Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. FOTO: Reuters
StoryEditor

Spojené štáty sľúbili Poľsku technickú podporu. NATO situáciu okolo ruskej rakety sleduje

30.12.2023, 08:02
Autor:
TASRTASR

Predstavitelia poľských ozbrojených síl informovali, že "všetko nasvedčuje tomu, že ruská raketa" prenikla v piatok ráno na krátky čas do vzdušného priestoru krajiny.

Spojené štáty sú pripravené poskytnúť Poľsku "technickú podporu". V súvislosti s najnovším narušením poľského vzdušného priestoru pravdepodobne ruskou raketou to v piatok vyhlásil poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Vyjadril sa tak v telefonáte, ktorý po incidente absolvoval so šéfom poľského Národného bezpečnostného úradu (BBN) Jacekom Siewierom, informuje agentúra PAP.

Podľa vyhlásenia Bieleho domu tlmočil Sullivan v telefonáte Siewierovi v súvislosti s incidentom "solidaritu Spojených štátov s Poľskom", ktorému prisľúbil v prípade potreby "technickú podporu". Varšavu zároveň uistil, že prezident USA Joe Biden "túto záležitosť pozorne sleduje". Siewiera ocenil podľa vyhlásenia Bieleho domu podporu Spojených štátov a dodal, že vlády oboch zostanú v úzkom kontakte.

image

Biden po ruských útokoch vyzval Kongres, aby schválil ďalšiu pomoc Ukrajine

"Ďakujem Jakeovi Sullivanovi za rozhovor a okamžitú podporu, na ktorú sa Poľsko v takýchto situáciách môže zo strany Spojených štátov vždy spoľahnúť... (Poľský) prezident Andrzej Duda si vysoko cení transatlantické vzťahy a vynikajúcu spoluprácu našich krajín v oblasti medzinárodnej bezpečnosti," napísal na margo telefonátu Siewiera v príspevku na sociálnych sieťach.

Severoatlantická aliancia taktiež pozorne sleduje situáciu okolo rakety, ktorá vnikla do poľského vzdušného priestoru, uviedol v piatok generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg po telefonickom rozhovore s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Šéf NATO po telefonáte na platforme X prejavil solidaritu Aliancie s Poľskom. Dodal, že NATO situáciu pozorne sleduje a s Poľskom zostane v kontakte, kým sa objasní, čo sa vlastne stalo.

image

Moskva tvrdí, že dnes odvrátila ukrajinský útok americkými raketami mieriaci na ruské územie

Predstavitelia poľských ozbrojených síl v piatok popoludní informovali, že "všetko nasvedčuje tomu, že ruská raketa" prenikla v piatok ráno na krátky čas do vzdušného priestoru Poľska. Podľa operačného veliteľa poľských ozbrojených síl Macieja Klisza vošla raketa do poľského vzdušného priestoru okolo siedmej hodiny a zdržala sa v ňom necelé tri minúty, pričom následne sa vrátila na Ukrajinu.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí následne v piatok večer oznámilo, že si predvolalo ruského chargé d‘affaires a žiadalo o vysvetlenie tohto incidentu.

Agentúra AFP pripomína, že poľskú obec Przewodów neďaleko ukrajinských hraníc zasiahla vlani v novembri ukrajinská raketa, pričom tam zabila dvoch civilistov. Raketa vtedy zasiahla poľnohospodársky objekt a spôsobila výbuch v sklade obilia. K jej pádu došlo počas intenzívneho ruského bombardovania Ukrajiny.

Spočiatku panovali pochybnosti o jej pôvode a objavovali sa domnienky, že bola ruská, čo vyvolávalo obavy, že by rusko-ukrajinský konflikt mohol eskalovať aj za hranice Ukrajiny. Akýkoľvek útok na člena NATO by totiž na základe článku 5 o spoločnej obrane spojencov mohol zatiahnuť Západ do potenciálne jadrového konfliktu s Ruskom.

01 - Modified: 2023-12-30 06:48:29 - Feat.: 1 - Title: Rusko tvrdí, že pri ukrajinskom útoku v Belgorode zahynul jeden človek 02 - Modified: 2023-12-30 06:40:16 - Feat.: 1 - Title: Poľsko si po prieniku ruskej rakety predvolalo ruského charge d‘affaires, požaduje vysvetlenie
01 - Modified: 2024-05-06 15:22:48 - Feat.: - Title: Kolumbijská univerzita ruší pre propalestínske protesty promočnú ceremóniu 02 - Modified: 2024-05-06 15:00:00 - Feat.: - Title: NATO určilo červené línie. Má dva scenáre zásahu proti Rusku, píšu médiá 03 - Modified: 2024-05-06 10:53:45 - Feat.: - Title: Právny štát v Poľsku už nie je ohrozený, uvádza eurokomisia. Chce uzavrieť konanie voči Varšave 04 - Modified: 2024-05-06 16:00:00 - Feat.: - Title: Ako v USA vidia vývoj vojny, ak vyhrá voľby Biden? Budúci rok príde ukrajinská ofenzíva 05 - Modified: 2024-05-06 13:59:39 - Feat.: - Title: Svetová špička zo zámoria. V Bratislave sa proti Slovákom predstaví kandidát na zlato s hviezdnymi menami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 18:47