Ľudia zapaľujú sviečky a kladú kvety pred Filozofickou fakultou Karlovej univerzity na pamiatku obetí masovej streľby v centre Prahy. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

O život prišla riaditeľka aj učiteľ. Nešťastných osobných príbehov v súvislosti s krvavým útokom pribúda

22.12.2023, 19:23
Autor:
markmark

Udalosť vyvolala šok aj vlnu solidarity. Česká vláda kvôli tragédii vyhlásila na sobotu štátny smútok.

Ústav hudobnej vedy Filozofickej fakulty Karlovej Univerzity v piatok potvrdil, že štvrtkový útok strelca v hlavnej budove fakulty na námestí Jána Palacha v centre Prahy neprežila jeho riaditeľka Lenka Hlávková.

Ľútosť, bolesť a smútok

„Je to pre nás všetkých nesmierne krutá správa,“ uviedol ústav na Facebooku. Krátko pred druhou hodinou potom Ľudové noviny na svojom webe potvrdili úmrtie Lucie Špindlerovej, študentky 1. ročníka, ktorá v redakcii robila korektorku. Medzi zosnulými je aj odborník na fínskošvédsku literatúru Ján Dlask.

„S hlbokou ľútosťou, na základe overenej informácie od rodiny a s jej súhlasom oznamujeme, že naša kolegyňa, korektorka Ľudových novín, študentka 1. ročníka češtiny pre nepočujúcich a predovšetkým kamarátka Lucia Špindlerová včerajší útok na Filozofickej fakulte Karlovej Univerzity noviny neprežila,“ uviedol na webe.

image

Streľba v Prahe: Česká polícia priniesla podrobnosti o útoku, strelec sa zastrelil zrejme sám brokovnicou

„Vyjadrujeme hlbokú sústrasť všetkým pozostalým, predovšetkým rodine. Je to pre nás nesmierne bolestná správa,“ uzavrela redakcia v kondolencii.

Ústav hudobnej vedy FF UK už v piatok dopoludnia potvrdil úmrtie svojej riaditeľky. „S hlbokou ľútosťou oznamujeme, že včerajšie nádejeplné správy sa bohužiaľ nepotvrdili.

Na základe overenej informácie od rodiny a s jej súhlasom oznamujeme, že naša kolegyňa a riaditeľka Ústavu hudobnej vedy FF UK Lenka Hlávková včerajší útok neprežila,“ stojí v oznámení.

„Vyjadrujeme hlbokú sústrasť všetkým pozostalým, v prvom rade rodine. Je to pre nás všetkých nesmierne krutá správa. Zostávajme vo vzájomnej podpore,“ uzavrel text doplnený čiernobielou fotografiou.

image

Česká polícia prijala po tragickej streľbe preventívne opatrenie zamerané na školy, platia v celej krajine

Pod príspevkom ľudia vyjadrujú sústrasť. „Hlbokú sústrasť rodine. Toto je zlá nočná mora,“ napísala používateľka Lenka Gaierová. „Nenachádzam slová, veľa sily všetkým pozostalým,“ zaželala Zuzana Jandová.

„Neuveriteľné, hlava mi to neberie. Taká krásna osoba. Úprimnú sústrasť rodine a blízkym,“ komentoval pod príspevkom Tomáš Jamník.

„Nikdy nezabudneme. Jeden z najláskavejších ľudí vôbec. Hlbokú sústrasť rodine,“ napísala Monika Jagerová.

Tragická smrť postihla aj učiteľa fínskej literatúry

Ďalšou z obetí je aj odborník na dejiny fínskej literatúry a literárnu teóriu, švédčinu, fínskošvédsku literatúru Ján Dlask. Informoval o tom jeho kamarát na Facebooku. "V tejto ťažkej chvíli myslíme hlavne na Janovu mamičku," dodal.

Na oddelení fínskych štúdií vedecky a pedagogicky Ján Dlask pôsobil od roku 2002. Dlask sa zameriaval aj na české preklady fínskej literatúry, ktoré recenzoval v kultúrnej tlači. Predtým externe vyučoval švédčinu a fínčinu na Univerzite Pardubice a príležitostne z týchto jazykov prekladal či tlmočil.

image

Zbraňou, ktorú našli doma u strelca, ktorý útočil v Prahe, boli zavraždené obete z Klánovického lesa

V budove filozofickej fakulty na námestí Jána Palacha polícia pracovala celú noc na piatok. Identifikovala všetkých 13 obetí, pozostalým ponúka psychologickú pomoc.

„Trinásť obetí zahynulo priamo na mieste činu. Štrnásty mŕtvy je samotný strelec. Jedna obeť zomrela ešte v nemocnici pri hospitalizácii,“ upresnil v piatok popoludní český minister vnútra Vít Rakúšan. Podľa počtu obetí ide o najtragickejší prípad streľby v histórii Česka.

Medzi zranenými, ktorých je podľa dopoludňajšieho vyjadrenia riaditeľa pražskej polície Petra Matějčka 25, sú podľa vicepremiéra traja cudzí štátni príslušníci - jeden Holanďan a dvaja občania Spojených arabských emirátov.

Udalosť vyvolala šok aj vlnu solidarity. Česká vláda kvôli tragédii vyhlásila na sobotu 23. decembra štátny smútok. Policajné preventívne opatrenia po štvrtkovej streľbe na Karlovej Univerzite budú v krajine trvať minimálne do 1. januára, povedal Rakúšan.

image

Smúti aj Británia. Kráľ Karol III. s manželkou vyjadrili sústrasť blízkym obetí streľby v Prahe

Mŕtvy je po štvrtkovej streľbe aj páchateľ, ktorý po útoku zrejme spáchal samovraždu.

Podozrivým je dvadsaťštyriročný študent fakulty z obce Hostouň na Kladensku, ktorý strelné zbrane držal legálne a doteraz nemal záznam v trestnom registri a podľa Rakúšana ani v iných registroch, ktoré by indikovali rizikovosť daného človeka, ako je napríklad register dlžníkov.

Strelec sa podľa polície inšpiroval obdobným prípadom v zahraničí, streľba bola podľa všetkého činom osamelého páchateľa.

 

 

01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-12-22 08:48:02 - Feat.: 0 - Title: Kričal, nech radšej strieľa po ňom. Český novinár pomáhal policajtom, za hrdinu sa ale nepovažuje
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5 02 - Modified: 2024-04-12 08:57:38 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali troch tínedžerov podozrivých z prípravy teroristického útoku 03 - Modified: 2024-04-05 15:36:59 - Feat.: - Title: Moskovský súd uvalil väzbu na ďalšieho podozrivého z teroristického útoku v Krasnogorsku 04 - Modified: 2024-04-05 06:54:32 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie útoku na koncertnú sieň pokračuje. Rusko tvrdí, že môže súvisieť s inváziou na Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-04 07:16:05 - Feat.: - Title: Pri teroristických útokoch na juhu Iránu zahynulo niekoľko ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 00:14