Ľudia sa zúčastňujú „takmer nahej“ párty, ktorú organizuje ruská blogerka Anastasia Ivleeva v nočnom klube Mutabor v Moskve. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruský večierok "takmer nahých" skončil väzením, obrovskou žalobou aj ospravedlneniami

28.12.2023, 20:36
Autor:
ČTKČTK

V dôsledku pobúrenia vydalo viacero popredných osobností ruskej popkultúry verejné vyhlásenia, v ktorých žiadajú o odpustenie za účasť na inkriminovanom večierku.

Nočný život ruskej smotánky je preslávený svojou rozmarnosťou. Jeden nedávny večierok však prekročil pomyselnú hranicu a vyvolal verejný škandál: jedna popová hviezda skončila vo väzení a niekoľko ďalších ľudí sa verejne ospravedlnilo, zatiaľ čo súdna žaloba požaduje obrie odškodné, napísala agentúra AP.

Škandál vypukol po tom, čo televízna moderátorka a herečka Anastasija Ivlejevová usporiadala v moskovskom nočnom klube večierok s dress codom "takmer nahý". Krátko potom začali na sociálnych sieťach kolovať fotografie z akcie - vrátane tých, ktoré zachytili rapera Nikolaja Vasiljeva známeho pod umeleckým menom Vacío iba v ponožke na genitáliách.

Silná kritika

Konzervatívni zákonodarcovia, blogeri a ďalší ľudia rozpútali búrku kritiky, podľa ktorej boli snímky pre krajinu, ktorá je vo vojne, nevhodné, ba dokonca nevlastenecké. Časť kritiky odrážala silno konzervatívne nálady v Rusku, ktoré podnietili opakované tvrdenia prezidenta Vladimira Putina o podrývaní ruských "tradičných hodnôt" Západom, ako aj ruský nacionalizmus vybudený inváziou na Ukrajinu.

"Takéto seancie sú strelou do nohy celej politike, ktorú štát vedie," napísala na komunikačnej platforme Telegram Jekaterina Mizulinová, šéfka prokremeľskej skupiny presadzujúcej prísnejšie reštrikcie na internete.

Poslankyňa Marija Butinová, ktorá strávila niekoľko mesiacov v americkom väzení ako odhalená ruská agentka, vyzvala políciu, aby vyšetrila, či večierok neporušil ruské zákony zakazujúce šírenie "propagandy" komunity LGBT+ Odkazovala na novembrové rozhodnutie ruského najvyššieho súdu, ktoré "hnutie" LGBT+ označilo za extrémistické.

Dva dni nato bol raper Vacio uväznený za výtržníctvo a dostal pokutu v prepočte asi 1800 eur za porušenie zákona o propagande.

Hromadná žaloba

V stredu ruské médiá informovali, že asi dvadsať ľudí podalo na Ivlejevovú hromadnú žalobu požadujúcu odškodné v hodnote jednej miliardy rubľov s tvrdením, že im zhliadnutie fotografií z večierka spôsobilo morálnu ujmu.

Žaloba požaduje, aby odškodné bolo zaplatené do fondu, ktorý podporuje vojakov bojujúcich na Ukrajine. Proces by sa mal začať už v januári. Jeho výsledok ale zostáva otvorený napriek skutočnosti, že ruský súdny systém bežne plní príkazy vedúcich činiteľov.

"Ľudia sa môžu schádzať polonahí, nahí alebo v prešívaných bundách cez tangá... ‘Spoločensky neprijateľné‘ sa nevyhnutne nerovná ‘nezákonné‘,"citoval portál news.ru právničku Juliju Fedotovovú.

V dôsledku pobúrenia vydalo viacero popredných osobností ruskej popkultúry verejné vyhlásenia, v ktorých žiadajú o odpustenie za účasť na inkriminovanom večierku.

"V živote každého človeka sú chvíle, keď vstúpi do zlých dverí," kál sa Filipp Kirkorov, spevák známy svojimi prehnane triezvymi kostýmami. Vo videovyhlásení uviedol, že on aj ďalšie celebrity by si mali starostlivo vyberať akcie "v tomto ťažkom čase, čase hrdinstva".

Novinárka a prezidentská kandidátka z roku 2018 Xenija Sobčaková uviedla, že "ak niekoho urazila moja účasť, ospravedlňujem sa za to. Milujem svoju krajinu, som novinárka, ktorá pracuje v Rusku".

01 - Modified: 2024-05-03 16:27:24 - Feat.: - Title: Vo vzduchu visí útok na Kerčský most. Rusko varuje pred ničivou odvetou 02 - Modified: 2024-05-03 12:56:29 - Feat.: - Title: Súd v ruskom Chabarovsku poslal na 15 rokov do väzenia protivojnového aktivistu 03 - Modified: 2024-05-03 12:21:02 - Feat.: - Title: Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné 04 - Modified: 2024-05-03 11:59:19 - Feat.: - Title: NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky v Česku a Nemecku, Berlín si predvolal ruského veľvyslanca 05 - Modified: 2024-05-03 16:00:00 - Feat.: - Title: Rusi chcú pomstu, pred mešitou skončila prasacia hlava. Po útoku v Moskve začali démonizovať migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 19:25