Vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh zdraví svojich stúpencov prostredníctvom videolinku počas zhromaždenia pri príležitosti štvrtého výročia zabitia iránskeho generála Kásema Solejmáního.. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Hizballáh nebude mlčať po zabití druhého muža Hamasu Izraelom, uviedol šéf hnutia

03.01.2024, 20:11
Autor:
ČTKČTK

Izrael sa k utorkovému útoku na druhého najvyššie postaveného predstaviteľa Hamasu na južnom bejrútskom predmestí Dahíja oficiálne neprihlásil.

Zabitie zástupcu šéfa palestínskeho hnutia Hamas Sáliha Arúrího na predmestí Bejrútu bolo očividnou agresiou Izraela a vážnym a nebezpečným zločinom, ku ktorému nemožno mlčať, vyhlásil dnes líder libanonského šiitského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh. Spojeneckému hnutiu Hamas vyjadril sústrasť.

Súčasne podľa agentúry Reuters varoval Izrael pred bezbrehými dôsledkami, ak sa rozhodne viesť vojnu proti Libanonu.

"Žiadne pravidlá"

Izrael sa k utorkovému útoku na druhého najvyššie postaveného predstaviteľa Hamasu na južnom bejrútskom predmestí Dahíja oficiálne neprihlásil.

Podľa analytikov však mohlo ísť zároveň aj o odkaz Izraela Hizballáhu, že dosiahne aj na jeho hlavnú baštu, píše Reuters. Išlo totiž o prvý takýto úder na území libanonského hlavného mesta, zatiaľ čo doteraz sa izraelské údery obmedzovali na juh Libanonu v reakcii na cezhraničné ostreľovanie obcí na severe Izraela ozbrojencami z Hizballáhu.

image

Obeť nepodarenej oslobodzovacej akcie. Bol zabitý izraelský rukojemník Hamasu, potvrdila armáda

Nasralláh v televíznom prejave uviedol, že cezhraničné ostreľovanie severného Izraela, ktoré Hizballáh začal 8. októbra, teda bezprostredne po krvavých útokoch Hamasu na južný Izrael, zabránilo rozsiahlejšiemu bombardovaniu územia Libanonu židovským štátom.

Zároveň varoval, že ak sa Izrael rozhodne rozpútať proti Libanonu vojnu, nebude Hizballáh poznať v bojoch "žiadne medze" a "žiadne pravidlá". "Ktokoľvek pomýšľa na vojnu s nami - jedným slovom, bude toho ľutovať," povedal Nasralláh.

Kľúčový spojenec

Hizballáh je kľúčovým spojencom Iránu aj Hamasu a zároveň najmocnejšou vojenskou silou v Libanone. Mnohé krajiny vrátane Spojených štátov, Británie, štátov Európskej únie, Ligy arabských štátov a niekoľkých arabských krajín ho tiež označujú za teroristickú organizáciu.

Od vypuknutia vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas v Pásme Gazy dochádza na severnej hranici Izraela prakticky denne k stretom medzi izraelskou armádou a ozbrojencami Hizballáhu na libanonskej strane, ktorí údajne v solidarite s Hamasom strieľajú izraelské pozície a tiež obce a kibucy v pohraničí.

image

Medzinárodné spoločenstvo musí vnútiť riešenie konfliktu v Gaze. Musí prísť zvonku, tvrdí Borrell

Nasralláhov prejav, iba tretí od 7. októbra, bol pôvodne plánovaný pri príležitosti štvrtého výročia amerického atentátu v Bagdade na veliteľa iránskych elitných jednotiek Kuds Kásema Solejmáního.

Pietnym ceremoniálom v iránskom meste Kermán pri jeho hrobe dnes otriasli dva výbuchy, ktoré si vyžiadali vyše 100 mŕtvych a na 200 zranených, podľa iránskych úradov išlo o teroristický útok.

01 - Modified: 2024-01-03 18:28:59 - Feat.: 1 - Title: Obeť nepodarenej oslobodzovacej akcie. Bol zabitý izraelský rukojemník Hamasu, potvrdila armáda 02 - Modified: 2024-01-03 16:58:20 - Feat.: 1 - Title: Medzinárodné spoločenstvo musí vnútiť riešenie konfliktu v Gaze. Musí prísť zvonku, tvrdí Borrell 03 - Modified: 2024-01-03 16:10:00 - Feat.: 1 - Title: Hizballáh mstí zástupcu svojho vodcu, vojna v Gaze sa môže vystupňovať. Z Libanonu útočil na izraelské pozície
01 - Modified: 2024-05-08 08:35:08 - Feat.: - Title: Katar vyzýva na prijatie opatrení s cieľom zabrániť "genocíde" v Rafahu 02 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 03 - Modified: 2024-05-08 05:43:39 - Feat.: - Title: Delegácia Hamasu dorazila do Káhiry na rokovania o prímerí 04 - Modified: 2024-05-07 19:43:31 - Feat.: - Title: Spojené štáty majú už dva týždne zdržiavať dodávky zbraní pre Izrael 05 - Modified: 2024-05-07 17:13:30 - Feat.: - Title: Hizballáh oznámil útoky dronmi proti izraelskej armáde. Zameral sa na dôstojníkov a vojakov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 18:16