Líder českej opozičnej strany, bývalý premiér Andrej Babiš, sa opäť stretol s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. FOTO: X/Andrej Babiš
StoryEditor

Babiš sa stretol s Orbánom. S Viktorom zastavíme nelegálnu migráciu, dúfa

07.12.2023, 12:08
Autor:
ČTKČTK

Cez Maďarsko sa do Európskej únie dostávajú migranti, kvôli ktorým okolité štáty obnovili hraničné kontroly.

Predseda najsilnejšej českej opozičnej strany, bývalý premiér Andrej Babiš sa opäť stretol s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, Babiš to sám oznámil na sociálnej sieti X. Na sieti tiež zverejnil spoločnú fotografiu s Orbánom. Stretnutie sa uskutočnilo už v utorok, uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi podľa agentúry MTI.

Premiér Orbán podľa hovorcu rokoval s Babišom ako predseda vládnej strany Fidesz o aktuálnych otázkach týkajúcich sa Európskej únie a strednej Európy a tiež o straníckych záležitostiach. Obaja vraj totiž podľa Havasiho vedú zoskupenia prikladajúce prvoradý význam politike zameranej na "ochranu národnej zvrchovanosti".

VIDEO: Maďarský premiér Orbán a jeho politické spojenectvá

Cez Maďarsko sa do Únie dostávajú migranti

"Budapešť. Viktor Orbán. Som rád, že sme sa opäť mohli stretnúť. Viktor je totiž jeden z mála európskych politikov, ktorý si dlhodobo uvedomuje, ako veľmi nelegálna migrácia ohrozuje budúcnosť Európy a naše hodnoty. Musíme ju okamžite zastaviť a k tomu potrebujeme silnú V4," napísal Babiš v narážke na visegrádskú štvorku, ktorej súdržnosť podľa niektorých pozorovateľov rozklížil odmietavý postoj Budapešti k podpore Ukrajiny, brániacej sa už 21 mesiacov ruskej agresii.

Cez Maďarsko sa do Európskej únie dostávajú migranti, kvôli ktorým okolité štáty obnovili hraničné kontroly. Slovensko v stredu rozhodlo o ďalšom predĺžení kontrol na hraniciach s Maďarskom, a to do 22. januára.

Kontroly na hraniciach so Slovenskom za silné migračné vlny zaviedli Česko, Poľsko aj Rakúsko. Podobné opatrenia začali na svojich hraniciach so susednými krajinami uplatňovať aj ďalšie štáty.

image

Slovensko má pri riešení migrácie a azylu v Európskej únii svoje červené čiary, vyhlásil Šutaj Eštok v Bruseli

Podľa dostupných údajov sa počet prichádzajúcich migrantov na slovensko-maďarskej hranici znížil, ale ministerstvo vnútra označilo kontroly za dôležitý nástroj obrany proti terorizmu a odôvodnilo ich predĺženie vojnou Izraela proti palestínskemu hnutiu Hamas.

Súboj medzi "federalistami a suverenistami"

Babiš a Orbán už v auguste pri stretnutí v Budapešti diskutovali o stave česko-maďarských vzťahov a vymedzili spoločné politické ciele, uviedol vtedy šéf tlačového úradu maďarského premiéra Bertalan Havasi podľa agentúry MTI.

Agentúra AFP vtedy poznamenala, že Orbán, ktorý sa vymedzuje proti liberálnym hodnotám, s potešením privítal v Budapešti svojich politických priateľov z východných a autoritárskych krajín. Naopak, západní partneri, ktorí Maďarsko často kritizujú, na oslavách v Budapešti chýbali.

image

Maďarská opozícia žiada Úniou preveriť návrh zákona o suverenite, ktorý presadzuje Orbánov Fidesz

Orbán sa o mesiac skôr vyjadril, že "európskym federalistom" sa podarilo útoky na V 4 získať Česko na svoju stranu.

"Federalisti zaútočili na visegrádskú štvorku a výsledok všetci vidíme: Česi v podstate prešli (na stranu federalistov), Slovensko sa potáca, len Poliaci a Maďari držia," povedal Orbán v tradičnom prejave k maďarskej menšine v rumunskom meste Baile Tušnad (po maďarsky Tusnádfürdö).

Voľby do Európskeho parlamentu v budúcom roku budú podľa Orbána súbojom medzi "federalistami a suverenistami". Vzťahy Poľska a Maďarska sa však komplikujú po parlamentných voľbách v Poľsku a tiež kvôli postoju Budapešti k ruskej invázii na Ukrajine.

Fiala: Spolupráci nepomôže nálepkovanie

Český premiér Petr Fiala vtedy uviedol, že absurdné nálepkovanie nepomôže potrebnej spolupráci stredoeurópskych krajín.

"Česko je suverénna krajina a moja vláda obhajuje naše národné záujmy. Sami rozhodujeme, čo v EÚ presadzujeme, podporujeme alebo chceme zmeniť," poznamenal vtedy Fiala.

Premiér Orbán bol podľa neho zvyknutý na niečo iné, pretože "Andrej Babiš bol od neho v európskej politike závislý". Podľa vtedajšieho vyjadrenia českého premiéra potrebnej spolupráci stredoeurópskych krajín nepomôže nálepkovanie, ale naopak vzájomný rešpekt.

image

Babiš ani SPD nepresadili zmeny. Snemovňa schválila štátny rozpočet, bude mať schodok cez desať miliárd

V Bruseli panuje voči Orbánovi hlboká nedôvera a Maďarsko má kvôli obmedzovaniu práv sexuálnych menšín a utužovaniu štátnej kontroly nad vysokými školami, súdmi a médiami za Orbánovej vlády zmrazené miliardy eur, ktoré boli pre krajinu vyčlenené vo fondoch EÚ, pripomenula dnes agentúra Reuters v súvislosti s Orbánovou snahou nepripustiť na nadchádzajúcemu samitu EÚ v polovici decembra schválenie začatia prístupových rokovaní s Ukrajinou.

01 - Modified: 2023-12-05 08:23:19 - Feat.: 1 - Title: Maďarský premiér žiada, aby samit nerokoval o začatí rozhovorov s Ukrajinou 02 - Modified: 2023-12-04 13:11:24 - Feat.: 1 - Title: Fico sa v januári stretne s Viktorom Orbánom 03 - Modified: 2023-12-02 18:15:30 - Feat.: 1 - Title: Bývalému ukrajinskému prezidentovi nedovolili odísť z krajiny, plánoval sa stretnúť s Orbánom 04 - Modified: 2023-12-02 14:47:56 - Feat.: 1 - Title: Predseda Európskej rady pripomenul Orbánovi, že Európska únia už asociačnú dohodu s Ukrajinou 05 - Modified: 2023-12-01 09:27:20 - Feat.: 1 - Title: Európska únia by podľa Orbána mala s Kyjevom uzavrieť partnerstvo, prístupové rokovania nie sú pripravené
01 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 04 - Modified: 2024-04-25 22:12:07 - Feat.: - Title: Migrácia naopak: Američania sa sťahujú za lacnejším životom do Mexika, tvoria nový problém 05 - Modified: 2024-04-25 15:49:53 - Feat.: - Title: Bič SNS na mimovládky: Všemocný úradník s pečaťou hanby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 07:55