Americký vojak kontroluje batériu protiraketovej obrany Patriot. FOTO: Reuters
StoryEditor

Japonsko uvoľnilo pravidlá pre vývoz zbraní, začne posielať do USA strely Patriot

22.12.2023, 14:09
Autor:
ČTKČTK

Západné štáty dodávajú Ukrajine muníciu na obranu proti ruskej agresii, postupne im ale dochádzajú zásoby. Strely Patriot patria k najvyspelejším zbraniam, ktoré Washington Kyjevu poskytuje.

Japonsko dnes oznámilo, že po zmene pravidiel pre vývoz zbraní začne do Spojených štátov posielať protiraketové strely Patriot, ktoré vyrába firma Mitsubishi Heavy Industries na základe licencie udelenej americkými zbrojovkami Raytheon a Lockheed Martin. Informoval o tom spravodajský portál BBC News, podľa ktorého by tento krok mohol umožniť USA poskytnúť strely Patriot zo svojich rezerv Ukrajine.

Západné štáty dodávajú Ukrajine muníciu na obranu proti ruskej agresii, postupne im ale dochádzajú zásoby. Strely Patriot patria k najvyspelejším zbraniam, ktoré Washington Kyjevu poskytuje.

Odchýlka od pacifistickej politiky

BBC pripomína, že rozhodnutie Japonska sa odchyľuje od jeho pacifistickej politiky, ktorú uplatňuje od druhej svetovej vojny V tej bolo Tokio spojencom Nemecka a okupovalo veľkú časť Ázie.

Japonsko doteraz povoľovalo iba vývoz zbrojných súčiastok vyrábaných na základe licencie do krajiny pôvodu výroby. Podľa nových pravidiel môže Tokio exportovať aj hotové výrobky.

image

Ukrajinu čaká krušná zima. Armáda očakáva cielené ruské útoky na krehkú energetickú infraštruktúru

Japonské ministerstvo zahraničia dnes uviedlo, že v súlade s novými pravidlami začne posielať strely Patriot do Spojených štátov s cieľom "ďalej posilniť americko-japonské spojenectvo". Ministerstvo však zdôraznilo, že strely môžu byť posielané výhradne do USA a ich preposlanie do tretej krajiny by vyžadovalo súhlas Tokia. Vývoz zbraní do krajín, kde prebieha vojna, Japonsko pritom nepovoľuje.

Zbrojné zásoby

Podľa portálu BBC News by ale strely Patriot vyrobené v Japonsku mohli doplniť americké zbrojné zásoby, pričom Washington by mohol dodať Ukrajine strely vyrobené v USA. O zmenu pravidiel pre vývoz zbraní požiadala Japonsko údajne americká vláda.

Washington bol doteraz najvýznamnejším poskytovateľom vojenskej pomoci Kyjevu. Tento mesiac ale americký Kongres neschválil ďalších viac ako 60 miliárd dolárov pre Ukrajinu, keď krízový balík s touto položkou narazil na odpor Republikánskej strany. Ukrajina varovala, že už bola nútená obmedziť niektoré vojenské operácie v dôsledku znižovania zahraničnej vojenskej pomoci.

Denník Financial Times napísal, že Tokio tiež zvažuje vývoz delostreleckých granátov kalibru 155 milimetrov, ktoré vyrába v licencii udelenej britskou zbrojovkou BAE Systems, do Británie.

01 - Modified: 2023-12-07 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinu čaká krušná zima. Armáda očakáva cielené ruské útoky na krehkú energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2023-11-24 18:31:24 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská rozviedka zatkla kolaboranta, ktorý Rusku vydal vlastného otca
01 - Modified: 2024-04-30 20:22:59 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin vyzval štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine 02 - Modified: 2024-04-30 13:03:13 - Feat.: - Title: Kolumbijská univerzita zavrela kampus, podmienečne vylučuje protestujúcich 03 - Modified: 2024-04-30 04:55:33 - Feat.: - Title: Pri zatýkaní hľadaného muža v USA zahynuli traja policajti, ďalší je v kritickom stave 04 - Modified: 2024-04-30 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž prežil dve atómové bomby. Tsutomu Yamaguchi zažil bombardovanie Hirošimy aj Nagasaki 05 - Modified: 2024-04-29 12:44:39 - Feat.: - Title: Čína dokončuje „neviditeľný“ bombardér. Máme lepšie, povedal Pentagon
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 02:54