Izraelskí vojaci v Gaze. FOTO: Reuters
StoryEditor

Činiteľ Hamasu odmietol správy izraelských médií o pokroku v rokovaniach o prímerí

30.12.2023, 08:56
Autor:
ČTKČTK

Hamdán tvrdí, že Izrael sa správami len snaží upokojiť domáce protesty.

Niektoré izraelské médiá píšu, že palestínske hnutie Hamas poľavilo zo svojej požiadavky na trvalé zastavenie bojov v Pásme Gazy v rokovaniach s Izraelom a že rokuje o niekoľkotýždňovom prímerí, informoval server The Times of Israel (ToI).

Dočasné prímerie nie je na stole

Vysoký predstaviteľ Hamasu však televízii Al-Džazíra povedal, že ide o nepravdivé správy, ktorými sa izraelská vláda snaží odraziť domáci tlak na rokovaní o prepustení o rukojemníkoch.

O pokroku v rokovaniach medzi Hamasom a Izraelom písali v piatok napríklad izraelský server Walla či stanica Channel 12. Podľa nich katarskí sprostredkovatelia rozhovorov uviedli, že Hamas v zásade súhlasí s obnovením rokovaní o prepustení ďalších z pôvodne asi 240 rukojemníkov, ktoré uniesol pri útoku na Izrael. 7. októbra.

image

Hamas podľa Kataru v zásade súhlasí s obnovením rokovaní o rukojemníkoch, požaduje prímerie

Výmenou za to požaduje podľa týchto zdrojov mesačné prímerie. Podľa televízie Channel 12 je Hamas za mesačné prímerie ochotný prepustiť 50 rukojemníkov z asi 130 zostávajúcich výmenou za ďalšie Palestínčanov z izraelských väzníc.

Vysoký predstaviteľ Hamasu Usáma Hamdán z Libanonu však televízii Al-Džazíra podľa dnešnej informácie serveru ToI povedal, že dočasné prímerie nie je na stole a že Hamas chce trvalé zastavenie bojov. Podľa Hamdána sa Izrael správami o pokroku v rokovaní snaží len upokojiť domáce protesty, ktorými Izraelčania naliehajú na vládu, aby rokovali o prepustení rukojemníkov.

Rokovania pokračujú

Pokrok v rokovaniach naznačil aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu pri štvrtkovom večernom stretnutí s rodinami unesených. "Rokovania pokračujú.

Nemôžem povedať podrobnosti, ale pracujeme na tom, aby sme dostali všetkých domov, to je náš cieľ," povedal Netanjahu podľa izraelských médií rodinám ľudí, ktoré Hamas drží ako rukojemníkov už od 7. októbra.

V Pásme Gazy sa nachádza stále asi 129 rukojemníkov, niektorí z nich však asi už nežijú, napísal server ToI. Stovku unesených prepustil Hamas počas týždenného prímeria na konci novembra, výmenou za to sa dostalo na slobodu asi 240 Palestínčanov z izraelských väzníc.

image

Izraelská armáda tvrdí, že v Gaze zničila byt lídra Hamasu

Libanonská televízia Al-Majadín v piatok s odvolaním sa na činiteľa Hamasu uviedla, že delegácia tohto palestínskeho hnutia nedorazila do Káhiry, kde mala rokovať o egyptskom pláne na ukončenie tejto vojny, ako sa pôvodne predpokladalo.

Egyptský plán, ktorého detaily nie sú doposiaľ známe, navrhuje obnoviteľné prímerie, postupné prepúšťanie rukojemníkov výmenou za Palestínčanov držané v izraelských väzniciach a nakoniec ukončenie vojny. Veľké spory sa povedú aj o povojnovej správe v Pásme Gazy.

01 - Modified: 2024-05-12 17:56:43 - Feat.: - Title: Izrael otvoril nový hraničný priechod do Pásma Gazy určený pre prísun humanitárnej pomoci 02 - Modified: 2024-05-12 17:33:02 - Feat.: - Title: Darcovia na konferencii v Kuvajte sľúbili dve miliardy dolárov na pomoc Gaze 03 - Modified: 2024-05-12 15:50:49 - Feat.: - Title: V Gaze otvorili novú poľnú nemocnicu, desiatky jej lôžok možno využiť na urgentné zákroky aj bežnú liečbu 04 - Modified: 2024-05-12 15:46:40 - Feat.: - Title: Všade sú len samé sutiny. V Gaze nie je nikde bezpečne, ani v zónach na evakuáciu civilistov, uvádza UNRWA 05 - Modified: 2024-05-12 09:19:43 - Feat.: - Title: Raketa z Pásma Gazy zasiahla izraelské mesto Aškelon, hlásia troch zranených
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 23:27