Migranti pokračujú v chôdzi v karavane v snahe dostať sa k hraniciam s USA. FOTO: Reuters
StoryEditor

Desaťtisíc utečencov denne. Vlády USA a Mexika rokovali o silnejúcej migračnej kríze na spoločnej hranici

28.12.2023, 18:56
Autor:
ČTKČTK

Cez americko-mexickú hranicu tento rok migranti prúdia v rekordných počtoch. Prichádza predovšetkým zo samotného Mexika a latinskoamerických či karibských krajín.

Pozitívne ladenými vyhláseniami, avšak bez oznámenia konkrétnych krokov sa skončilo stredajšie rokovanie lídrov Spojených štátov a Mexika venované okrem iného silnejúcej migračnej kríze na hranici medzi dvoma krajinami. Tú tento rok nelegálne prekračuje aj 10-tisíc utečencov denne, čo spôsobuje značné problémy americkým úradom a vyvoláva čoraz väčší tlak na administratívu prezidenta Joea Bidena.

Jeho vládu na rokovaní v Mexiku zastupovali šéf americkej diplomacie Antony Blinken a minister pre vnútornú bezpečnosť Alejandro Mayorkas.

Mexiko chce spolupracovať

Ten po stretnutí s mexickým prezidentom Andrésom Manuelom Lópezom Obradorom a členmi jeho kabinetu hovoril o "veľmi produktívnej" schôdzke a o odhodlaní Mexika pokračovať v spolupráci ohľadom zvládania migrácie. Obrador vo vlastnom vyhlásení oznámil dosiahnutie "dôležitých dohôd" bez toho, aby poskytol akékoľvek podrobnosti, uviedla agentúra Reuters.

Mexiko je pre USA kľúčovým partnerom v potláčaní nelegálnej migrácie a Washington podľa agentúry AP aktuálne dáva najavo, že po susednej krajine chce tvrdší postup proti utečencom, ktorí mieria k hraniciam Spojených štátov. Americká vláda okrem iného tento mesiac dočasne uzavrela dva železničné hraničné priechody, aby tamojší colníci mohli pomáhať preťaženým pohraničníkom na iných miestach.

image

Schengen podľa Blanára nefunguje. Je potrebné ho obnoviť alebo posilniť, tvrdí

Cez americko-mexickú hranicu tento rok migranti prúdia v rekordných počtoch. Prichádza predovšetkým zo samotného Mexika a latinskoamerických či karibských krajín, kde pandémia covidu-19 ešte umocnila existujúcu nestabilitu. Pred chudobou a násilím sa však snažia do USA utiecť aj ľudia z Afriky alebo Ázie.

Bidenova vláda sa snaží rôznymi spôsobmi migrantov od cesty k hranici odrádzať, jej stratégia kombinujúca reštrikcie a programy pre prijímanie ľudí z konkrétnych krajín však zatiaľ žiadaný efekt nemá.

Humanitárna katastrofa

Pohraničná stráž minulý týždeň za jediný deň zadržala viac ako 10-tisíc ľudí a dostáva sa na hranice svojich možností, napísal v novej reportáži denník The New York Times. "Je to humanitárna katastrofa," povedal denníku veliteľ jednej z hliadok Scott Carmon.

Podľa nemenovaného amerického činiteľa Mexiko pri stredajšom rokovaní prezentovalo návrhy ohľadom potierania aktivít pašerákov ľudí. Agentúra AP za pravdepodobný signál o ďalšom vývoji označila aktuálny zásah mexických úradov proti stanovému mestečku, ktoré vlani vyrástlo pri meste Matamoros a kde v istom momente pobývalo na 1500 migrantov.

Mexická strana po stretnutí s Blinkenom a Mayorkasom okrem iného uviedla, že z rozhovorov vzišla dohoda na tom držať do budúcnosti hraničné priechody otvorené.

image

Babiš sa stretol s Orbánom. S Viktorom zastavíme nelegálnu migráciu, dúfa

Šéfka mexickej diplomacie Alicia Bárcenaová novinárom povedala, že témou rokovaní s Američanmi bola aj "ekonomická stránka" a "štrukturálne príčiny migrácie". Podľa prezidenta Obradora o niekoľko dní skôr šéf Bieleho domu Biden zavolal svojmu náprotivku a uviedol, že "musíme spoločne hľadať riešenie".

Bidena pre krízu na južnej hranici USA dlhodobo kritizujú republikánski politici, v posledných mesiacoch však prezident čelí tiež nevôli niektorých straníckych kolegov z Demokratickej strany. Guvernérka Arizony Katie Hobbsová napríklad pred Vianocami vyhlásila, že "federálna vláda odmieta robiť svoju prácu", keď oznamovala nasadenie jednotiek národnej gardy na hranici s Mexikom.

Americkí a mexickí predstavitelia chcú znovu o probléme rokovať v januári, tentoraz vo Washingtone, oznámil podľa Reuters zdroj z amerického ministerstva zahraničia.

01 - Modified: 2023-12-28 06:06:50 - Feat.: 1 - Title: Mexiko a Spojené štáty chcú užšie spolupracovať v otázkach nelegálnej migrácie 02 - Modified: 2023-12-25 06:59:33 - Feat.: 1 - Title: Zadržanému lietadlu vo Francúzsku vezúcemu 300 Indov umožnili opustiť krajinu 03 - Modified: 2023-12-23 07:24:00 - Feat.: 1 - Title: Mexiko chce posilniť opatrenia na riešenie nelegálnej migrácie
01 - Modified: 2024-04-28 09:39:08 - Feat.: - Title: Útoku Izraela na Rafáh môžu zabrániť len Spojené štáty, myslí si predseda palestínskej samosprávy 02 - Modified: 2024-04-28 07:16:00 - Feat.: - Title: Mexičan si kúpil náušnice od Cartiera, omylom na ne bola zľava 99,9 percenta 03 - Modified: 2024-04-28 07:05:00 - Feat.: - Title: Bývalého producenta Harveyho Weinsteina v New Yorku hospitalizovali po návrate do väznice 04 - Modified: 2024-04-28 05:55:00 - Feat.: - Title: USA môžu Izrael odstruhnúť od zbraní. Rezort diplomacie pochybuje, že Jeruzalem neporušuje medzinárodné právo 05 - Modified: 2024-04-28 05:20:09 - Feat.: - Title: Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách. V USA zadržali 200 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 12:56