Zhorený vrak lietadla Airbus A350-900 leteckej spoločnosti Japan Airlines na Medzinárodnom letisku v Tokiu. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Lietadlo japonskej pobrežnej stráže nemalo povolenie na štart, naznačujú záznamy

03.01.2024, 11:08
03.01.2024, 13:35
Autor:
ČTKČTK

Pri zrážke zahynuli piati členovia posádky menšieho lietadla japonskej pobrežnej stráže. Nehodu prežil iba pilot, ktorý utrpel ťažké zranenia.

Japonské úrady dnes uviedli, že lietadlo Airbus A350 spoločnosti Japan Airlines s 379 ľuďmi na palube, ktoré sa v utorok na tokijskom letisku Haneda zrazilo s lietadlom pobrežnej stráže, dostalo od riadenia letovej prevádzky povolenie na pristátie.

Menšie lietadlo bolo ale podľa záznamov komunikácie s riadiacou vežou vyzvané, aby so svojím štartom počkal, uviedli agentúry. Oba stroje po strete zachvátil požiar, päť ľudí nehodu neprežilo.

VIDEO: Na pristávacej dráhe tokijského letiska začalo horieť osobné lietadlo

Nehodu vyšetruje japonský dopravný úrad a oddelené vyšetrovanie vedie tiež japonská polícia. Okolo incidentu panuje stále množstvo nejasností, vrátane toho, ako sa oba stroje ocitli na rovnakej vzletovej dráhe. Kapitán lietadla pobrežnej stráže, ktorý zrážku prežil, tvrdí, že aj jeho stroju bol prístup na dráhu povolený.

Dopravný úrad pri vyšetrovaní spolupracuje s agentúrami vo Francúzsku, kde sa lietadlá Airbus vyrábajú, a s Britániou, kde boli vyrobené jeho dva motory Rolls-Royce, uviedli podľa Reuters ľudia oboznámení s prípadom.

image

Na letisku v Tokiu sa zrazili lietadlá. Päť ľudí pri katastrofe zomrelo, stovky z horiaceho stroja unikli

Šesť vyšetrovateľov japonského úradu pre bezpečnosť dopravy dnes preskúmalo trosky lietadiel na vzletovej dráhe a chystajú sa vypočuť pilotov oboch strojov, ale tiež predstaviteľov leteckej spoločnosti, pobrežnej stráže i zamestnancov riadenia letovej prevádzky.

Z ťažko poničeného lietadla pobrežnej stráže pracovníci úradu vyzdvihli záznamník rozhovorov v pilotnej kabíne.

Tokijská polícia vyšetruje, či k obetiam a zraneniam neviedla profesionálna nedbanlivosť, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na japonské médiá.

Nehoda sa stala v utorok večer miestneho času (dopoludnia SEČ) na letisku Haneda, krátko po pristátí lietadla spoločnosti Japan Airlines. Airbus A350 začal po zrážke horieť, všetkých cestujúcich aj členov posádky sa ale podarilo evakuovať.

Päť obetí pochádza zo šesťčlennej posádky lietadla Bombardier Dash-8 pobrežnej stráže, ktorý sa chystal dopraviť pomoc ľuďom postihnutým pondelkovým ničivým zemetrasením na japonskom polostrove Noto.

Leteckí experti ocenili evakuáciu 379 ľudí z Airbusu A350, ktorého vnútorné priestory zaplnil v dôsledku požiaru dym. Cestujúci a posádka sa z lietadla dostali po spustenej evakuačnej sklzke, celá akcia bola dokončená za 20 minút.

image

Pravidlá napísané krvou, tvrdý výcvik. V čom spočíva tajomstvo úspešnej evakuácie, ktorá ohromila svet?

Odborníci oceňujú tiež konštrukciu Airbusu A350, pri výrobe ktorého bol použitý kompozitný materiál z uhlíkových vlákien, ktorý dokázal ochrániť ľudí na palube pred plameňmi po dostatočne dlhú dobu, píše agentúra AP.

Tri zo štyroch vzletových dráh na letisku Haneda boli v utorok večer znovu sprevádzkované, nehoda ale spôsobila zrušenie asi stovky letov.

01 - Modified: 2024-05-07 06:00:00 - Feat.: - Title: Zaži japonský sen na vlastnej koži. V krajine je deväť miliónov prázdnych domov a pribúdajú ďalšie, má to bizarný dôvod 02 - Modified: 2024-05-02 11:00:00 - Feat.: - Title: Ježiš nezomrel na kríži, ale odišiel do Japonska plodiť deti a pestovať cesnak. Bizarný príbeh má potvrdzovať jeho hrobka 03 - Modified: 2024-04-30 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž prežil dve atómové bomby. Tsutomu Yamaguchi zažil bombardovanie Hirošimy aj Nagasaki 04 - Modified: 2024-04-26 11:30:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Konečne poriadny historický seriál. Šógun je plný intríg, krvavých katán a kurtizán 05 - Modified: 2024-04-25 07:10:38 - Feat.: - Title: Toyota zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov áut
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 12:21