Logo BBC je zobrazené nad vchodom do sídla BBC v Londýne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Slovenská špiónka v srdci britskej BBC. Agentka Vora poskytovala informácie ŠtB

03.01.2024, 15:22
Autor:
TASRTASR

Ide o prvý známy prípad infiltrácie agenta zahraničnej spravodajskej služby do stanice BBC od začiatku studenej vojny, uvádzajú bezpečnostní experti.

Terézia Javorská, niekdajšia riaditeľka slovenskej sekcie britskej stanice BBC World Service, počas studenej vojny pracovala ako agentka komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Vyplýva to z odtajnených dokumentov z archívov ŠtB, o ktorých informoval britský denník Daily Mail, píše TASR.

Javorskú naverboval československý spravodajský dôstojník po stretnutí na kokteilovej párty v polovici 80. rokov minulého storočia. V správe pre svojich nadriadených v Prahe uviedol, že Javorská má prístup k interným informáciám britských médií aj politickým správam.

Vedúca slovenskej sekcie 

Krycie meno Javorskej bolo Vora. Vďaka svojej pozícii v BBC mala prístup k informáciám o zdrojoch novinárov či metódach vysielania o vývoji v Sovietskom zväze a vo východnom bloku. Mala prístup aj ku správam od politických utečencov, ktorí často spolupracovali s BBC.

Do Británie emigrovala v roku 1969. Najskôr pracovala ako au pair a potom vyštudovala na Londýnskej univerzite. Do BBC nastúpila v roku 1976 a postupne sa stala šéfkou československého spravodajstva. Po páde Sovietskeho zväzu viedla slovenskú sekciu až do ukončenia jej vysielania v roku 2005.

Jej bývalí podriadení v BBC svoju šéfku nikdy nepodozrievali, že by bola špiónkou. Spomenuli si však na prípady, kedy často odmietla vysielanie správ kritických voči komunistickému režimu v Československu.

Dôležitý prínos pre komunistov

Ide o prvý známy prípad infiltrácie agenta zahraničnej spravodajskej služby do stanice BBC od začiatku studenej vojny, uvádzajú bezpečnostní experti.

Podľa profesora a experta na spravodajské informácie z Buckinghamskej univerzity bola Javorská "veľmi dôležitým prínosom pre komunistov v kritickom období studenej vojny, keď sa Sovietsky zväz snažil udržať si kontrolu nad svojimi satelitnými štátmi".

Podotkol, že zrádzala dôveru ostatných kolegov a disidentov, ktorú mala ako redaktorka BBC a tým ich vystavovala riziku. Podľa dokumentov Javorská súhlasila so zradou svojej novej krajiny (Británie) a kolegov "z ideologických pohnútok a vlasteneckého cítenia", píše Daily Mail

Dnes sedemdesiattriročná Slovenka je už niekoľko rokov pripútaná na lôžko a v kóme po autohavárii, informoval český spravodajský web Hlídací Pes. Daily Mail dodal, že jej rodina sa k informáciám odmietla vyjadriť.

Súčasné vedenie BBC o týchto obvineniach nevedelo, ale bude ich brať vážne. "Všeobecne sa uznáva, že BBC World Service bola kľúčovým zdrojom nestranného spravodajstva počas studenej vojny aj po jej skončení," poznamenal hovorca BBC.

01 - Modified: 2024-04-20 09:34:33 - Feat.: - Title: FOTO Tajili ho vyše 30 rokov. Takto vyzerá gigantický bunker pre celý americký kongres z čias studenej vojny 02 - Modified: 2024-04-09 13:49:30 - Feat.: - Title: Vojny a nestabilita prinášajú zlatú éru inovácií 03 - Modified: 2024-04-07 05:39:21 - Feat.: - Title: Svetové médiá o našich voľbách: Víťazstvo proruského populistu nad prozápadným kandidátom 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako špióni z Kuby zaskočili Američanov. Dlho ich podceňovali, teraz sčítavajú škody 05 - Modified: 2024-03-22 07:38:40 - Feat.: - Title: Nečakaný hráč v oblasti umelej inteligencie. BBC vytvorí vlastný model AI s využitím svojich databáz textov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:34