Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ťažiskom vojny bude v nadchádzajúcom roku Krym, povedal Zelenskyj

01.01.2024, 23:19
Autor:
ČTKČTK

Pre Ukrajinu je podľa Volodymyra Zelenského zásadné znížiť počet ruských útokov z tohto smeru. Odmietol, že by Rusko momentálne víťazilo.

Ťažisko vojny na Ukrajine bude v nadchádzajúcom roku Krymský polostrov a s ním súvisiaca bitka o Čierne more, uviedol v dnes publikovanom rozhovore s magazínom The Economist ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Pre Ukrajinu je podľa neho zásadné znížiť počet ruských útokov z tohto smeru. Odmietol, že by Rusko momentálne víťazilo.

Izolovať ukrajinský polostrov Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, je pre Ukrajinu "nesmierne dôležité", uviedol Zelenskyj.

"Je to pre nás spôsob ako obmedziť počet útokov z tohto regiónu," dodal. Úspešná ukrajinská operácia na Kryme by podľa neho poslúžila ako "príklad svetu" a mala by dopady v samotnom Rusku.

Ukrajina v Čiernom mori v uplynulom roku zaznamenala nečakané úspechy, keď potopila "veľký počet" lodí ruskej Čiernomorskej flotily, povedal ďalej Zelenskyj.

Rýchlosť prípadného úspechu ohľadom Krymu ale bude závisieť od vojenskej pomoci, ktorej sa Ukrajine dostane od západných partnerov. V tejto súvislosti znovu požiadal o nemecké strely Taurus, ktoré by umožnili zničiť Kerčský most spájajúci ruskú pevninu s polostrovom a tým Krym v podstate izolovať.

Menej otvorený bol Zelenskyj ohľadom možnosti oslobodiť Ruskom zabrané územia na juhu a východe krajiny. Strategickým cieľom síce zostáva obnova Ukrajiny v pôvodných hraniciach, odmietol ale povedať, koľko území by v tomto roku ukrajinská armáda mohla "deokupovať".

Bezprostrednou úlohou bude "brániť východ, zachrániť veľmi dôležité mestá Ukrajiny, východné i južné, Charkov, Dneper, Záporoží, Cherson, Mykolajiv", a tiež chrániť kritickú infraštruktúru krajiny.

Zelenskyj v reakcii na neúspešnú ukrajinskú ofenzívu z minulého roka, súčasné preberanie iniciatívy na bojisku Ruskom aj kolísavú podporu západných spojencov odmietol, že by Ukrajina vojnu prehrávala.

"Možno sme neuspeli (v roku 2023) tak, ako si svet želal. Možno nie je všetko také rýchle, ako si niekto predstavoval," povedal s tým, že myšlienka, že ruský prezident Vladimir Putin vyhráva, nie je viac ako "pocit".

Skutočnosť je podľa neho taká, že ruské sily trpia obrovské straty v miestach, ako je Avdijivka. Putinovej armáde sa v roku 2023 nepodarilo dobyť jediné veľké mesto, zatiaľ čo Ukrajine sa podarilo prelomiť ruskú blokádu Čierneho mora a teraz prepravuje milióny ton obilia po novej námornej trase, dodal Zelenskyj.

01 - Modified: 2024-04-28 06:45:58 - Feat.: - Title: Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov 02 - Modified: 2024-04-28 06:40:00 - Feat.: - Title: "Treba niečo zmeniť tu a teraz." Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej výroby a investícií 03 - Modified: 2024-04-28 06:10:00 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch 04 - Modified: 2024-04-28 05:29:37 - Feat.: - Title: Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru, zabezpečuje aj tranzit do Únie 05 - Modified: 2024-04-27 21:34:09 - Feat.: - Title: Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 10:01