Študenti sa pred útočníkom schovávali na rímse. FOTO: FacebookFOTO: Facebook
StoryEditor

Útok na Karlovej univerzite v centre Prahy: Hlásia 14 mŕtvych a množstvo zranených, zomrel aj strelec

21.12.2023, 15:44
21.12.2023, 22:18
  • Strelec z Filozofickej fakulty na námestí Jána Palacha v Prahe bol eliminovaný, oznámila polícia.
  • Na mieste je 14 mŕtvych a množstvo ranených.
  • Na miesto dorazil aj minister vnútra Vít Rakušan.
  • Útočiť mal 24-ročný študent európskych štúdií David Kozák.

Filozofická fakulta Karlovej univerzity v Prahe a jej okolí sa vo štvrtok popoludní stalo terčom šialeného strelca. Jeho vyčíňanie má štrnásť obetí, zomrel aj on sám. Záchranári sa starajú o ďalších dvadsaťpäť zranených. Podľa ministra vnútra Víta Rakúšana bezprostredné nebezpečenstvo už nehrozí, útočník komplica nemal.

Policajný prezident Martin Vondrášek vo štvrtok večer informoval, že streľba má 14 obetí. Ďalších 25 je v starostlivosti lekárov. V budove fakulty bol podľa neho obrovský arzenál zbraní a streliva. Strelec sa inšpiroval v zahraničí, povedal policajný šéf.

VIDEO: Streľba v centre Prahy

Polícia o 12:20 dostala informáciu, že sa 24-ročný muž z obce Hostouň zveril, že si chce vziať život. Polícia v Hostouni našla mŕtveho otca podozrivého a zistila, že študent Filozofickej fakulty v Prahe má mať prednášku na Celetnej ulici. Tú následne evakuovala, na mieste ho ale nenašli.

O 14:59 policajti dostali prvé informácie o streľbe v budove fakulty na Palachovom námestí. Do dvanástich minút podľa polície dorazila zásahová jednotka. O 15:20 policajti našli na ochodzu budovy bezvládne telo strelca. Policajti potom vykonali pyrotechnickú prehliadku budovy. Záchranári aktivovali traumaplán.

image

David Kozák na snímke v policajnej databáze. FOTO: Policie Čr

FOTO: Policie Čr

Celé okolie námestia Jána Palacha policajti uzavreli, zastavili dopravu a odkláňajú električky a autobusy. Vyzvali tiež ľudí, aby sa v okolí námestia nezdržiavali ani nevychádzali von. „Vyzývame všetkých, ktorí sa schovali, aby zavolali na linku 158, polícia ich nájde,“ hlásili megafónom.

Podľa policajného prezidenta spáchal muž samovraždu. Polícia večer uviedla, že pracuje s verziou, že strelec z filozofickej fakulty má na svedomí aj mužov a novorodenca z Klánovického lesa.

Podľa dostupných fotografií sa na fakulte pohyboval muž s dlhou strelnou zbraňou. Na iných snímkach bolo vidieť, ako ľudia vybiehajú so zdvihnutými rukami z budovy.

Záchranná služba aktivovala takzvaný traumaplán. Svedkovia na sociálnych sieťach napísali, že sa „veľa strieľa“.

Úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí tragédie vyjadril aj slovenský premiér Robert Fico. ​"Stojíme v tejto náročnej situácii pri našich českých bratoch a sme pripravení poskytnúť akúkoľvek pomoc, ktorá by zmiernila následky tejto hroznej tragédie," uviedol Fico na sociálnej sieti.

„Streľba šialeného strelca“

O streľbe policajti informovala po 15. hodine. Podľa zdroja MF DNES povolala polícia na miesto do centra Prahy všetky dostupné hliadky aj posily z ďalších krajov. Prípad bol nahlásený ako „streľba šialeného strelca“.

Strelec mal údajne byť na 4. poschodí, zamestnanci dostali e-mail, aby zostali v kanceláriách a zhasli, zamkli a zabarikádovali dvere.

„Vážení kolegovia, vydržte na miestach, nikam nechoďte, ak ste v kanceláriách, zamknite ich a predo dvere umiestnite nábytok, zhasnite, strelec je pravdepodobne na štvrtom poschodí hlavnej budovy na Námestí Jana Palacha, čakám na pokyn polície ČR,“ písala komornica Zdeňka Filipová.

Podľa harmonogramu sa od 15.00 h v hlavnej budove fakulty konalo adventné spievanie kolied.

„Zrazu bolo počuť streľbu"

„Vystupoval som na zastávke Staromestská pár minút po tretej hodine. Stretol som sa tam s kamarátkou a zrazu prichádzali policajti. Odchádzal som smerom do ulice Veleslavínova a zrazu bolo počuť streľbu,“ povedal pre iDNES.cz jeden zo svedkov. Jeden z policajtov svedkom povedal, že sa majú schovať.

"Všetkých nás evakuovali, bolo to strašne desivé, všade bolo plno policajtov, ktorí na nás so samopalmi kričali, nech utečieme von," popísala desivý zážitok študentka Klára pre iDNES.cz.

01 - Modified: 2024-04-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Na škole zastrelil štyroch spolužiakov, no odsúdili jeho rodičov. O úmysloch svojho syna vedeli, no nijako nezasiahli 02 - Modified: 2024-04-09 19:19:06 - Feat.: - Title: Rodičov útočníka z americkej strednej školy odsúdili na 10 až 15 rokov väzenia 03 - Modified: 2024-04-03 12:57:35 - Feat.: - Title: Motívom dvanásťročného strelca vo fínskej škole bola šikana, uviedla polícia 04 - Modified: 2024-04-02 10:25:00 - Feat.: - Title: Po streľbe vo fínskej škole zomrel žiak, podozrivý útočník má dvanásť rokov 05 - Modified: 2024-03-31 14:22:41 - Feat.: - Title: Ukrajinská tajná služba SBU pomohla odhaliť proruskú vplyvovú sieť v Prahe, zameriava sa na europoslancov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:13