Pápež František. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pápež varoval pred skostnatenou ideológiou, ktorá brzdí cirkev. Hrozí rozkol, kontrujú konzervatívci

21.12.2023, 13:25
Autor:
ČTKČTK

Po tom, ako Vatikán povolil kňazom žehnať párom rovnakého pohlavia, vystríhal dnes František pred rigidnými postojmi v cirkvi.

Pápež František v tradičnom predvianočnom posolstve adresovanom cirkevným hodnostárom varoval pred prílišným lipnutím na "skostnatenej ideológii", ktoré podľa neho bráni cirkvi posunúť sa vpred.

Vo svojej reči spomenul aj búrlivé debaty medzi zástancami konzervatívneho a progresívneho názorového prúdu, a to len niekoľko dní po tom, čo Vatikán povolil kňazom žehnať párom rovnakého pohlavia, napísala agentúra Reuters.

"Zostaňme ostražití voči rigidným ideologickým pozíciám, ktoré nás často pod rúškom dobrých úmyslov odtrhávajú od reality a bránia nám posunúť sa dopredu," povedal pápež v prejave pred členmi správneho aparátu Vatikánu.

image

Vatikán odobril možnosť požehnania pre páry rovnakého pohlavia. Má to však zopár podmienok

Pred predstaviteľmi Pápežskej kúrie František hovoril aj o tom, že cirkev by sa nemala báť vydať sa "po nepreskúmaných chodníkoch a nových cestách" ako Traja králi, ktorí sa vybrali za betlehemskou hviezdou.

Vatikánske Dikasterium pre náuku viery, ktoré sa zaoberá teologickými a liturgickými záležitosťami, vydalo začiatkom týždňa dokument s latinským názvom Fiducia Supplicans, ktorý otvára možnosť žehnať párom v "neusporiadanej situácii", teda žijúcim mimo manželstva či párom rovnakého pohlavia.

image

Pápež František chce jednoduchší pohreb, pochovaný chce byť mimo Vatikánu

Katolícka cirkev síce naďalej neuznáva homosexuálne zväzky a nepovažuje ich za rovnocenné manželstvo, pápežov krok napriek tomu vzbudil odpor u zástancov konzervatívnych postojov.

Podľa nich môžu takéto ústupky ohroziť základy kresťanskej viery a viesť k rozkolu vo vnútri cirkvi, napísala agentúra Reuters.

Pápež sa k týmto sporom dnes nepriamo vyjadril, keď okrem iného povedal, že viera nemá potvrdzovať "pohodlné náboženské istoty".

01 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-12 13:41:45 - Feat.: - Title: Pápež v septembri absolvuje svoju najdlhšiu cestu a navštívi ázijské krajiny 03 - Modified: 2024-04-09 05:22:34 - Feat.: - Title: Pápež František sa stretol s príbuznými rukojemníkov zadržiavaných Hamasom 04 - Modified: 2024-04-08 14:32:06 - Feat.: - Title: Pápež sa vo Vatikáne stretol s rodinami rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Gaze 05 - Modified: 2024-04-08 12:48:22 - Feat.: - Title: Ľudskú dôstojnosť podľa Vatikánu porušuje vojna, náhradné materstvo či zmena pohlavia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 14:53