iránskych bezpilotných lietadiel Šáhed.  S ich vlastnou produkciou začalo Rusko nedávno začalo v Tatarstane.

Masívne nálety pomalých kamikadze dronov s rozpätím 3,5 metra na začiatku zimy zasa zosilneli a predpokladá sa, že sa Rusko opäť pokúsi ochromiť ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

Ukrajincom sa darí asi 80 percent Šáhedov zostrelovať, pri ochrane strategických cieľov na nich však plytvajú drahou muníciou do systémov protivzdušnej obrany.

image

Kyjev pracuje na zvýšení účinnosti bezpilotných lietadiel, oznámil Zelenskyj

Aj preto je pre Ukrajinu veľmi cenným pomocníkom český protiletecký systém MR-2 Viktor, ktorý drony nelikviduje drahými raketami, ale ľahkým protilietadlovým kanónom prirobeným na korbe terénneho pick-upu.

Podoby AQ-400 so Šáhedmi si všimli aj v Rusku, kde nový ukrajinský výrobok aj napriek primitívnemu dizajnu rozhodne neberú na ľahkú váhu.

Svedčia o tom komentáre ruských vojenských analytikov na Telegrame. Na platforme sa šíria obavy z blížiacej sa vlny útokov „lietajúcich mopedov“ na ciele hlboko v ruskom tyle.

„Bez ohľadu na zjavnú topornosť dronu pre nás dnes práve takéto majstrovanie predstavuje hlavnú hrozbu. Lacnosť a jednoduchosť výroby a "igelitizácia" útočných prostriedkov nepriateľa povedú k tomu, že sa budú podobné drony montovať na kolene v každej pivnici,“ varuje populárny prorežimný kanál Dvaja majori.

01 - Modified: 2023-12-20 21:55:20 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina v roku 2024 vyrobí milión dronov, potvrdil Zelenského výrok minister 02 - Modified: 2023-12-20 18:00:01 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinské sily zaujímajú obranné pozície, protiofenzíva významné úspechy nedosiahla, tvrdí Británia 03 - Modified: 2023-12-19 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Západ Rusko trvalo podceňuje. Dôvodom je štatistická negramotnosť aj neznalosť Putinovej mocnosti 04 - Modified: 2023-12-19 21:33:46 - Feat.: 1 - Title: Jedine ako celok. Zelenskyj odmietol vstup Ukrajiny do NATO bez okupovaných území
01 - Modified: 2024-05-09 16:34:05 - Feat.: - Title: Ukrajinský parlament schválil zvýšenie pokút pre mužov vyhýbajúcich sa mobilizácii, armáda potrebuje vojakov 02 - Modified: 2024-05-09 14:58:07 - Feat.: - Title: Poľsko zadržalo na hraniciach ruského dezertéra, Moskva o ňom chce informácie 03 - Modified: 2024-05-09 14:31:19 - Feat.: - Title: Metsolová navštívila Kyjev na Deň Európy, vyzvala na zvýšenie podpory pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-05-09 14:51:42 - Feat.: - Title: Dve filmové spoločnosti v Rusku obvinili za porušenie zákona o propagácii LGBT 05 - Modified: 2024-05-09 13:29:46 - Feat.: - Title: Poľsko posilňuje obranu hraníc s Ruskom a Bieloruskom, pripravuje bunkre a zákopy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 18:58