Obytná budova, ktorú poškodil utorňajší raketový útok ruskej armády v Kyjeve. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Smrtiaca eskalácia. Rusko zosilnilo vzdušné útoky na Ukrajinu a mení aj taktiku, píše BBC News

03.01.2024, 21:32
Autor:
ČTKČTK

Od začiatku ruskej invázie Ukrajina nezažila také silné útoky ako teraz a rozdiel nie je len v rozsahu úderov, ale tiež v taktike, píše BBC. Útok z 2. januára podľa nej trval šesť hodín.

Rusko podniká nálety na Ukrajinu od začiatku svojej invázie vo februári 2022. Posledná séria ruských vzdušných úderov na ukrajinské územie však predstavuje ich smrtiacu eskaláciu. Na svojom webe to dnes napísala britská verejnoprávna stanica BBC News, podľa ktorej sa tiež mení taktika útočiacich Rusov.

Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil, že zintenzívni útoky na Ukrajinu a Kyjev si teraz uvedomuje, čo tým myslel, píše BBC a pripomína utorkové slová ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, podľa ktorého invázne vojská vypustili proti Ukrajine 500 striel a útočných dronov za iba päť dní.

Obrovský útok

Zahynulo šesť desiatok civilistov naprieč krajinami, najviac v piatok 29. decembra, keď Rusko podniklo jeden z najväčších vzdušných úderov na Ukrajinu.

Od začiatku ruskej invázie Ukrajina nezažila také silné útoky ako teraz a rozdiel nie je len v rozsahu úderov, ale tiež v taktike, píše BBC. Útok z 2. januára podľa nej trval šesť hodín.

image

Moskva a Kyjev si po dlhšej pauze vymenili zajatcov, dokopy asi 450 ľudí

Rusi najprv vyslali na Kyjev vlnu bezpilotných lietadiel. Ukrajinské letectvo pritom oznámilo, že sa mu podarilo zostreliť všetkých 35 útočiacich dronov. Nasledovali však raketové útoky a Rusi použili rôzne druhy zbraní.

"Stále sa snaží nájsť lepší spôsob ako prelomiť naše systémy protivzdušnej obrany a zefektívniť svoj útok," povedal Oleksandr Musijenko z ukrajinského Centra pre vojensko-právny výskum. Rusi preto používajú rôzne druhy striel - hypersonické, s plochou dráhou letu aj balistické a navyše ich vysielajú po rôznych trasách, pričom zbrane môžu vo vzduchu nad Ukrajinou meniť smer. To prácu ukrajinskej protivzdušnej obrany ďalej sťažuje.

Zmena taktiky

Rusko tiež podľa BBC mení ciele úderov a spôsob, akým sa na ne pripravuje. V piatok 29. decembra bombardovalo mestá naprieč Ukrajinou, v utorok 2. januára "iba" Kyjev a Charkov. Ukrajinská tajná služba SBU pritom v utorok oznámila, že našla a deaktivovala "dve robotické on-line bezpečnostné kamery", do ktorých sa podľa nej nabúralo Rusko a využívalo ich na špionáž ukrajinskej obrany a na prieskum cieľov.

Ako dlho môže Moskva pokračovať v týchto rozsiahlych úderoch, nie je podľa BBC jasné. Ukrajina sa pred zimou obávala, že nepriateľ hromadí zbrane pre rozsiahle útoky.

image

Ťažký štart roka pre Ukrajinu. Problém má hlavne s novými vojakmi

Francúzsky denník Le Monde v tejto súvislosti cituje ukrajinských predstaviteľov, podľa ktorých má Rusko stále k dispozícii približne 1000 striel balistických alebo s plochou dráhou letu a je schopné vyrobiť približne 100 ďalších mesačne.

Musijenko upozorňuje, že sa pripravovala aj Ukrajina, ktorá podľa neho používa napríklad protilietadlové zbrane nemeckej výroby Gepard na boj s ruskými dronmi, systémy Buk zo sovietskej éry proti strelám s plochou dráhou letu a americké systémy Patriot na hypersonické strely Kinžal.

image

Ruský diplomat na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN vyhlásil, že české strely zabili ruských civilistov

"Rozdelili sme naše systémy pre rôzne typy hrozieb," vysvetľuje Musijenko, podľa ktorého je Kyjev závislý od Západu, pokiaľ ide o muníciu a údržbu týchto zbraní.

To je teraz pre Ukrajinu kľúčové, upozorňuje BBC a pripomína, že zásadná americká vojenská pomoc uviazla vo vnútropolitických bojoch a Európska únia nedokáže vyrobiť ani polovicu z milióna delostreleckých granátov, ktoré sľúbila. Takže sa podľa britskej stanice môže stať, že Rusko bude rozsiahlo útočiť v čase, keď by mohli vysychať ukrajinské zásoby zbraní.

01 - Modified: 2024-01-03 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Lož v záujme štátu Rusom nevadí, hovorí odborník. Podľa neho pre nich existuje „niekoľko druhov pravdy“ 02 - Modified: 2024-01-03 16:52:35 - Feat.: 1 - Title: Moskva a Kyjev si po dlhšej pauze vymenili zajatcov, dokopy asi 450 ľudí 03 - Modified: 2024-01-03 16:39:08 - Feat.: 1 - Title: Moderné vzdušné sily pre Kyjev. Nórsko pošle dve stíhačky F-16 do Dánska na výcvik ukrajinských pilotov
01 - Modified: 2024-05-09 18:19:32 - Feat.: - Title: Hackeri odvysielali v ukrajinských televíziách vojenskú prehliadku v Moskve 02 - Modified: 2024-05-09 18:10:58 - Feat.: - Title: Zelenskyj po odhalení ruských agentov odvolal šéfa bezpečnostného úradu 03 - Modified: 2024-05-09 17:02:21 - Feat.: - Title: Vplyvný polský sudca s prístupom k tajným informáciam z NATO utiekol do Bieloruska. Zastal sa Ruska 04 - Modified: 2024-05-09 16:34:05 - Feat.: - Title: Ukrajinský parlament schválil zvýšenie pokút pre mužov vyhýbajúcich sa mobilizácii, armáda potrebuje vojakov 05 - Modified: 2024-05-09 15:31:37 - Feat.: - Title: Nácvik použitia jadrových zbraní nie je nezvyčajný, tvrdí Putin o plánoch Moskvy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 20:19