Ľudia chodia pri inštalácii na mieste festivalu Nova, kde boli ľudia zabití a unesení počas útoku ozbrojencov Hamasu z Gazy 7. októbra. FOTO: Reuters
StoryEditor

Krik bez slov. Hamas pri útoku použil sexuálne násilie ako zbraň, tvrdí The New York Times

29.12.2023, 17:59
Autor:
ČTKČTK

Zábery vyhotovené skoro ráno 8. októbra zachytili čiastočne obhorené telo ženy s popálenou tvárou. Od pasu bolo telo vyzlečené, nohy roztiahnuté a čierne šaty vyhrnuté nahor.

Hamas pri krvavom útoku na južný Izrael 7. októbra systematicky využíval sexuálne násilie a znásilňovanie izraelských žien a dievčat ako zbraň. V rozsiahlej vo štvrtok publikovanej investigatívnej reportáži s názvom "Krik bez slov: Ako Hamas 7. októbra použil sexuálne násilie ako zbraň" to uviedol americký denník The New York Times.

Článok sa zakladá na dva mesiace trvajúcom vyšetrovaní, ktoré zahŕňalo viac ako 150 rozhovorov so svedkami, zdravotníkmi, vojakmi, psychológmi a vládnymi činiteľmi. Závery sa zároveň opierajú o videodokumentáciu, fotografie a údaje o polohe z mobilných telefónov.

Vyzlečené ženy

V úvode NYT opisuje video, ktoré sa masívne rozšírilo na internete po útoku palestínskych ozbrojencov na Izrael, ktorý sa odohral v sobotu ráno 7. októbra. Zábery vyhotovené skoro ráno 8. októbra zachytili čiastočne obhorené telo ženy s popálenou tvárou. Od pasu bolo telo vyzlečené, nohy roztiahnuté a čierne šaty vyhrnuté nahor.

Telo ležalo vedľa auta, ktoré bolo zapálené na ceste, ktorá vedie súbežne s Pásmom Gazy. V tejto oblasti ozbrojenci z Hamasu zmasakrovali mnohých ľudí, ktorí sa snažili utiecť z festivalu Supernova blízko kibucu Reim. Približne 360 z 1200 ľudí, ktorí boli toho dňa zabití, boli účastníčkami festivalu.

Žena na videu bola neskôr identifikovaná ako Gal Abdušová, 34-ročná matka dvoch detí zo stredného Izraela, ktorá na festival išla so svojím manželom, 36-ročným Nagim Abdušom. Polícia sa domnieva, že Abdušová bola pred smrťou znásilnená a jej telo zapálené. Podľa článku trvala jej identifikácia približne týždeň. Telo jej manžela našli o niekoľko dní neskôr a bolo tak silno popálené, že úrady museli na jeho identifikáciu vykonať testy DNA.

image

Nemocnice v Gaze praskajú vo švíkoch. Desaťtisíce civilistov v nich hľadajú útočisko pred bojmi

NYT dokázal určiť najmenej sedem miest na juhu Izraela, kde boli ženy a dievčatá zrejme sexuálne zneužité či zohavené. Ľudia, s ktorými list hovoril, opísali, že v mieste a okolí festivalu Supernova a v dvoch neďalekých kibucoch našli telá viac ako 30 žien v podobnom stave ako Abdušovú, mali "roztiahnuté nohy, roztrhané šaty a známky zneužívania v oblasti genitálií".

Medzi fotografiami, ktoré novinári NYT mali možnosť vidieť, boli aj snímky ženy z kibucu, ktorá bola nájdená s desiatkami klincov zatlčených do stehien a slabín. Zábery tiež zachytili dve mŕtve izraelské vojačky na vojenskej základni. V oblasti genitálií mali strelné rany.

Znásilnené deti

Vojenský zdravotník NYT povedal, že v izbe v kibucu Beeri našiel telá dvoch sestier vo veku 13 a 16 rokov, s roztrhaným oblečením. Jedna z nich ležala na boku s modrinami pri rozkroku a druhá ležala na podlahe tváram dole, pyžamové nohavice mala podľa zdravotníka vytiahnuté ku kolenám, odhalený zadok a na chrbte rozmazané spermie.

Ďalší zdravotník, Džamal Varaki, dobrovoľník neziskového záchranného tímu ZAKA, povedal NYT, že nemôže zabudnúť na mŕtvu ženu, ktorú našiel v mieste festivalu. "Ruky mala zviazané za chrbtom," povedal. "Bola ohnutá, polonahá, spodná bielizeň mala zrolovaná pod kolená," uviedol.

Jinon Rivlin, člen produkčného tímu festivalu, ktorý pri útoku prišiel o dvoch bratov, ale samotnému sa mu podarilo prežiť, povedal NYT, že po tom, čo vyšiel z úkrytu, išiel po ceste, kde bola nájdená Abdušová, a narazil na telo mladej ženy, ktorá ležala na bruchu, od pása dole zvlečená, s roztiahnutým Nohami, a ktorá vyzerala, že je v oblasti pošvy rozrezaná, "akoby ju niekto rozpáral".

image

Vojna v Gaze si vyžaduje vysokú cenu, musíme však pokračovať v boji, vyhlásil Netanjahu

Podľa ôsmich dobrovoľných zdravotníkov a dvoch izraelských vojakov, ktorí hovorili NYT, sa podobné zverstvá opakovali v najmenej v šiestich rôznych domoch v kibucoch Beeri a Kfar Aza, kde bolo nájdených najmenej 24 tiel žien a dievčat, ktoré boli buď zvlečené, zviazané alebo zohavené, v niektorých prípadoch všetko zároveň.

Jedna svedkyňa z festivalu uviedla, že pri ceste videla zhruba 100 mužov, ktorí si medzi sebou odovzdávali zbrane a ťažko zranené ženy. Pred ňou znásilnili najmenej päť žien, zatiaľ čo sa ukrývala.

Ďalší svedok, Raz Kohen, povedal, že keď sa ukrýval vo vyschnutom potoku blízko cesty, videl prísť bielu dodávku, z ktorej vyskočili muži v civilnom oblečení a vyvliekli z vozidla ženu.

Očití svedkovia

"Všetci sa okolo nej zhromaždili... Stála na nohách. Začali ju znásilňovať. Videl som, ako tí muži stoja v polkruhu okolo nej. Jeden do nej preniká. Ona kričí. Stále si pamätám jej hlas, krik bez slov, "povedal. "Následne jeden z nich vytiahol nôž (...) a jednoducho ju zmasakrovali," dodal. Šoam Gueta, Kohenov kamarát, ktorý sa s ním ukrýval, povedal, že videl, ako si muži "rozprávajú, smejú sa a vykrikujú", a potom jeden z nich obeť opakovane bodol.

Najmenej desať tiel vojakov z pozorovacieho stanovišťa pri Pásme Gazy bolo nájdených so známkami sexuálneho násilia, uviedla vojenská zubárka kapitánka Maajanová, ktorá pracuje na základni Šura v centrálnom Izraeli, kam boli telá prevezené na identifikáciu.

image

Pri izraelskom nálete zomrel pracovník OSN a vyše 70 členov jeho rodiny vrátane detí

Hovorca ministerstva sociálnych vecí Gil Horev povedal, že väčšina znásilnených žien bola následne zavraždená, no najmenej tri ženy a jeden muž, ktorí boli sexuálne zneužití, prežili. "Nikto z nich nebol ochotný sa fyzicky dostaviť k liečbe," uviedol hovorca.

Dvaja psychológovia, ktorí sa starali o ženu, ktorá bola na festivale Supernova hromadne znásilnená, denníku NYT povedali, že nie je schopná hovoriť s novinármi alebo vyšetrovateľmi.

Zdravotníci a bezpečnostné zložky sa podľa NYT po útoku sústredili hlavne na zhromažďovanie nebývalého počtu mŕtvych, aby mohli byť identifikovaní a pochovaní, takže systematické zhromažďovanie dôkazov o znásilnení a sexuálnych útokoch nebolo v danej chvíli prioritou.

Podľa židovskej tradície sú mŕtvi pochovávaní čo najskôr po smrti, aby pozostalí mohli trúchliť. "Výsledkom je, že mnoho tiel so známkami sexuálneho zneužívania bolo uložených na posledný oddych bez lekárskeho vyšetrenia, čo znamená, že potenciálne dôkazy sú teraz pochované v krajine," uviedol NYT.

01 - Modified: 2023-12-29 13:19:13 - Feat.: 1 - Title: Podľa palestínskych zdrojov zahynulo v Pásme Gazy vyše 21 500 ľudí 02 - Modified: 2023-12-29 06:35:47 - Feat.: 1 - Title: Stovky ľudí demonštrovali proti vojne v Pásme Gazy 03 - Modified: 2023-12-29 06:20:09 - Feat.: 1 - Title: Hamas zastrelil 70-ročnú rukojemníčku, jej telo je podľa Izraelčanov stále v Pásme Gazy
01 - Modified: 2024-05-02 10:42:58 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku vznikne komisia na vyšetrenie sexuálneho násilia v kinematografii 02 - Modified: 2024-05-01 19:54:00 - Feat.: - Title: Kolumbijský prezident avizuje prerušenie diplomatických vzťahov s Izraelom 03 - Modified: 2024-05-01 19:58:00 - Feat.: - Title: Izraelskí policajti zadržali 30 osadníkov, ktorí bránili nelegálnu osadu 04 - Modified: 2024-05-01 18:01:10 - Feat.: - Title: Blinken opäť vyzval Hamas, aby prijal dohodu o prímerí a rukojemníkoch 05 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 14:02