Pásmo Gazy. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Z niektorých štvrtí mesta Gazy sa stiahli izraelské tanky, píše Reuters

01.01.2024, 14:57
Autor:
ČTKČTK

Izrael avizoval plánované zníženie počtu vojakov v ofenzíve, ktorú v palestínskom Pásme Gazy vedie proti radikálnemu hnutiu Hamas.

Z niektorých štvrtí mesta Gazy sa dnes stiahli izraelské tanky, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych obyvateľov.

Izrael medzitým podľa nej avizoval plánované zníženie počtu vojakov v ofenzíve, ktorú v palestínskom Pásme Gazy vedie proti radikálnemu hnutiu Hamas.

Na ďalších miestach pokračujú boje a intenzívne bombardovanie, píše agentúra. Palestínske úrady hlásia už bezmála 22-tisíc mŕtvych.

Obyvatelia jednej z častí mesta Gaza na severe palestínskeho územia, na ktoré sa izraelská ofenzíva zamerala najskôr, agentúra Reuters informovala o odchode izraelských tankov, ktorému podľa nich predchádzalo desať dní azda najintenzívnejších bojov, aké v súčasnej vojne zažili. V ďalších štvrtiach aj v iných častiach severu Pásma Gazy tanky zostávajú.

Boje v strednej časti palestínskeho územia podľa miestnych obyvateľov nepoľavujú a Hamas ukázal, že aj po viac ako 12 týždňoch vojny je schopný na Izrael útočiť, keď v noci na dnes začal raketovú paľbu na Tel Aviv, píše Reuters.

Jeden z izraelských činiteľov podľa Reuters naznačil blížiacu sa zmenu taktiky, keď oznámil, že armáda tento mesiac stiahne niektoré svoje jednotky z Gazy a z rozsiahlej ofenzívy prejde do niekoľkomesačnej fázy viacerých lokalizovaných "dokončovacích" operácií.

Zníženie počtu izraelských vojakov nasadených v Pásme Gazy podľa činiteľa umožní niektorým záložníkom vrátiť sa do civilného života.

To má okrem iného podporiť vojnou poškodenú izraelskú ekonomiku a zároveň uvoľniť sily pre prípad širšieho konfliktu na severe krajiny s libanonským hnutím Hizballáh, ktoré je spriaznené s Hamasom.

Izrael masívnou ofenzívou zareagoval na októbrový útok Hamasu a ďalších ozbrojených skupín, pri ktorom v Izraeli zahynulo na 1 200 ľudí, prevažne civilistov. Ďalších asi 240 ľudí radikáli uniesli a zavliekli do Gazy. Okolo 130 ich podľa izraelských médií stále zadržiavajú, aj keď okolo 20 je už po smrti.

Izraelská ofenzíva premenila veľkú časť palestínskej enklávy na trosky a podľa miestnych úradov ovládaných Hamásom pripravila o život už 21 978 ľudí a ďalších šesť desiatok tisíc ich zranila.

Rozsah utrpenia v Pásme Gazy, kde bombardovanie a boje vyhnali takmer všetkých obyvateľov z ich domovov, viedol izraelských západných spojencov, vrátane Spojených štátov, k naliehaniu na Izrael, aby ofenzívu zmiernil.

01 - Modified: 2024-05-08 08:35:08 - Feat.: - Title: Katar vyzýva na prijatie opatrení s cieľom zabrániť "genocíde" v Rafahu 02 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 03 - Modified: 2024-05-08 05:55:45 - Feat.: - Title: Americká armáda dokončila mólo pre dodávky pomoci do Pásma Gazy po mori 04 - Modified: 2024-05-07 21:43:17 - Feat.: - Title: Provizórny prístav pre Pásmo Gazy je hotový. Čaká sa na inštaláciu, oznámil Pentagon 05 - Modified: 2024-05-07 19:43:31 - Feat.: - Title: Spojené štáty majú už dva týždne zdržiavať dodávky zbraní pre Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 06:08