Český prezident Petr Pavel. FOTO: Reuters
StoryEditor

Po rokoch by sa mali začať robiť konkrétne kroky k prijatiu eura, vyhlásil český prezident Pavel

01.01.2024, 14:49
Autor:
TASRTASR

Petr Pavel ocenil snahu českej vlády o zlepšenie stavu verejných financií a vyzval na konkrétne kroky k prijatiu eura.

Spoločnosť musí po tragickej streľbe na Univerzite Karlovej v Prahe prekonať strach, nemôže si nechať vziať radosť zo života a nádej na lepšie časy. Vo svojom prvom novoročnom prejave to v pondelok povedal český prezident Petr Pavel.

Ocenil tiež snahu vlády o zlepšenie stavu verejných financií a vyzval na konkrétne kroky k prijatiu eura.

"Musíme analyzovať, čo sa stalo a prečo sa to stalo. Môžeme zlepšiť zákony, kontroly a opatrenia, ale nemôžeme sa kvôli strachu vzdávať slobody," zdôraznil Pavel.

Spoločnosť podľa neho musí z tragickej udalosti vzísť silnejšia a jednotnejšia. Uplynulý rok v Česku však podľa prezidenta nesmú definovať len tieto decembrové udalosti.

V oblasti domácej politiky vyzdvihol jednotu vlády – aj napriek tomu, že ju tvorí päť rôznych strán, navonok medzi nimi nie sú viditeľné spory. Zároveň ocenil ich snahu riešiť zadlženie krajiny, hoci ide o nepopulárne opatrenia. Kabinetu Petra Fialu sa však podľa neho nedarí tieto kroky vysvetľovať ľuďom, čo potom nahráva opozícii v kritike vlády.

Za problém označil Pavel vulgarizáciu politickej diskusie. Nezhody k demokracii podľa neho patria, ale osočovanie či urážky sú zlyhaním, ktoré neprináša nič dobré. Vyzval politikov, aby verejný priestor kultivovali. Pripomenul tiež, že v roku 2024 čakajú Česko okrem európskych aj krajské a senátne voľby. Vyzval ľudí, aby sa na nich zúčastnili.

Vo svojom prvom novoročnom príhovore tiež dôrazne hovoril o záväzku, ktorý ČR prijalo pri vstupe do EÚ a ktorým je prijatie eura.

"Je načase, aby sme po rokoch začali robiť konkrétne kroky, ktoré nás k naplneniu tohto záväzku dovedú," apeloval prezident. Napriek diskusiám o výhodách a nevýhodách prijatia tejto meny pre otvorenú a exportnú ekonomiku, ktorou ČR je, ide podľa neho o logickú budúcnosť.

Rok 2024 označil za rok očakávaní. Práve očakávania spojené s ekonomickou situáciou ako zníženie inflácie, reálny rast miezd či mierny hospodársky rast môžu byť podľa neho začiatkom pozitívneho obratu a odrazom od dna.

Časť prejavu venoval aj mladým. Pomenoval problémy, ktorým musia čeliť, a zdôraznil, že spoločnosť potrebuje ich aktivitu. "Má cenu, aby ste sa zaujímali o svoje okolie a snažili sa meniť veci k lepšiemu," povzbudil ich prezident. Uviedol, že bude podporovať a aj iniciovať zmeny, ktoré obrátia pozornosť politiky a spoločnosti na ťažkosti mladej generácie.

 

01 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 02 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 03 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 04 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 05 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 09:54